Тростянецький районний суд Вінницької області
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
03.08.2011 року
Справа № 2-390/11
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs24943337) ) ( Додатково див. рішення апеляційного суду Вінницької області (rs19149508) )
Тростянецький районний суд Вінницької області
в складі: головуючого судді Волошина І.А.
при секретарі Чудак Г.І.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Тростянець Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_9, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_25 до ТОВ "Китайгородське-К"про витребування земельних ділянок,-
ВСТАНОВИВ:
Позивачі звернулися до суду із позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"про розірвання договорів оренди. Позивачі зазначили, що в 2007 році вони уклали з відповідачем договора, за якими передали останньому в оренду належні їм земельні ділянки відповідними площами. Посилаючись на порушення відповідачем умов договору оренди, позивачі просили про його розірвання. В подальшому позивачі змінили позовні вимоги та просили витребувати від відповідача належні їм земельні ділянки як такі, якими відповідач користується без достатньої правової підстави, адже земельні ділянки використовується відповідачем на підставі договорів, які через недосягнення їх сторонами згоди з усіх істотних умов договору оренди землі не є укладеними і права користування землею для відповідача не породжує.
В судовому засіданні представник позивачів ОСОБА_26 позов підтримав, пославшись на обставини викладені в позовній заяві, пояснивши, що на момент укладення договорів оренди і на даний момент відсутні передбачені ст. 15 Закону України "Про оренду землі" невід’ємні частини договору, саме план або схема земельної ділянки, кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів, акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). На клопотання представника відповідача застосувати трирічну позовну давність заперечив, пояснивши, що вказане клопотання суперечить ст. 41 Конституції України, крім того земельні ділянки знаходяться в користуванні відповідача без достатньої правової підстави, а тому безпідставно застосовувати позовну давність тривалістю у три роки чи рахувати початок її перебігу з моменту державної реєстрації договорів оренди, які не містили всіх істотних умов передбачених ст. 15 закону України "Про оренду землі".
Представник відповідача ОСОБА_27 в судовому засіданні позов не визнала, надала письмові заперечення проти позову, заявила клопотання про застосування трирічної позовної давності та, крім цього, пояснила, що вважати договора неукладеними безпідставно, оскільки вони пройшли передбачену законодавтсвом державну реєстрацію, з 2007 року відповідач добросовісно виконував всі умови договорів. Щодо застосування трирічної позовної давності пояснила, що договора оренди були укладені в вересні 2007 року, отже тоді ж позивачі могли дізнатися про порушення своїх прав. Однак позови до суду подані в 2011 році після спливу трьох років, які передбачені для звернення до суду.
Заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.
У вересні 2007 року між позивачами та ТОВ "Китайгородське-К"було підписадо договора оренди замельних ділянок, розташованих на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області.
Відповідно до ч.1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору та умови, що визначені законом як істотні.
Згідно з ч.1 ст. 15 Закону України "Про оренду землі" істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.
Невід’ємною частиною договору оренди землі на підставі ч.4 ст.15 Закону України "Про оренду землі'' є план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду; кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання-передачі об'єкта оренди; проект відведення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Законом (161-14) .
На порушення цієї норми Закону (161-14) до підписаних сторонами документів не долучено плану або схеми земельної ділянки, яка передається в оренду, її кадастрового плану та акту визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), що унеможливлює їх ідентифікацію.
Вказана обставина підтверджується відповіддю відділу Держкомзему у Тростянецькому районі Вінницької області на адвокатський запит представника позивачів.
Отже, підписані сторонами документи не містять необхідної інформації про об’єкт оренди як одну з істотних умов договору оренди землі, тобто договора не є укладеними. Не укладений договір не породжує для його сторін прав та обов’язків, на досягнення яких було спрямоване їх волевиявлення при його документальному оформленні.
У разі передчасної передачі на виконання юридично ще не укладеного договору майна право на це майно у набувача не виникає і власник може витребувати його в порядку, встановленому главою 83 ЦК України (435-15) . На зазначене звернув увагу Пленум Верховного Суду України у п.8 постанови "Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними"від 6 листопада 2009 (v0009700-09) року.
Положення ч.2 ст. 15 Закону України "Про оренду землі", відповідно до якого недосягнення сторонами згоди з усіх істотних умов договору оренди землі є підставою для визнання його недійсним, застосуванню не підлягає, оскільки суперечить змісту ч.1 ст.215 прийнятого пізніше ЦК України (435-15) , згідно з якою недійсним може бути визнано лише укладений договір.
Отже, договора оренди земельних ділянок не є укладеними, відтак, відповідач користується ними без достатньої правової підстави, а позивачі вимагають повернення від відповідача безпідставно набутого майна.
Спірні правовідносини регулюються ст.ст. 1212 та 1213 ЦК України, відповідно до яких набувач зобов’язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі, що не дає підстав суду застосовувати пердбачену цивільним законодавством позовну давність, оскільки відповідач користується земельними ділянками без достатніх правових підстав.
Керуючись ст.ст. 368 ч.1, 1212, 1213 ЦК України, ст. 15 Закону України "Про оренду землі", ст.ст. 10, 11, 60, 212- 215 ЦПК України, суд,-
В И Р I Ш И В :
Позов ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_9, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_25 до ТОВ "Китайгородське-К"про витребування земельних ділянок задовольнити.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 2,5084 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 168 та повернути її ОСОБА_1.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,9708 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 198 та повернути її ОСОБА_2.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 2,1915 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 16 та повернути її ОСОБА_3.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,2982 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 306 та повернути її ОСОБА_4.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,6027 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 113 та повернути її ОСОБА_5.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,8599 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 50 та повернути її ОСОБА_6.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,9711 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 197 та повернути її ОСОБА_7.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,6331 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 77 та повернути її ОСОБА_8.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,2319 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 277 та повернути її ОСОБА_9.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,7590 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 84 та повернути її ОСОБА_28.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,3590 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 276 та повернути її ОСОБА_9.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,6330 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 72 та повернути її ОСОБА_11.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,6331 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 95 та повернути її ОСОБА_12.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,6330 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 493 та повернути її ОСОБА_13.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 2,1382 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 12 та повернути її ОСОБА_14.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,4643 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 801 та повернути її ОСОБА_15.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,4241 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 305 та повернути її ОСОБА_16.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,9719 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 209 та повернути її ОСОБА_17.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,2186 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 269 та повернути її ОСОБА_18.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,9793 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 55 та повернути її ОСОБА_19.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 2,4049 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 17 та повернути її ОСОБА_20.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,9290 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 190 та повернути її ОСОБА_25.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,7609 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 25 та повернути її ОСОБА_21.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 2,3846 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 414 та повернути її ОСОБА_22.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 2,1376 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 10 та повернути її ОСОБА_29.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Китайгородське-К"земельну ділянку площею 1,8602 га, яка знаходиться на території Савинецької сільської ради Тростянецького району Вінницької області № ділянки 109 та повернути її ОСОБА_30.
З повною формою рішення сторони можуть ознайомитись в Тростянецькому районному суді 08.08.2011 року.
рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.
На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Вінницької області через Тростянецький районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення.
Суддя