Тернопільський міськрайонний суд
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
30.06.2011
Справа №2-684/11
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs21116052) )
Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
в складі :
головуючого Ромазана В.В.
за участю секретаря Василечко І.Я.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тернополі справу за позовом публічного розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Тернополя цивільну справу за позовною заявою публічного акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк"до ОСОБА_1 про стягнення боргу за кредитним договором, -
В С Т А Н О В И В:
Публічне акціонерне товариство комерційний банк "ПриватБанк" звернулося в суд з позовом до відповідача ОСОБА_1 у якому, уточнивши позовні вимоги, просить стягнути із відповідача заборгованість за кредитним договором №ТЕМLGK00520034 від 31 травня 2007 року в розмірі 104 162,65 доларів США, що еквівалентно 827207,65 грн. шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки: квартиру, що знаходиться за адресою м. Тернопіль вул. Старий ринок, 5/30, загальною площею 46,2 кв.м., шляхом продажу вказаного предмета іпотеки ПАТ КБ "ПриватБанк"з укладанням від імені відповідача договору купівлі-продажу будь-яким способом з іншою особою-покупцем, з отриманням витягу з Державного реєстру прав власності, а також наданням ПАТ КБ "ПриватБанк"всіх повноважень, необхідних для здійснення продажу.
Представник позивача в судовому засіданні уточнені позовні вимог підтримав та просить суд їх задовольнити.
Відповідач ОСОБА_1 позовні вимоги позивача не визнала, вважає їх безпідставними та необґрунтованими, оскільки сума боргу не відповідає дійсності, у позові просить відмовити.
Дослідивши та оцінивши докази по справі, суд встановив
31 травня 2007 року між позивачем та ОСОБА_1 було укладено кредитний договір №ТЕМLGK00520034.
Відповідно до умов вказаного договору ОСОБА_1 отримала від Банку кредит на придбання житла у розмірі 65 000 доларів США із сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 12 % на рік з кінцевим терміном повернення 28.05.2037 року.
Погашення заборгованості за цим договором повинно було здійснюватися в наступному порядку: щомісяця в період з "01" по "06" число кожного місяця відповідач повинен був надавати Банку кошти (щомісячний платіж) у сумі 807 доларів США для погашення заборгованості за кредитним договором, що складається із заборгованості по кредиту, відсотках, винагороди, комісії.
Згідно ст.ст. 526, 527, 530 ЦК України, зобов’язання має виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог закону.
У порушення вищевказаних умов договору та вимог закону, ОСОБА_1 зобов’язання за кредитним договором належним чином не виконала, і станом на 03.02.2011 р. заборгованість відповідача перед позивачем становить 104 162,65 доларів США, що в гривневому еквіваленті за курсом долара 7,9415 складає 827 207,65 гривень.
Згідно Договору іпотеки від 04.06.2007 року, укладеного між ОСОБА_1 (Іпотекодавець) та КБ "ПриватБанк"(Іпотекодержатель), Іпотекодавець надає в іпотеку однокімнатну квартиру, що знаходиться за адресою м. Тернопіль вул. Старий ринок, 5/30, загальною площею 46,2 кв.м., в забезпечення виконання її зобов"язань перед Іпотекодержателем. В силу чого, Іпотекодержатель має право, з метою задоволення свої вимог, звернути стягнення на предмет іпотеки у випадку, якщо в момент настання термінів виконання якого-небудь із зобов"язань, передбачених кредитним договором, вони не будуть виконані.
01 листопада 2010 року позивачем на адресу відповідача рекомендованим листом надіслано повідомлення, яке ним одержано 04.11.2010 року, про необхідність належного виконання взятих зобов"язань по кредитному договору та попередження щодо звернення стягнення на предмет іпотеки.
Як вбачається із висновку будівельно-технічної експертизи від 24 червня 2011 року ринкова вартість квартири АДРЕСА_1 загальною площею 46,2 м.кв. на даний час складає 427400 гривень.
Відповідно до ч.1 ст. 33 Закону України "Про іпотеку", у разі невиконання боржником основного зобов"язання Іпотекодержатель вправі задовольнити свої вимоги за основним зобов"язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки.
Відповідно до ст. 39 Закону України "Про іпотеку"у разі задоволення судом позову про звернення стягнення на предмет іпотеки в рішенні суду зазначаються і спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом проведення публічних торгів або із застосуванням процедури продажу, встановленої ч.1 ст.38 цього Закону, яка передбачає право Іпотекодержателя на продаж предмета іпотеки будь-якій особі-покупцеві.
Згідно із ст. 10, 11, 60 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.
Аналізуючи вищенаведені обставини, суд приходить до переконання, що позовні вимоги позивача підлягають до задоволення. При цьому, суд відкидає твердження відповідачки про безпідставність вимог позивача, оскільки докази, які б спростовували підставність позову, ОСОБА_1 суду не представила.
Крім того, на підставі ч.1 ст. 88 ЦПК України, слід стягнути із відповідачів в користь публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПриватБанк"понесені позивачем та документально підтверджені судові витрати.
На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 60, ч.1 ст. 88, 213, 214, 215 ЦПК України, ст.ст. 526, 527, 530 ЦК України, Законом України "Про іпотеку" (898-15) , суд, –
В И Р І Ш И В:
Позовну заяву публічного акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк"до ОСОБА_1 про стягнення боргу за кредитним договором задовольнити.
Стягнути із ОСОБА_1 в користь акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк"104 162 (сто чотири тисячі сто шістдесят два) долари США 65 центів, що в гривневому еквівалентні складає 827 207 (вісімсот двадцять сім тисяч двісті сім) грн. 65 коп. заборгованості за кредитним договором, звернувши стягнення на предмет іпотеки –квартиру АДРЕСА_2 шляхом продажу її публічним акціонерним товариством комерційний банк "Приватбанк"з укладенням від імені відповідача договору купівлі-продажу будь-яким способом з іншою особою –покупцем, з отриманням витягу з Державного реєстру прав власності, а також наданням всіх повноважень необхідних для здійснення продажу, встановивши початкову вартість зазначеної квартири 427 400 (чотириста двадцять сім тисяч чотириста) гривень.
Стягнути із ОСОБА_1 в користь акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" 1700 грн. судових витрат та 120 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду цивільних справ.
рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.
Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.
Головуючий суддя
ОСОБА_2