Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
01 липня 2011 року
Справа № 2-1546
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs20207953) )
Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим у складі головуючої судді - Кайро І.А., при секретарі - Рябцевої А.С., з участю: представника позивача – ОСОБА_1, відповідача ОСОБА_2, представника відповідачів та третіх осіб - ОСОБА_3, представника відповідача – ОСОБА_4, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Ялта цивільну справу за позовною заявою приватного акціонерного товариства "Пансіонат "Прибережний" до виконавчого комітету Масандрівської селищної ради, ОСОБА_2 яка діє в своїх інтересах та в інтересах неповнолітньої ОСОБА_5, ОСОБА_6, треті особи – ОСОБА_7 яка діє в своїх інтересах та в інтересах неповнолітньої ОСОБА_8, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "Моріса Тореза 15", служба у справах дітей Ялтинської міської ради, про визнання протиправним та скасування розпорядження, визнання недійсним свідоцтва про право власності на житло,
в с т а н о в и в:
Позивач звернувся до суду з позовною заявою до виконавчого комітету Масандрівської селищної ради, ОСОБА_2 яка діє в своїх інтересах та в інтересах неповнолітньої ОСОБА_5, ОСОБА_6 у якій просить суд, визнати протиправним та скасування розпорядження (наказ) виконавчого комітету Масандрівської селищної ради № 9 від 16 квітня 2008 року, визнання недійсним свідоцтво про право власності на житло № 23204-І видане на ім’я ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_5 та стягнути судові витрати по справі.
Позовні вимоги мотивовані тим, що 16 квітня 2008 року виконавчим комітетом Масандрівської селищної ради видане розпорядження (наказ) № 9, на підставі якого 18 квітня 2008 року виконкомом Масандрівської селищної ради ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_5 видане свідоцтво про право власності на квартиру АДРЕСА_1 м. Ялта № 23204-І. Зазначені розпорядження та свідоцтво видані в порядку приватизації і повинні бути визнані недійсними оскільки порушують право власності позивача на вказане приміщення. Так, приміщення, що приватизоване відповідачами знаходиться у власності позивача, у зв’язку з чим не могло бути відчуженим як об’єкт приватизації. Крім того, будинок № 15 у якому знаходиться приватизована квартира розташований на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення, а відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" не підлягають приватизації квартири (будинки), розташовані на території парків-пам’яток садово-паркового мистецтва.
Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав з тих самих підстав.
Відповідач ОСОБА_2 та її представник позовні вимоги не визнали, пояснивши, що позивачка разом з чоловіком у встановленому законом порядку приватизувала спіну квартиру, частку якої в подальшому подарували ОСОБА_7, та її дитині. Крім того, житловий будинок в якому розташована квартира, не розташований на території парка – пам’ятника, у зв’язку з чим квартири в ньому також підлягали приватизації.
Представник третіх осіб – об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "Моріса Тореза 15", ОСОБА_7 - ОСОБА_3, у судовому засіданні позовні вимоги не визнав та пояснив, що спірний будинок за законом не може знаходитися у власності позивачів, а отже свідоцтво про право власності на будинок видане позивачу не законно. Згідно наданих документів ОСББ "М.Тореза 15" у встановленому законом порядку було зареєстроване, і йому на баланс повинен бути переданий спірний будинок, але позивачі, замість передачі будинку оформили на нього право власності и оспорюють законність приватизації будинку.
Представник ОСОБА_7 позов також не визнав та пояснив, що його довіритель та її донька стали власником частки квартири на підставі договору купівлі-продажу, в зв’язку з чим вони також вважають що свідоцтво на право власності та розпорядження є законними.
Представник відповідача – виконавчого комітету Масандрівської селищної ради у судове засідання не з’явився, про день та час розгляду справи сповіщений у встановленому порядку, причин неявки суду не надав. Представив суду заяву з проханням відмовити у задоволенні позовних вимог по суті та застосувати строк позовної давності.
Представник третьої особи - служби у справах дітей Ялтинської міської ради у судове засідання не з’явився, про день та час розгляду справи сповіщений у встановленому порядку, причин неявки суду не надав.
Вислухавши пояснення представників сторін та представника третіх осіб, дослідивши надані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до ст. 391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.
