БАЛАКЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ
РІШЕННЯ
Іменем України
(повний текст)
11.11.2011 року
Справа № 2-448/2011
( Додатково див. ухвалу апеляційного суду м. Севастополя (rs20673012) ) ( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs25391295) )
Балаклавський районний суд міста Севастополя
під головуванням судді Гапонова Д.Ю.,
при секретарі Веселовій О.Ф.,
за участю помічника прокурора Балаклавського району міста Севастополя Дугаренка Р.І., представника відповідача ОСОБА_2, представника третьої особи ОСОБА_3,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Севастополі цивільну справу за позовною заявою прокурора Балаклавського району міста Севастополя в інтересах Комунального закладу "Міська лікарня №1 ім. М.І.Пірогова"до ОСОБА_4, третя особа Севастопольська філія Приватного акціонерного товариства "Страхова група "ТАС"про стягнення шкоди,
ВСТАНОВИВ:
Прокурор, діючи в інтересах Комунального закладу "Міська лікарня №1 ім. М.І.Пірогова", звернувся до суду з вимогою про стягнення з ОСОБА_4 матеріальної шкоди у розмірі 704грн. 76коп., яку поніс медичний заклад внаслідок лікування потерпілої ОСОБА_5 від злочинних дій ОСОБА_4 Вимоги мотивовані тим, що ОСОБА_4 визнано винним у вчиненні злочинну, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України, який 17.02.2009 року вчинив ДТП, під час якого потерпіла ОСОБА_5 отримала тілесні ушкодження, внаслідок чого проходила лікування у Комунальному закладі "Міська лікарня №1 ім. М.І.Пірогова".
В судовому засіданні прокурор наполягав на задоволенні заявлених вимог.
Представник відповідача заперечував проти задоволення позову, мотивуючи тим, що цивільно-правова відповідальність ОСОБА_4, як водія транспортного засобу була застрахована, а тому відповідальність за відшкодування шкоди, завданої здоров’ю потерпілій ОСОБА_5 повинна нести страхова компанія.
Представник Севастопольської філії Приватного акціонерного товариства "Страхова група "ТАС"в судовому засіданні погодився з позицією представника відповідача, пояснивши, що дійсно, цивільно-правова відповідальність ОСОБА_4 застрахована, а тому Комунальний заклад "Міська лікарня №1 ім. М.І.Пірогова"має право звернутись до страхувальника з вимогою відшкодування понесених витрат на лікування потерпілої.
Вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, слід прийти до наступного.
У судовому засіданні встановлено, що постановою Балаклавського районного суду міста Севастополя від 23 лютого 2010 року ОСОБА_4 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 186 КК України, доведено, що 17.02.2009 року він, керуючи автомобілем ГАЗ-24, державний реєстраційний номер НОМЕР_1, порушив Правила дорожнього руху, та внаслідок його злочинних дій пасажир ОСОБА_5 отримала тілесні ушкодження середньої степені тяжкості. (а.с.6).
Як вбачається з довідки головного лікаря Комунального закладу "Міська лікарня №1 ім. М.І.Пірогова", витрати на лікування ОСОБА_5 склали 704грн. 76коп. (а.с.7).
Пунктом 22.1 ст.22 ЗУ "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" встановлено, що при настанні страхового випадку страховик відповідно до лімітів відповідальності страховика відшкодовує оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи, а ст..23 того ж Закону передбачено, що шкодою, заподіяною життю та здоров'ю потерпілого у результаті дорожньо-транспортної пригоди, є шкода (в тому числі моральна шкода), пов'язана з лікуванням потерпілого.
За змістом ст. 1194 ЦК України, особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, лише у разі недостатності страхового відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому певну різницю такого відшкодування.
В той же час, цивільно-правова правова відповідальність власника наземного транспортного засобу ОСОБА_4 застрахована у Севастопольської філії Приватного акціонерного товариства "Страхова група "ТАС", про що свідчить поліс обов’язкового страхування №ВС/2372328, терміном дії з 12.11.2008 року по 11.11.2009 року з лімітом відповідальності за шкоду, заподіяну життю і здоров’ю (на одного потерпілого) у розмірі 51000грн. (а.с.34).
З огляду наведеного, оскільки цивільно-правова відповідальність ОСОБА_4 застрахована і шкода, яка завдана здоров’ю потерпілої ОСОБА_5 від його дій не перевищує встановленого ліміту відповідальності страховика, підстав для стягнення з ОСОБА_4 витрат на лікування ОСОБА_5 немає, внаслідок чого позовні вимоги задоволенню не підлягають.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 11, 57- 60, 212, 214, 215, 218 ЦПК України, суд,
ВИРІШИВ:
У задоволенні позову прокурора Балаклавського району міста Севастополя в інтересах Комунального закладу "Міська лікарня №1 ім. М.І.Пірогова"до ОСОБА_4, третя особа Севастопольська філія Приватного акціонерного товариства "Страхова група "ТАС"про стягнення шкоди, відмовити.
рішення може бути оскаржене Апеляційному суду міста Севастополя через Балаклавський районний суд міста Севастополя протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.
Головуючий у справі
Д.Ю.Гапонов