Цюрупинським районний суд Херсонської області
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 жовтня 2011 року
Справа № 2 –71/2011
( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Херсонської області (rs32291510) )
Цюрупинським районний суд Херсонської області
у складі:
головуючого судді Яценко О.М.
при секретарі Брустман О.М.
за участю представника позивача -1 Чмир Г.І.
за участю представника позивача -2 Зіньковської О.О.
за участю представника відповідача ОСОБА_3
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Цюрупинськ цивільну справу за позовом Цюрупинської міської ради, МКП "Цюрупинськ-комунгосп"до ОСОБА_5 про виселення,
ВСТАНОВИВ:
Цюрупинська міська рада, МКП "Цюрупинськ-комунгосп"звернувся до суду з позовом до ОСОБА_5 про виселення.
В судовому засіданні представник позивача Цюрупинської міської ради та представник позивача МКП "Цюрупинськ-комунгосп"заявлені позовні вимоги підтримали та пояснили, що територіальна громада м. Цюрупинська в особі Цюрупинської міської ради Херсонської області є власником гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2, що належить їй на праві власності, відповідно до свідоцтва на право власності на нерухоме майно від 05.07.2010 року. В силу рішення сесії Цюрупинської міської ради від 29.11.2006 року № 140, житловий фонд відповідно до акту прийому-передачі комунального майна, переданий в оперативне управління та знаходиться на балансі МКП "Цюрупинськ-комунгосп", який є балансоутримувачем комунального майна м. Цюрупинськ. Відповідно до проведеної перевірки законності займаних кімнат в гуртожитку за адресою АДРЕСА_2, актом від 24.04.2010 року встановлено що в кімнату № НОМЕР_1 за вищевказаною адресою займають: ОСОБА_6, 1979 р.н., разом з співмешканцем ОСОБА_7, 1973 р.н. та з малолітніми дітьми ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_9, 2009 р.н. Згідно довідки про реєстрацію та склад сім'ї в кімнаті №НОМЕР_1 з 02.06.2004 року зареєстрований гр. ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5 Відповідно до ст. 129 ЖК України (5464-10) на підставі рішення про надання жилої площі у гуртожитку адміністрація підприємства, установи, організації видає громадянинові спеціальний ордер, який є єдиною підставою для вселення на надану жилу площу. Ордер на заселення у кімнату №НОМЕР_1 у гуртожитку за вищезазначеною адресою гр. ОСОБА_5 не надавався, рішення про надання житлової площі у гуртожитку не приймалось. Зі слів мешканців сусідніх кімнат гр. ОСОБА_5 в кімнаті №НОМЕР_1 не проживав жодного дня. Також представник Цюрупинської міської ради надав документи, відповідно до яких ОСОБА_5 04.10.2011 року звертався до Цюрупинського міського голови ОСОБА_10 з заявою щодо перереєстрації, включення до складу сім’ї на квартирний облік (гуртожитку, квартири). З доданих до заяви документів, а саме відповідно до свідоцтва про право власності на житло від 29 березня 1996 року № 1547 вбачається, що ОСОБА_5 є власником 1/3 частини житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1. Просять висилити гр. ОСОБА_5 з самовільно зайнятої кімнати № НОМЕР_1 що розташована в гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2.
Представник відповідача заявлені позовні вимоги не визнав, та пояснив, що згідно рішення 36 сесії 23 скликання Цюрупинської міської ради Херсонської області № 368 від 1.03.2002 року, на підставі Постанови Верховної Ради України № 40/9 від 05.02.1997 р. "Про приватизацію державного житлового фонду", статус гуртожитку з будинку по АДРЕСА_2, був знятий та будинок перетворився у звичайний будинок, що входить до комунальної власності міста. Тодішній балансоутримувач повинен був переоформити всі документи щодо правового статусу будинку, в тому числі в БТІ та в бухгалтерських документах МКП "Комбінат комунальних підприємств". Таким чином, на момент вселення ОСОБА_5 у будинок по АДРЕСА_2, будинок вже мав статус звичайного житлового будинку а не гуртожитку. ОСОБА_5 проживав в кімнаті, виконував всі обов'язки по збереженню житла та сплаті за комунальні платежі, робив ремонт кімнати. З 2004 року з ОСОБА_5 укладено договір найму житлової площі, про що свідчать довідка від 17.07.2009 р. про те, ще - він є власником особового рахунку та проживаю один в квартирі АДРЕСА_2, за двома підписами посадових осіб - керуючого будинками та паспортиста, а також довідка від 12.08.2009 р. № 503 з місця проживання та про склад сім'ї за підписом паспортиста та з печаткою МКП "Цюрупинськ-комунгосп". ОСОБА_5 зареєстрував своє місце проживання у будинку по АДРЕСА_2, за заявою колишнього наймача житлової площі - чоловіка його сестри, за письмовою згодою Цюрупинського міського голови ОСОБА_11, про що свідчить копія заяви ОСОБА_12 так як на той час хоча і було знято статус гуртожитку, але будинок 100% перебував у комунальній власності, кімнати і блоки в ньому не були приватизованими. Тому вважає заявлений до нього позов таким, що не підлягає задоволенню.
Свідок ОСОБА_13 суду пояснив, що він був колишнім наймачем житлової площі в квартирі АДРЕСА_2, м. Цюрупинськ. Він є чоловіком сестри ОСОБА_5 Він дав резолюцію на прописку ОСОБА_5, так як на той момент відповідно до існуючого порядку прописки, повинна була бути письмова згода, дозвіл одного з родичів на прописку людини. На ОСОБА_5 був виписан особовий рахунок. Прописка була оформлена за підписами посадових осіб - керуючого будинками (коменданта) та паспортиста.
