Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
31 березня 2011 року м.Надвірна Справа №2-51/11
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs18634030) ) ( Додатково див. рішення апеляційного суду Івано-Франківської області (rs15676352) )
Надвірнянський районний суд, Івано-Франківської області в складі:
головуючого - судді Вінтоняк М.Б.
секретаря Скоблей О.В.
представника позивача ОСОБА_1
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Надвірна справу за позовом ОСОБА_2 до ЗАТ комерційний банк "Приватбанк", приватного нотаріуса Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_3,третя особа відділ державної виконавчої служби Надвірнянського районного управління юстиції про визнання виконавчого напису таким,що не підлягає виконанню
ВСТАНОВИВ:
ОСОБА_2 звернувся з позовом в суд до ЗАТ комерційний банк "Приватбанк",, приватного нотаріуса Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_3, третя особа відділ державної виконавчої служби Надвірнянського районного управління юстиції про визнання виконавчого напису таким,що не підлягає виконанню, мотивуючи тим,що 30.01.2008 року між ним і відповідачем КБ "Приватбанк"було укладено кредитний договір на суму 250000 доларів США з кінцевим терміном погашення кредиту 10.01.2018 року . На забезпечення виконання ним даного кредитного договору 31.01.2008 року було укладено договір іпотеки між ним, "Приватбанком" та ОСОБА_4, посвідчений приватним нотаріусом Надвірнянського районного нотаріального округу ОСОБА_5 Предметом даного договору є належні йому на праві приватної власності : приміщення торгового павільйону площею 33, 5 кв. метра, яке знаходиться в м. Надвірна по вул..Чорновола №15 "А"Івано-Франківської області ; земельна ділянка площею 0,0041 га,наданої для обслуговування магазину,що розташована в м.Надвірна по вул..Чорновола №15 "А" Івано-Франківської області та належне на праві приватної власності майно ОСОБА_4 майно: приміщення магазину "Господарський"площею 632,20 кв. метра, яке знаходиться в м. Надвірна по вул..Грушевського №13 Івано-Франківської області ; земельна ділянка площею 0,2327 га,наданої для обслуговування магазину "Господарський",що розташована в м.Надвірна по вул..Грушевського №13 б Івано-Франківської області.
В зв*язку з його неналежним виконанням умов кредитного договору 13.09.2010 року приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_3 був виданий виконавчий напис №2321 про звернення стягнення на предмет іпотеки .
Вважає виконавчий напис таким,що не підлягає виконанню з наступних підстав:, виконавчий надпис зроблено нотаріусом на суму заборгованості згідно кредитного договору,якає спірною, крім цього сума заборгованості по кредитному договору визначена в іноземній валюті,що суперечить чинному законодавству,яким визначено,що грошовою одиницею в Україні є гривня. Крім цього його як іпотекодавця не було письмово попереджено про звернення стягнення на предмет іпотеки. Просить визнати даний виконавчий напис таким,що не підлягає виконанню. .
В судовому засіданні представник позивача позов підтримав з підстав вказаних у позовній заяві.
Представники відповідачів і третьої особи в судове засідання не з*явилися, про час і місце судового розгляду повідомлені належним чином.
Суд заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав:
У відповідності із ст.. 1054 ЦК України (435-15) за кредитним договором банк або інша фінансова установа зобов*язується надати грошові кошти позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов*язується повернути кредит та сплатити проценти.
Згідно ст.,572,574, 575,583 ЦК України (435-15) , ст..1 Закону України "Про іпотеку" (898-15) визначає іпотеку як вид забезпечення виконання зобов*язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотеко держатель має право у разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов*язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки . Підставами виникнення іпотеки як окремого виду застави є договір, закон або рішення суду. Заставодавцем/іпотекодавцем/ може бути боржник або третя особа /майновий поручитель/.
Судом встановлено, що 30.01.2008 року між позивачем і відповідачем КБ "Приватбанк"було укладено кредитний договір №379 К, згідно якого він отримав у відповідача кредит в сумі 250 000 доларів США зі сплатою щомісячно 11% річних з кінцевим терміном погашення кредиту 18.01.2018 року..
Як вбачається з п.3 .1.1 кредитного договору виконання позичальником умов кредитного договору забезпечується договором іпотеки.
