УКРАЇНА
РУЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
8 лютого 2011 року смт Ружин Справа № 2-6, 2-7, 2-8, 2-9/2011 р.
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs18633671) )
Ружинський районний суд Житомирської області у складі :
головуючого - судді Нейло В. М.
при секретарі - Новаківській К.І.
з участю: - представника позивачів ОСОБА_1
представника ТОВ "Ружин-Агро" Колєснік Т.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Ружині справу за позовом
ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5,
ОСОБА_6
до
ТОВ "Ружин-Агро"про визнання договору оренди землі недійсним та зобов’язання повер-
нути самовільно зайняту ділянку
ВСТАНОВИВ:
01.10.2006 р. між позивачами та товариством з обмеженою відповідальністю"Ружин –Агро" було підписано договори оренди земельних ділянок, які було за реєстро-вано Ружинським відділом Житомирської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України 01.10.2006 р..
За умовами Договору оренди планувалася передача земельної ділянки в строкове платне користування терміном на 5 років відповідачу, яка повинна була здійснюватися у п’ятиденний термін після державної реєстрації цього договору за актом її приймання - пе-редачі.
Як вбачається з актів приймання - передачі земельної ділянки від 01.10.2006 р. оре-ндодавці - позивачі передали, а орендар - відповідач прийняв в оренду строком на 5 років земельні ділянки, які були нібито підписані нібито позивачами та представником відпові-дача.
Проте, позивачі зазначені акти приймання - передачі земельної ділянки не підписували. Відповідач самостійно заповнив дані про номери державних актів, площу земельних ділянок та їх вартість, тим самим використавши завідомо підроблені акти приймання - передачі земельної ділянки, надавши його з іншими документами до Ружинського відділу Житомирської регіональної філії Державного підприємства"Центр державного земе-льного кадастру при Держкомземі України" для державної реєстрації договорів оренди.
У зв’язку з цим позивачі звернулися до прокуратури Ружинського району Житомир-ської області з заявою про перевірку фактів підроблення посадовими особами відпо-відача їх підписів на актах приймання - передачі земельних ділянок та порушення з цього приводу кримінальної справи.
На час досудове слідство триває.
Крім того, в порушення вимог ч.4 ст. 15 Закону України "Про оренду землі"вказані вище договори оренди землі були підписані без виготовлення необхідної тех.нічної документації із землеустрою щодо становлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), зокрема, відсутні план або схема земельної ділянки, яка пере-дається в оренду, кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів.
Позивачі просять визнати договори оренди землі від 01.10.2006 року, укладені між ними та товариством з обмеженою відповідальністю "Ружин-Агро", які зареєстровані Ру-жинським районним відділом Житомирської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України" 01.10.2006 року недійсним з моменту укладення.
Зобов’язати ТОВ "Ружин-Агро" повернути позивачам самовільно зайняті земельні ділянки, які розташовані в адміністративних межах Вербівської сільської ради Ружинсь-кого району Житомирської області у стані, придатному для використання за їх цільовим призначенням-для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (для вирощу-вання сільськогосподарської продукції).
В суді представник позивачів підтримав їхні позовні вимоги з наведених вище підстав.
В суді представники ТОВ "Ружин-Агро" не визнали позовні вимоги, пояснивши, що відповідач перебуває у стані припинення шляхом приєднання до ЗАТ "Технологічна Аграрна Компанія", а тому необхідно зупинити провадження по справі до закінчення процедури припинення відповідача шляхом приєднання, позивачами пропущено строк позовної давності.
Заслухавши сторони, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню виходячи з наступного.