Судом встановлено, що на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно (а.с.13) виданого на підставі рішення виконавчого комітету Масандрівської селищної ради № 124 від 02 квітня 2008 року (а.с.21) закрите акціонерне товариство "Пансіонат Прибережний" (нині приватне акціонерне товариство "Пансіонат "Прибережний") є власником будинку № 15 по вул. Моріса Тореза, смт. Відрадне, м. Ялта, АРК.
18 квітня 2008 року виконавчим комітетом Масандрівської селищної ради в порядку приватизації на підставі Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" (2482-12) ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_9 видане свідоцтво № 23204-І про право власності на житло – квартиру АДРЕСА_2 м. Ялта загальною площею 50,8 кв. метрів і житловою площею 34,5 кв. метрів, що підтверджено копією зазначеного свідоцтва (а.с.23).
Дане свідоцтво про право власності на житло видано відповідно до розпорядження (наказу) виконавчого комітету Масандрівської селищної ради № 9 від 16 квітня 2008 року, оскільки він виступав органом приватизації, що підтверджено листом-відповіддю № 759 від 10 травня 2011 року Комунального підприємства Ялтинської міської ради "Бюро технічної інвентаризації" (а.с. 88) .
Відповідно до ч. 1 ст. 393 ЦК України, правовий акт органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, який не відповідає законові і порушує права власника, за позовом власника майна визнається судом незаконним та скасовується.
Таким чином, право власності на домоволодіння № 15 по вул. Моріса Тореза у смт. Отрадне м. Ялта перше виникло у приватного акціонерного товариства "Пансіонат "Прибережний", у зв’язку з чим розпорядження (наказ) виконавчого комітету Масандрівської селищної ради № 9 від 16 квітня 2008 року, як правовий акт органу місцевого самоврядування, повинен бути визнаний незаконним та скасований.
Крім того, на підставі свідоцтва про право власності на спальний корпус № 973 від 27 листопада 2001 року (а.с.128) на праві колективної власності ЗАТ "Пансіонат Прибережний" (нині ПАТ "Пансіонат "Прибережний") належить спальний корпус – літер Е- загальною площею 401.0 кв. метрів, якій розташований за адресою: смт. Отрадне, вул. ім. Моріса Тореза, 5, якій в цілому складається з нежитлових та жилих будівель.
Відповідно до листа-відповіді Комунального підприємства Ялтинської міської ради "Бюро технічної інвентаризації" № 661 від 20 квітня 2011 року (а.с.83) відповідно до матеріалів інвентарної справи будівля спального корпусу № 6 по вул. Моріса Тореза, 5, літер Е по вул. Моріса Тореза, 5, а також літер А по вул. Моріса Тореза, 15 у смт. Отрадне є одним і тим самим об’єктом.
Таким чином, право власності приватного акціонерного товариства "Пансіонат "Прибережний" на будівлю літер А по вул. Моріса Тореза, 15 у смт. Отрадне в м. Ялта виникло ще у 2001 році.
При цьому суд не приймає до уваги доводи відповідача та представника 3-іх осіб відносно того, що відповідно до технічного паспорту (а.с.192-196) корпус № 6 пансіонату "Прибережний" якій знаходиться на території оздоровниці є гуртожитком (бувшим спальним корпусом № 6), а отже квартира в якої мешкали відповідачі могла бути приватизована оскільки, у відповідності до ст. 60 ЦПК України, суду не було надано доказів того, що виконавчим комітетом було прийнято рішення про надання спальному корпусу статусу гуртожитку.
Протоколом № 3 засідання профспілкового комітету від 20 жовтня 1986 року (а.с.211-212), постановлено що, профспілковий комітет не заперечує о перепрописці о будинку № 6 всіх жильців – робітників пансіонату та клопоче перед МВВС УВС м. Ялта про перепрописку.
Протоколом № 2 засідання профспілкового комітету від 30 березня 1992 року (а.с.209-210), вирішено клопотати перед адміністрацією пансіонату дозволити у цілях поліпшення житлових умов прибудувати кухні для квартир першого поверху та веранди для квартир другого поверху. При переселенні сімей з будинку № 6 у інші квартири за рахунок звільненого житла поліпшити умови проживаючим у 6 корпусі сім’ям та протоколом № 12 засідання профспілкового комітету від 17 жовтня 1992 року (а.с.213) та протоколом № 1 засідання профспілкового комітету від 05 січня 1993 року (а.с.207), постановлено дати згоду в порядку поліпшення умов проживання сімей у житловому будинку № 6 – прибудувати веранди, кухні.
