Новомиколаївський районний суд Запорізької області
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
23 серпня 2011 року смт Новомиколаївка
Справа № 2 /0817/117/11
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs24943395) ) ( Додатково див. рішення апеляційного суду Запорізької області (rs20548136) )
Новомиколаївський районний суд Запорізької області
в складі:
Головуючого судді Риженка А.Г.
при секретарі Блажко О.П.
за участю прокурора Богослова А.В.
представника позивача Фоміна О.М.
відповідача - ОСОБА_2
представника відповідача ОСОБА_3
розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Новомиколаївка цивільну справу за позовом прокурора Новомиколаївського району Запорізької області в інтересах Новомиколаївської районної державної адміністрації Запорізької області до ОСОБА_2 про зобовязання звільнення та повернення власнику земельної ділянки та водного обєкта,
В С Т А Н О В И В:
Прокурор Новомиколаївського району Запорізької області звернувся до суду з позовом в інтересах Новомиколаївської районної державної адміністрації до відповідача, в якому зазначив, що під час проведення прокурорської перевірки з питання додержання і застосування земельного та водного законодавства на території Підгірненської сільської ради Новомиколаївського району Запорізької області було встановлено, що громадянином ОСОБА_2 з 5 жовтня 2001 року і до теперішнього часу в порушення вимог ч.1 ст.124 ЗК України без відповідного рішення органу виконавчої влади або місцевого самоврядування про передачу саме земельної ділянки в оренду, в порушення вимог ст.125 ЗК України без державної реєстрації права на користування земельною ділянкою, а також в порушення вимог ст.126 ЗК України без наявності договору оренди земельної ділянки, зареєстрованого у встановленому законом порядку, на підставі договору оренді земельної ділянки із розташованим на ній водним обєктом від 5 жовтня 2001 року серії АЕВ №572025, який не зареєстрований відповідно до вимог законодавства, фактично використовується земельна ділянка загальною площею 22,4 га, яка розташована біля с.Сергіївка Підгірненської сільської ради Новомиколаївського району Запорізької області, з якої 19,4 га земельна ділянка, яка розташована під водним обєктом, 3 га. - земельна ділянка прибережної захисної смуги.
За твердженням прокурора району, громадянином ОСОБА_2 в порушення вимог ст. 51 Водного Кодексу України без укладення окремого договору на право водокористування на умовах оренди, на підставі договору від 5 жовтня 2001 року серії АЕВ №572025 з 5 жовтня 2001 року і до теперішнього часу фактично використовується водний обєкт загальнодержавного значення - ставок, який розташований біля с.Сергіївка Підгірненської сільської ради Новомиколаївського району Запорізької області загальною площею 19,4 гектара.
В позові прокурор району просить суд зобовязати ОСОБА_2 звільнити та повернути Новомиколаївській РДА Запорізької області самовільно зайняту земельну ділянку загальною площею 22,4 га нормативною грошовою оцінкою 260007, 04 грн., яка розташована біля с.Сергіївка Новомиколаївського району Запорізької області, з яких 19,4 га земельна ділянка, яка розташована під ставком, 3 га земельна ділянка прибережної захисної смуги ставка, а також зобовязати відповідача звільнити та повернути позивачу обєкт загальнодержавного значення ставок загальною площею 19.4 гектара, який розташований біля с. Сергіївка Новомиколаївського району Запорізької області.
Представник Новомиколаївської райдержадміністрації Запорізької області Фомін О.П. позов прокурора району підтримав в повному обсязі і пояснив суду, що відповідач дійсно в даний час без законних підстав користується земельною ділянкою із розташованим на ній водним обєктом, які розташовані біля с.Сергіївка Новомиколаївського району Запорізької області, оскільки договір оренди вищезазначеної земельної ділянки був укладений лише на 5 років і він не був зареєстрований у встановленому на той час порядку.
Представник позивача також суду пояснив, що про те, що ОСОБА_2 без законних підстав користується спірною земельною ділянкою позивачу стало відомо лише в цьому році під час прокурорської перевірки по цьому питанню.
Відповідач позов не визнав і пояснив суду, що він з жовтня 2001 року і по теперішній час дійсно користується земельною ділянкою і розташованим на ній водним обємом на підставі укладеного між ним і Підгірненською сільською радою Новомиколаївського району Запорізької області договору оренди, який був нотаріально посвідчений та зареєстрований у встановленому законом порядку. Просить суд у задоволенні позову прокурору району відмовити в зв'язку з безпідставністю заявлених позовних вимог.
Представник відповідача ОСОБА_3 позов прокурора також не визнала та пояснила суду, що ОСОБА_2 з 5 жовтня 2001 року по теперішній час на законних підставах користується земельною ділянкою із розташованим на ній водним обєктом, загальною площею 22,4 га, яка знаходиться біля с.Сергіївка Новомиколаївського району Запорізької області, оскільки ним 5 жовтня 2011 року з Підгірненською сільською радою Новомиколаївського району Запорізької області був укладений договір оренди земельної ділянки із розташованим на ній водним обєктом, який був нотаріально посвідчений і зареєстрований у встановленому законом порядку. Представник відповідача вважає позовні вимоги прокурора незаконними, необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню. На думку представника відповідача в позові також повинно бути відмовлено на тій підставі, що позивачем у даній справі пропущений строк позовної давності.