Судом встановлено, що 01.10.2006 року було укладено договори оренди землі
терміном на 5 років між позивачами та відповідачем, а саме:
- між ОСОБА_3, який є власником земельної ділянки пло-щею3.608 га, за кадастровим номером 1825281600:04:000:0116, яка розташована в адмі-ністративних межах Вербівської сільської ради Ружинського району Житомирської облас-ті, зареєстрованим Ружинським районним відділом Житомирської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України" 1 жовтня 2006 року за № 040622100202;
- між ОСОБА_4, яка є власником земельної ділянки площею 3.3895 га за кадастровим номером 1825281600:04:000:0117, яка розташована в адміністративних межах Вербівської сільської ради Ружинського району Житомирської області, зареєстро-ваним Ружинським районним відділом Житомирської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України" 1 жовтня 2006 року за № 040622100199;
- між ОСОБА_5, яка є власником земельної ділянки площею 3.2670 га за кадастровим номером 1825281600:03:000:0098, яка розташована в адміністративних межах Вербівської сільської ради Ружинського району Житомирської області, зареєстрованим Ружинським районним відділом Житомирської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України" 1 жовтня 2006 року за № 040622100225;
- між ОСОБА_6, яка є власником земельної ділянки площею 3.2670 га за кадастровим номером 1825281600:03:000:0104, яка розташована в адміністра-тивних межах Вербівської сільської ради Ружинського району Житомирської області, зареєстрованим Ружинським районним відділом Житомирської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України" 1 жовтня 2006 року за № 040622100123;
Вiдповiдно до змiсту ст. 651 ЦК України та ч. 3 ст. 31 Закону України "Про оренду землi" розiрвано може бути лише укладений договiр.
Згiдно iз ч.1 ст. 638 ЦК України договiр є укладеним, якщо сторони в належнiй формi досягли згоди з ycix iстотних умов договору. Iстотними умовами договору є умови про предмет договору та умови, законодавством як істотні.
Вiдповiдно до ч.1 ст. 15 Закону України "Про оренду землi" iстотними умовами договору оренди землi є: об’ект оренди (мiсце розташування та розмiр земельної дiлянки); строк дiї договору оренди; орендна плата iз зазначенням її розмiру, iндексацiї, форм пла-тежу, строків, порядку її внесення i перегляду та вiдповiдальностi за її несплату; умови використання та цiльове призначення земельної дiлянки, яка передаеться в оренду; умови збереження стану об’єкта оренди; умови i строки передачi земельної дiлянки орендарю; умов и повернення земельної дiлянки орендодавцевi; iснуючi обмеження (обтяження) що-до використання земельної дiлянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового по-шкодження або знищення об’екта оренди чи його частини; вiдповiдальнiсть cтopiн; умови передачi у заставу та внесення до cтатутного фонду права оренди земельної дiлянки.
Невiд’ємною частиною договору оренди землi на пiдставi ч.4 ст. 15 Закону України "Про оренду землi" є план або схема земельної дiлянки, яка передається в оренду; кадас-тровий план земельної дiлянки з вiдображенням обмежень (обтяжень) уїї використаннi та встановлених земельних cepвітутів; акт визначення меж земельної дiлянки в натурі (на мiсцевостi); акт приймання передачi об’єкта оренди; проект вiдведення земельної дiлянки у випадках, передбачених цим Законом (161-14) .
На порушення цієї i норми Закону (161-14) до пiдписаних сторонами документiв не долу-чено планiв або схем земельних дiлянок, якi передаються в оренду, їх кадастрових планiв та aктів визначення меж земельних дiлянок у натурі (на мiсцевостi), що унеможливлює їх iдентифiкацiю на мiсцевостi.
Разом з тим iнформацiя про об’єкт оренди (мiсце розташування та розмiр земель-ної дiлянки), як зазначено вище, є однiєю з iстотних умов договору оренди земельної ді-лянки.
Отже, пiдписанi сторонами документи не мiстять необхiдної iнформацiї про об’єкт оренди як одну з iстотних умов договору оренди землi, тобто, договори не є укладеними. Неукладений договiр не породжує для його cторін прав та обов’язкiв, на досягнення яких було спрямоване їх волевиявлення пiд час його документального оформлення.