31.01.2008 року між позивачем відповідачем і ОСОБА_4 укладено договір іпотеки нерухомого майна,який посвідчено приватним нотаріусом Надвірнянського районного нотаріального округу ОСОБА_5. Предметом даного договору є приміщення торгового павільйону площею 33, 5 кв. метра, яке знаходиться в м. Надвірна по вул..Чорновола №15 "А"Івано-Франківської області ; земельна ділянка площею 0,0041 га,наданої для обслуговування магазину,що розташована в м.Надвірна по вул..Чорновола №15 "А" Івано-Франківської області,яке належить позивачу на праві власності та приміщення магазину "Господарський"площею 632,20 кв. метра, яке знаходиться в м. Надвірна по вул..Грушевського №13 Івано-Франківської області ; земельна ділянка площею 0,2327 га,наданої для обслуговування магазину "Господарський",що розташована в м.Надвірна по вул..Грушевського №13 б Івано-Франківської області.,яка належить ОСОБА_4 на праві приватної власності . Термін дії договору іпотеки встановлено до повного виконання позичальником та іпотеко держателем зобов*язань за кредитним договором.
Так як позичальник ОСОБА_2 неналежно виконував умови кредитного договору, виникла заборгованість станом на 2.12.2009 року по тілу кредиту: 32325,02 долари США,за відсотками 27854,19 доларів США,пеня 5897.03 долари США, комісія 58425,18 гривень. Про існуючу заборгованість було повідомлено позивача як позичальник і ОСОБА_4 і висунено письмову вимогу про усунення порушення.
Так як позивач та іпотекодавець ОСОБА_4 не усунули порушення,згідно поданих відповідачем документів про безспірність заборгованості згідно кредитного договору приватний нотаріус ОСОБА_3 13.09.2010 року вчинив виконавчий напис №2321 на предмет іпотеки.
Згідно ст..35 Закону України "Про іпотеку" (898-15) передбачено,що у разі порушення основного зобов'язання та/або умов іпотечного договору іпотекодержатель надсилає іпотекодавцю та боржнику, якщо він є відмінним від іпотекодавця, письмову вимогу про усунення порушення. В цьому документі зазначається стислий зміст порушених зобов'язань, вимога про виконання порушеного зобов'язання у не менш ніж тридцятиденний строк та попередження про звернення стягнення на предмет іпотеки у разі невиконання цієї вимоги. Якщо протягом встановленого строку вимога іпотекодержателя залишається без задоволення, іпотекодержатель вправі розпочати звернення стягнення на предмет іпотеки відповідно до цього Закону (898-15) .
Вимога, встановлена частиною першою цієї статті, не перешкоджає іпотекодержателю здійснювати свої права, визначені статтею 12 цього Закону, без попереднього повідомлення іпотекодавця, якщо викликана таким повідомленням затримка може спричинити знищення, пошкодження чи втрату предмета іпотеки.
Судом встановлено,що позивачу як іпотекодавцю відповідачем "Приватбанком"не було надіслано письмову вимогу про виконання порушеного кредитного зобов'язання у не менш ніж тридцятиденний строк та попередження про звернення стягнення на предмет іпотеки у разі невиконання цієї вимоги.
З вказаних підстав позов підлягає до задоволення .
Інших підстав для визнання виконавчого напису таким,що не підлягає виконанню в судовому засіданні не встановлено.
На підставі ст..ст. ст..33,35 Закону України "Про іпотеку" (898-15) ,ст.. 87 Закону України "Про нотаріат" (3425-12) , ст..ст. 203, 215, 572, 574, 575 ЦК України, керуючись ст..209,213,214,215 ЦПК України (1618-15) ,суд, -
ВИРІШИВ:
Позов ОСОБА_2 задоволити .
Визнати таким,що не підлягає виконанню виконавчий напис № 2321,виданий 13.09.2010 року приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_3 про звернення стягнення на нерухоме майно : приміщення магазину "Господарський"площею 632,20 кв. метра, яке знаходиться в м. Надвірна по вул..Грушевського №13 Івано-Франківської області ; земельну ділянку площею 0,2327 га,наданої для обслуговування магазину "Господарський",що розташована в м.Надвірна по вул..Грушевського №13 б Івано-Франківської області і яке належить на праві приватної власності ОСОБА_4 ; приміщення торгового павільйону площею 33, 5 кв. метра, яке знаходиться в м. Надвірна по вул..Чорновола №15 "А"Івано-Франківської області ; земельну ділянку площею 0,0041 га,наданої для обслуговування магазину,що розташована в м.Надвірна по вул..Чорновола №15 "А" Івано-Франківської області і яке належить на праві приватної власності ОСОБА_2 .
А пеляційна скарга на рішення суду подається протягом 10 днів з дня його проголошення до апеляційного суду Івано-Франківської області через Надвірнянський районний суд .
рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги,рішення,якщо його не скасовано,набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.
Суддя
Вінтоняк М.Б.