Протоколом № 8 від 28 серпня 1996 року (а.с.202-206) встановлено, що у будівлі № 6 постійно мешкають ОСОБА_2 з 1986 року та ОСОБА_6 та вирішено закріпити кімнати за фактично проживаючими там особами та вирішити питання про пере прописку зазначених осіб у будівлю № 6.
Протоколом № 10 засідання профспілкового комітету спільного україно-російського підприємства у формі акціонерного товариства закритого типу "Прибережний" від 10 жовтня 1996 року (а.с.216-217) вирішено звернутися з клопотанням до адміністрації пансіонату про переведення спального корпусу в категорію житлового будинку у зв’язку з тим, що там постійно проживають сім’ї працівників, здійснюють оплату в бухгалтерію за комунальні послуги.
Однак по дійсний час рішення органу місцевого самоврядування про переведення домоволодіння № 15 (раніше спального корпусу № 6 пансіонату "Прибережний") у статус житлового будинку не має, у зв’язку з чим спальний корпус № 6 (нині домоволодіння № 15 по вул. Моріса Тореза у смт. Отрадне) не є житловим будинком.
Відповідно до п. 5 протоколу № 11 засідання правління акціонерного товариства закритого типу "Прибережний" від 14 грудня 1996 року (а.с.179) вирішило дозволити директору ОСОБА_10 провести роботу з місцевими органами влади по ордерізації жильців будинку № 6 та делегуванні повноважень по видачі свідоцтв про право власності.
Згідно з витягу з протоколу сумісного засідання адміністрації та профспілкового комітету ЗАТ "Пансіонат "Прибережний" № 5 від 04 червня 2007 року (а.с.199, 200-201), постановлено що адміністрація та профспілковий комітет пансіонату клопоче перед Масандрівською селищною радою про ордерацію житла будівель Т, Т’ та Е по вул. Моріса Тореза, 5 у смт. Отрадне.
Таким чином, судом не ставиться під сумнів правомірність проживання відповідачів – ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_5 у спірному приміщенні № 5 по вул. Моріса Тореза, 5 у смт. Отрадне м. Ялта, що представником позивача у судовому засіданні також не заперечувалось.
Також судом встановлено, що приватизація квартири АДРЕСА_2 в м. Ялта проводилась наступним чином.
Відповідно до листа № 01-23/10 від 04 лютого 2008 року Закритого акціонерного товариства пансіонат Прибережний" (а.с.63), видачу якого заперечує представник позивача, ЗАТ "Пансіонат "Прибережний" делегував керівнику органу приватизації – голові Масандрівської селищної ради ОСОБА_11 право підпису свідоцтв про право власності на квартири, які знаходяться на балансі ЗАТ "Пансіонат "Прибережний" за адресою: м. Ялта, смт. Отрадне, вул. Моріса Тореза, будинки №№ 30,32,15.
Суд критично ставиться до зазначеного листа та не приймає до уваги посилання представника третіх осіб – ОСОБА_3, що позивач зазначеним листом правомірно делегував керівнику органу приватизації - голові Масандрівської селищної ради ОСОБА_11 право підпису свідоцтв про право власності на квартири, які знаходяться на балансі ЗАТ "Пансіонат Прибережний" за адресою: м. Ялта, смт. Отрадне, вул. Моріса Тореза, будинки №№ 30, 32, 15, оскільки воно незрозуміло ким підписане (з 12 березня 2008 року звільнений з посади генерального директора ОСОБА_10, з 03 квітня 2008 року звільнений ОСОБА_12, а з 01 червня 2008 року призначений на посаду ОСОБА_13Г.) та нікому не адресоване. Згідно наданих суд пояснень представника позивача, та журналу вихідної кореспонденції, вищезгаданий лист ними до Масандрівської селищної ради не направлявся
26 березня 2008 року виконавчим комітетом Масандрівської селищної ради ОСОБА_2 на склад сім’ї 4 чоловіка: ОСОБА_2, ОСОБА_4, ОСОБА_6, ОСОБА_5, виданий ордер № 11 на право зайняття житлового приміщення житловою площею 34,5 кв. метрів якій складається з 3 кімнат в ізольованій квартирі за адресою: смт. Отрадне, вул. Моріса Тореза, 5 літер Е, кв. 5. Зазначений ордер був виданий на підставі рішення виконавчого комітету Масандрівської селищної ради № 56 від 12 березня 2008 року.