У разi передчасної передачi майна на виконання юридично ще не укладеного дого-вору майна право на це майно в набувача не виникає i власник може витребувати його в порядку, установленому главою 83 ЦК України (435-15) . На зазначене звернув увагу Пленум Вер-ховного Суду України в п.8 постанови вiд 6 листопада 2009 року "Про судову практику розгляду цивiльних справ про визнання правочинiв недiйсними" .
Положення ч. 2 ст. 15 Закону України "Про оренду землi", вiдповiдно до якого не-досягнення сторонами згоди з усіх істотних умов договору оренди землi є пiдставою для визнання його недiйсним, застосуванню не пiдлягає, оскiльки суперечить змiсту ч. 1 ст. 215 прийнятого пiзнiше ЦК України (435-15) , згiдно з якою недiйсним може бути визнано, так само як i розiрвано, лише укладений договір.
Таким чином, договори оренди земельних дiлянок не є укладеними, а тому ТОВ "Ружин-Агро" користується ними без достатньої правової пiдстави, а позивачi вимагають повернення вiд вiдповiдача безпiдставно набутого майна.
Спiрнi правовiдносини регулюються ст.ст.1212 та 1213ЦК України, вiдповiдно до яких набувач зобов’язаний повернути потерпiлому безпiдставно набуте майно в натypi.
Таким чином, земельні ділянки:
- площею3.608 га, за кадастровим номером 1825281600:04:000:0116, власником якої є ОСОБА_3 та яка розташована в адміністративних межах Вербівської сільської ради Ружинського району Житомирської області, зареєстрована Ружинським районним відділом Житомирської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України" 1 жовтня 2006 року за № 040622100202;
- площею 3.3895 га за кадастровим номером 1825281600:04:000: 0117, власником якої є ОСОБА_4 та яка розташована в адміністративних межах Вербівської сільської ради Ружинського району Житомирської області, зареєстрована Ружинським районним відділом Житомирської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України" 1 жовтня 2006 року за № 040622100199;
- площею 3.2670 га за кадастровим номером 1825281600:03:000:0098, власником якої є ОСОБА_5 та яка розташована в адміністративних межах Вербівської сільської ради Ружинського району Житомирської області, зареєстрована Ружинським районним відділом Житомирської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України" 1 жовтня 2006 року за № 040622100225;
- площею 3.2670 га за кадастровим номером 1825281600:03:000:0104, власником якої є ОСОБА_6 та яка розташована в адміністративних межах Вербів-ської сільської ради Ружинського району Житомирської області, зареєстрована Ружин-ським районним відділом Житомирської ре-гіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держ-комземі України" 1 жовтня 2006 року за № 040622100123 підлягають витребуванню від ТОВ "Ружин-Агро"і поверненню власникам.
Суд вважає безпідставним посилання відповідача на пропуск позивачами строку позовної давності, оскільки у відповідності з наведеним вище, договори оренди землі
укладені не були.
На підставі викладеного, суд відмовляє у задоволенні позовних вимог позивачів, щодо розірвання згаданих вище договорів оренди землі.
Керуючись ч.1 ст. 368, ст.ст. 1212, 1213 ЦК України, ст.15 Закону України "Про
оренду землі", ст.ст. 81, 88, 209, 212, 213, 215 ЦПК України, суд, -
ВИРІШИВ :
Позовні вимоги ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 до ТОВ "Ружин-Агро"про визнання договору оренди землі недійсним та зобов’язання повернути самовільно зайняту ділянку задовільнити частково.
Витребувати від товариства з обмеженою відповідальністю "Ружин-Агро" та повер-нути належні ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 земельні ділянки.
В задоволенні решти позовних вимог відмовити.
Стягнути з ТОВ "Ружин-Агро" на користь кожного з позивачів: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 судові витрати по оплаті судового збору в сумі 17 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в сумі 37 грн..
Особи, які приймають участь у розгляді справи можуть ознайомитися з повним рішен-
ням після 13.02.2011 року.
рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної
скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.
Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його
проголошення.
Суддя
В.М.Нейло