Вислухавши пояснення осіб, які приймають участь у розгляді справи, допитавши свідків, а також ретельно дослідивши інші матеріали справи суд приходить до наступного.
5 жовтня 2001 року державним нотаріусом Новомиколаївської державної нотаріальної контори Моргуновим О.В. був нотаріально посвідчений договір оренди земельної ділянки із розташованим на ній водним обєктом, згідно якого Підгірненська сільська рада передає в тимчасове користування строком на 10 років на умовах оренди ОСОБА_2 земельну ділянку загальною площею 22,4 гектара, із них 19,4 га водного дзеркала ставка біля с.Сергіївка "Сергієвський-Нижній" та 3,0 га прибережної зони під пасовищами для розведення риби.
Згідно чинної на момент нотаріального посвідчення вищезазначеного договору ч.2 ст.125 ЗК право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.
Згідно п.п. 12,14 Постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1998 року № 2073 " Про затвердження порядку державної реєстрації договорів оренди землі" (2073-98-п) факт державної реєстрації засвідчується у 10-денний термін гербовою печаткою та підписом голови відповідної ради, Київської, Севастопольської міської державної адміністрації або уповноваженої ними посадової особи, печатка та підпис ставиться на всіх примірниках договору оренди (суборенди), датою реєстрації договору оренди у Книзі записів є дата засвідчення факту державної реєстрації.
В ході з'ясування обставин справи і перевірки їх доказами судом достеменно було встановлено, що на жодному примірнику вищезазначеного нотаріально посвідченого договору гербова печатка та підпис голови відповідної ради або уповноваженої ним посадової особи відсутні, тобто факт державної реєстрації договору оренди землі не засвідчений.
Крім того, в судовому засіданні було також встановлено, що Підгірненська сільська рада Новомиколаївського району Запорізької області взагалі не приймала рішення про передачу ОСОБА_2 в оренду земельної ділянки із розташованим на ній водним обєктом строком на 10 років. Допитана в судовому засіданні в якості свідка секретар Підгірненської сільської ради Новомиколаївського району Запорізької області ОСОБА_6 суду пояснила, що в архівних документах Підгірненської сільської ради за 2001 рік є рішення за № 05 про передачу в оренду ставка "Сергієвський-Нижній", розташованого біля с.Сергіївка загальною площею водного дзеркала 19.4 га та прибережної смуги розміром 3 га ОСОБА_2 строком на 5 років. Вищезазначена обставина в судовому засіданні була також підтверджена наданим суду Підгірнянською сільською радою Новомиколаївського району Запорізької області оригіналом рішення №05 від 22 березня 2001 року "Про передачу в оренду водного фонду", який був досліджений в судовому засіданні.
В ході з'ясування обставин справи і перевірки їх доказами судом також було встановлено, що ОСОБА_2 з 5 жовтня 2001 року и по теперішній час окремий договір на право водокористування на умовах оренди вищевказаного ставка, розташованого біля с.Сергіївка Новомиколаївського району Запорізької області не укладав.
З урахуванням вищезазначеного суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 в даний час незаконно користується вищезазначеною земельною ділянкою та водним обєктом.
Згідно ч.1,2 ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобовязана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу, докази надаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.
На думку суду, відповідач ОСОБА_2, його представник ОСОБА_3 жодного доказу на підтвердження того, що ОСОБА_2 на законних підставах користується спірною земельною ділянкою та водним обєктом, а також того, що прокурором району позов був поданий до суду після спливу строку позовної давності у даній справі, не надали.
З урахуванням вищезазначеного суд вважає за необхідне позов задовольнити повністю.
Керуючись ст.ст. 10, 60, 88, 212, 213 ЦПК України, суд
В И Р І Ш И В:
Позов задовольнити повністю.
Зобовязати ОСОБА_2 в десятиденний строк після вступу рішення в законну силу звільнити та повернути Новомиколаївській районній державній адміністрації Запорізької області самовільно зайняту земельну ділянку загальною площею 22,4 гектара нормативною грошовою оцінкою 260007,04 грн., яка розташована біля с.Сергіївка Новомиколаївського району Запорізької області, з них - земельну ділянку площею 19,4 гектара, розташовану під ставком, та земельну ділянку прибережної захисної смуги ставка площею 3 гектара.
Зобовязати ОСОБА_2 в десятиденний строк після вступу рішення в законну силу звільнити та передати Новомиколаївській районній державній адміністрації Запорізької області самовільно зайнятий водний обєкт загальнодержавного значення ставок загальною площею 19,4 гектара, який розташований біля с.Сергіївка Новомиколаївського району Запорізької області.
Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 2600 грн. 07 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи у розмірі 120 гривень
Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Запорізької області через Новомиколаївський районний суд Запорізької області протягом десяти днів з дня його проголошення.
Суддя
А. Г. Риженко