Луцький міськрайонний суд Волинської області
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
1 квітня 2011 року № 2-2602/11
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs20202882) ) ( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Волинської області (rs15684079) )
Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:
головуючого –судді Грушицького А.І.,
за участю секретаря Шилової О.М.,
прокурора Біляк Н.М.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Луцьку цивільну справу за позовом прокурора Луцького району в інтересах неповнолітніх ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про стягнення аліментів,
ВСТАНОВИВ:
Прокурор Луцького району звернувся в суд в інтересах неповнолітніх ОСОБА_4, ОСОБА_2 з позовом до відповідачів про стягнення аліментів. Заяву мотивує тим, що прокуратурою Луцького району проведено перевірку в ході якої встановлено, що ОСОБА_3, ОСОБА_4 не виконують своїх обов’язків по утриманню своїх неповнолітніх дітей. Згідно розпорядження Луцької районної державної адміністрації № 410 від 25 жовтня 2010 року ОСОБА_4, ОСОБА_2 поставлені на облік у службі у справах дітей Луцької РДА як діти, позбавлені батьківського піклування. Розпорядженням Луцької РДА № 448 від 23 листопада 2010 року встановлено опіку над вищезазначеними дітьми та призначено опікуном ОСОБА_5 Батьки ухиляються від матеріального утримання, виховання і догляду дітей. рішенням Луцького міськрайонного суду від 15 вересня 2010 року відповідачів позбавлено батьківських прав відносно дітей. Прокурор просить суд стягувати з відповідачів на користь ОСОБА_4, ОСОБА_2 аліменти в розмірі 300 грн. на кожну дитину, щомісячно, до досягнення дітьми повноліття, з дня звернення до суду.
В судовому засіданні прокурор позов підтримав з вищенаведених підстав, просить суд позов задовольнити.
В судове засідання третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ОСОБА_5 не з’явився, подав письмову заяву в якій просить позов задовольнити, а справу слухати у його відсутність.
В судове засідання представник служби у справах дітей Луцької РДА не з’явилась, подала письмову заяву в якій просить позов задовольнити, а справу слухати у її відсутність.
В судове засідання відповідачі не з’явилися, хоча належним чином були повідомлені про час та місце розгляду справи.
Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.
З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 являються батьками неповнолітніх дітей: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, що стверджується свідоцтвами про народження (а.с.4-5).
Згідно рішення Луцького міськрайонного суду від 15 вересня 2010 року, яке набрало законної сили 22 жовтня 2010 року, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 позбавлено батьківських прав відносно своїх малолітніх дітей: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.9).
Як вбачається з розпорядження Луцької РДА № 410 від 25 жовтня 2010 року ОСОБА_4 та ОСОБА_2 поставлені на облік у службі у справах дітей Луцької РДА як діти, позбавлені батьківського піклування, а розпорядження Луцької РДА № 448 від 23 листопада 2010 року встановлено опіку над дітьми та призначено опікуна ОСОБА_5 (а.с.6-7).
Як визначено ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.
Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров’я та матеріальне становище дитини, стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, інші обставини, що мають істотне значення.
Згідно вимог ст. 184 СК України, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.
Судом встановлено, що діти проживають разом з опікуном і відповідачі зобов’язані сплачувати аліменти на утримання дітей. Оскільки відповідачі мають нерегулярний, мінливий дохід, розмір аліментів відповідно до правила ст. 184 СК України підлягає визначенню у твердій грошовій сумі.
Враховуючи стан здоров’я та матеріальне становище дітей, стан здоров’я та матеріальне становище платників аліментів, інші обставини, визначені у ст. 182 СК України, з урахуванням того, що відповідачі є працездатними та можуть надавати матеріальну допомогу, проаналізувавши зібрані і досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що слід стягувати з відповідачів на користь неповнолітніх дітей аліменти в розмірі по 100 грн. на кожну дитину щомісячно, починаючи з дня подання позовної заяви і до досягнення ними повноліття.
рішення суду у межах суми платежу за один місяць слід допустити до негайного виконання.
Відповідно до вимог ч. 3 ст. 81, ч. 3 ст. 88 ЦПК України слід стягнути з відповідачів в дохід держави по 51 грн. судового збору та по 60 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи з кожного.
Керуючись ст. ст. 10, 11, 58, 60, 88, 215, 367 ч. 1 п. 1 ЦПК України, на підставі ст.ст. 166, 182, 184 СК України, суд,
В И Р І Ш И В:
Позов задовольнити частково.
Стягувати з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, аліменти в розмірі 100 (сто) грн. щомісячно, починаючи з 1 березня 2011 року і до досягнення ОСОБА_1 повноліття.
Стягувати з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, на користь ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, аліменти в розмірі 100 (сто) грн. щомісячно, починаючи з 1 березня 2011 року і до досягнення ОСОБА_2 повноліття.
Стягувати з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, аліменти в розмірі 100 (сто) грн. щомісячно, починаючи з 1 березня 2011 року і до досягнення ОСОБА_1 повноліття.
Стягувати з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, на користь ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, аліменти в розмірі 100 (сто) грн. щомісячно, починаючи з 1 березня 2011 року і до досягнення ОСОБА_2 повноліття.
В решті позову відмовити.
Стягнути з ОСОБА_3 в доход держави 51 (п’ятдесят одну) грн. судового збору та 60 (шістдесят) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.
Стягнути з ОСОБА_4 в доход держави 51 (п’ятдесят одну) грн. судового збору та 60 (шістдесят) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.
рішення суду в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.
рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Волинської області через Луцький міськрайонний суд Волинської області шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у
справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.
рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.
Суддя /підпис/
З оригіналом згідно
Суддя