Відповідно до витягу з журналу реєстрації заяв про приватизацію житла Комунального підприємства Ялтинської міської ради "Ялтажитлосервіс" (а.с.182-183). З заявою про приватизацію квартири АДРЕСА_2 м. Ялта ОСОБА_2 звернулась 11 квітня 2008 року, тобто коли 4 квітня 2008 у позивача вже було свідоцтво про право власності на спірне приміщення.
У послідуючому 18 квітня 2008 року виконавчим комітетом Масандрівської селищної ради в порядку приватизації на підставі Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" (2482-12) ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_9 видане свідоцтво № 23204-І про право власності на житло – квартиру АДРЕСА_2 м. Ялта загальною площею 50,8 кв. метрів і житловою площею 34,5 кв. метрів, що підтверджено копією зазначеного свідоцтва (а.с.23). Дане свідоцтво про право власності на житло видано відповідно до розпорядження (наказу) виконавчого комітету Масандрівської селищної ради № 9 від 16 квітня 2008 року..
Відповідно до ст. 1 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду", п риватизація державного житлового фонду - це відчуження квартир (будинків), квартир у гуртожитках, призначених для проживання сімей та одиноких осіб, кімнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, та належних до них господарських споруд і приміщень (підвалів, сараїв і т. ін.) державного житлового фонду на користь громадян України. Державний житловий фонд - це житловий фонд місцевих Рад народних депутатів та житловий фонд, який знаходиться у повному господарському віданні чи оперативному управлінні державних підприємств, організацій, установ.
Згідно з ч. 1 ст. 2 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду", д о об'єктів приватизації належать квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, кімнати у гуртожитках, кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів (далі - квартири (будинки), які використовуються громадянами на умовах найму.
Оскільки, судом достовірно встановлено, що домоволодіння № 15 у якому знаходиться спірне приміщення як житловий будинок з 4 квітня 2008 року належало на праві власності закритому акціонерному товариству "Пансіонат "Прибережний"", до спірного приміщення не міг бути застосований ОСОБА_9 України "Про приватизацію державного житлового фонду". Спірний житловий будинок не належав до державного житлового фонду, а також не знаходився у повному господарському віданні чи оперативному управлінні державних підприємств, організацій, установ
У даному випадку судом не приймаються до уваги посилання представника третіх осіб – ОСОБА_3 на те, що спірне житлове приміщення приватизоване відповідачами як гуртожиток, оскільки не зважаючи на те, що ст. 4 закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" передбачає таку реалізацію прав громадян шляхом приватизації кімнат у гуртожитку, однак суду не надано доказів що будівля у якій знаходиться спірне приміщення набула статусу гуртожитку. приватизоване житлове приміщення було житловим, оскільки суду не надано доказів того, що домоволодіння у якому розташоване спірне приміщення рішенням органу місцевого самоврядування було переведено в статус житлового будинку. Крім того, згідно п. 2 протоколу № 10 засідання правління акціонерного товариства Закритого типу "Прибережний" від 05 листопада 1996 року (а.с.61-62) та п. 5 протоколу № 11 засідання правління акціонерного товариства закритого типу "Прибережний" від 14 грудня 1996 року (а.с.179) лише підтверджують згоду правління на переведення будівлі у якій знаходиться спірне приміщення в категорію житлового будинку та проведення роботи по ордерізації жильців будинку № 6, але ніяк не здійснення цього переведення або здійснення приватизації.
Крім того, судом встановлено, що земельна ділянка на якій розташоване домоволодіння № 15 по вул. Моріса Тореза у смт. Отрадне м. Ялта, на підставі акту про право постійного користування землею (а.с.155-156), виданого на підставі рішення виконавчого комітету Ялтинської міської ради депутатів трудящих № 739 "Ж" від 13 грудня 1972 року (а.с.157) та договору оренди земельної ділянки від 21 вересня 2005 року (а.с.158-164) укладеного на підставі рішення Масандрівської селищної ради № 30 від 23 грудня 2004 року (а.с.165-166), знаходиться у користуванні приватного акціонерного товариства "Пансіонат "Прибережний".