Заслухавши пояснення сторін, їх представників, свідка, оцінивши у сукупності добуті та досліджені в судовому засіданні докази, суд вважає, позов Цюрупинської міської ради, МКП "Цюрупинськ-комунгосп" таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.
Судом встановлено, що територіальна громада м. Цюрупинська в особі Цюрупинської міської ради Херсонської області є власником гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2, що належить їй на праві власності, відповідно до свідоцтва на право власності на нерухоме майно від 05.07.2010 року. В силу рішення сесії Цюрупинської міської ради від 29.11.2006 року № 140, житловий фонд відповідно до акту прийому-передачі комунального майна, переданий в оперативне управління та знаходиться на балансі МКП "Цюрупинськ-комунгосп", який є балансоутримувачем комунального майна м. Цюрупинськ. Відповідно до проведеної перевірки законності займаних кімнат в гуртожитку за адресою АДРЕСА_2 актом від 24.04.2010 року встановлено що в кімнату № НОМЕР_1 за вищевказаною адресою займають: гр. ОСОБА_6, ОСОБА_7, з малолітніми дітьми ОСОБА_8, ОСОБА_9 Згідно довідки про реєстрацію та склад сім'ї в кімнаті №НОМЕР_1 з 02.06.2004 року зареєстрований гр. ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5 Ордер на заселення у кімнату №НОМЕР_1 у гуртожитку за вищезазначеною адресою гр. ОСОБА_5 не надавався, рішення про надання житлової площі у гуртожитку не приймалось. У гр. ОСОБА_5 відсутні документи, що підтверджують право заселення в кімнату № НОМЕР_1 у гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2. ОСОБА_5 04.10.2011 року звернувся до Цюрупинського міського голови ОСОБА_10 з заявою щодо перереєстрації, включення до складу сім’ї на квартирний облік (гуртожитку, квартири). З доданих до заяви документів, а саме відповідно до свідоцтва про право власності на житло від 29 березня 1996 року № 1547 вбачається, що ОСОБА_5 є власником 1/3 частини житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.
Відповідно до ст. 128 Житлового кодексу Української РСР зазначено, що порядок надання жилої площі в гуртожитках визначається законодавством Союзу РСР, цим Кодексом та іншими актами законодавства Української РСР. Жила площа в гуртожитку надається за спільним рішенням адміністрації підприємства, установи, організації чи органу кооперативної або іншої громадської організації та відповідного профспілкового комітету і комітету комсомолу.
Відповідно до положення про гуртожитки затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 06.1986р. № 208 (208-86-п) передбачено, що на підставі рішення про надання жилої площі в гуртожитку адміністрація підприємства, установи, організації видає громадянинові спеціальний ордер даток), який є єдиною підставою для вселення на надану жилу площу. Ордер може бути виданий лише на вільну жилу площу. При одержанні ордера пред'являються паспорти всіх членів сім'ї включених до ордера, з відміткою про виписку з попереднього місця проживання. Вселення в гуртожиток робітників, службовців, студентів, учнів та інших громадян провадиться в встановленому порядку завідуючим (директором) гуртожитком або працівником, який його заступає, на підставі виданого адміністрацією підприємства установи, організації ордера.
Згідно зі ст. 129 ЖК України на підставі рішення про надання жилої площі у гуртожитку адміністрація підприємства, установи, організації видає громадянинові спеціальний ордер, який єдиною підставою для вселення на надану жилу площу.
Відповідно до роз’яснень Пленуму Верховного Суду України в п. 15 постанови від 01.11.1996 року №9 "про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя" (v0009700-96) наявність чи відсутність прописки сама по собі не може бути підставою для визнання права користування жилим приміщенням за особою, яка там проживала, чи вселилась туди як член сім'ї наймача (власника) приміщення.
Відповідно до ч. 3 ст. 47 Конституції України позбавити громадянина житла можна лише на підставі закону за рішенням суду. Виселення проводиться добровільно або у судовому порядку, ст. 116 Житлового Кодексу України передбачає, що осіб, які самоправно зайняли жиле приміщення, виселяють без надання їм іншого жилого приміщення. Пунктом 44 Примірного положення про гуртожитки затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 03.06.1986р. № 208 (208-86-п) передбачено, що Громадян, які самоправно зайняли жилу площу в гуртожитку, виселяють без надання їм іншого жилого приміщення.
Відповідно до ст. 57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обстави, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, що мають значення для вирішення справи.
Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що позивачами було надано достатньо доказів на підтвердження своїх позовних вимог.
Керуючись ст.ст. 1, 9, 116, 128, 129, 156 ЖК України ст.ст. 16, 355, 379,383, 391, ЦК України (435-15) , ст.ст. 3, 15, 57, 212- 215 Цивільного процесуального кодексу України, суд
ВИРІШИВ:
Позовну заяву Цюрупинської міської ради, МКП "Цюрупинськ-комунгосп"до ОСОБА_5 про виселення –задовольнити.
Виселити ОСОБА_5 з кімнати АДРЕСА_2.
Стягнути з ОСОБА_5 на користь Цюрупинської міської ради судові витрати по справі: ІТЗ розгляду справи в сумі –37.00 гривень.
рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з моменту його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Херсонської області через Цюрупинський районний суд Херсонської області.
Суддя
О.М.Яценко