Зазначену земельну ділянку - парк пансіонату "Прибережний" площею 6,0 га постановою Верховної Ради Автономної Республіки Крим № 913-2/2000 від 16 лютого 2000 року (а.с.116-119) оголошено територією та об’єкти територіями та об’єктами природно-заповідного фонду місцевого значення в Автономній Республіці Крим – парком-пам’ятником садово-паркового мистецтва.
На підставі зазначеного рішення позивачу ОСОБА_14 комітетом з охорони навколишнього середовища та природних ресурсів АРК видране охоронне зобов’язання № МПСП-20 від 13 березня 2000 року (а.с. 24).
Та у 2002 році був складений технічний звіт про встановлення та винос в натурі меж пам’ятки природи місцевого значення (а.с.129-145).
Згідно з п. 3 Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян (z0109-10) , не підлягають приватизації об’єкти, визначені Законами України "Про приватизацію державного житлового фонду" (2482-12) , "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" (500-17) , "Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (847-14) та іншими законами.
Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду", не підлягають приватизації: квартири-музеї; квартири (будинки), розташовані на територіях закритих військових поселень, підприємств, установ та організацій, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв; кімнати в гуртожитках; квартири (будинки), які перебувають в аварійному стані (в яких неможливо забезпечити безпечне проживання людей); квартири (кімнати, будинки), віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також квартири (будинки), розташовані в зоні безумовного (обов'язкового) відселення, забрудненій внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.
Таким чиномАДРЕСА_3 у домоволодінні № 15 по вул. Моріса Тореза у смт. Отрадне м. Ялта відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" (2482-12) не могла бути приватизована, оскільки знаходиться на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва.
У дійсний час спірне приміщення квартира АДРЕСА_2 в м. Ялта належить на підставі договору купівлі-продажу частки квартири від 08 вересня 2009 року (а.с. 68-71, 72) третім особам по справі - ОСОБА_7 та неповнолітній ОСОБА_8. Оскільки позовних вимог до зазначених осіб і стосовно предмету – договору купівлі-продажу частки квартири від 08 вересня 2009 року не заявлено, судом не оцінюється правомірність зазначеного правочину.
Оскільки судом достовірно встановлено, що приватизація квартири АДРЕСА_2 м. Ялта здійсненна у порушення вимог Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" (2482-12) та порушила право власності приватного акціонерного товариства "Пансіонат "Прибережний" на майно, свідоцтво про право власності житло № 23204-1 від 18 квітня 2008 року видане на квартиру АДРЕСА_2 м. Ялта на ім’я ОСОБА_2, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 підлягає визнанню недійсним.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 6, 10, 60, 88, 212- 215 ЦПК України, Законом України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" (500-17) , Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 396 від 16 грудня 2009 року (z0109-10) , Законом України "Про приватизацію державного житлового фонду" (2482-12) , ст.ст. 321, 391, 392, 393 ЦК України, суд,
в и р і ш и в:
позовну заяву приватного акціонерного товариства "Пансіонат "Прибережний" - задовольнити.
Визнати протиправним та скасувати розпорядження (наказ) виконавчого комітету Масандрівської селищної ради № 9 від 16 квітня 2008 року, на підставі якого 18 квітня 2008 року ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_5 видане свідоцтво про право власності на квартиру АДРЕСА_1 м. Ялта.
Визнати недійсним свідоцтво про право власності на житло № 23204-1 від 18 квітня 2008 року видане на квартиру АДРЕСА_2 м. Ялта на ім’я ОСОБА_2, ОСОБА_6 та ОСОБА_5.
Стягнути з ОСОБА_2 на користь приватного акціонерного товариства "Пансіонат "Прибережний" судові витрати по справі в сумі 910 (дев’ятсот десять) гривень.
Стягнути з ОСОБА_6 на користь приватного акціонерного товариства "Пансіонат "Прибережний" судові витрати по справі в сумі 910 (дев’ятсот десять) гривень.
рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Автономної Республіки Крим через Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим в порядку та строки передбачені ст.ст. 294- 296 ЦПК України.
Суддя: