Сумський районний суд Сумської області
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
14 грудня 2010 року
Справа № 2-1130/2010
( Додатково див. рішення апеляційного суду Сумської області (rs14681368) ) ( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs15731519) )
Сумський районний суд Сумської області під головуванням судді Дашутіна І.В., при секретарі Макошенець С.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми цивільну справу за позовом прокурора Сумського району в інтересах: ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_25, ОСОБА_26, ОСОБА_27, ОСОБА_28, ОСОБА_29, ОСОБА_30, ОСОБА_31, ОСОБА_32, ОСОБА_33, ОСОБА_34, ОСОБА_35, ОСОБА_36, ОСОБА_37, ОСОБА_38, ОСОБА_39, ОСОБА_40, ОСОБА_41, ОСОБА_42, ОСОБА_43, ОСОБА_44, ОСОБА_45, ОСОБА_46, ОСОБА_47, ОСОБА_48, ОСОБА_49, ОСОБА_50, ОСОБА_51, ОСОБА_52, ОСОБА_53, ОСОБА_54, ОСОБА_55, ОСОБА_56, ОСОБА_57, ОСОБА_58, ОСОБА_59, ОСОБА_60, ОСОБА_61, ОСОБА_62, ОСОБА_63, ОСОБА_64, ОСОБА_65, ОСОБА_66, ОСОБА_67, ОСОБА_68, ОСОБА_69, ОСОБА_70, ОСОБА_71, ОСОБА_72, ОСОБА_73, ОСОБА_74, ОСОБА_75, ОСОБА_76, ОСОБА_77, ОСОБА_78, ОСОБА_79, ОСОБА_80 до товариства з обмеженою відповідальністю "Хлібороб" про дострокове розірвання договорів оренди землі,
ВСТАНОВИВ:
Прокурор звернувся до суду з позовом про дострокове розірвання договорів оренди земельних ділянок, власниками якими є вище вказані громадяни, у зв’язку з істотними порушеннями вимог договорів ТОВ "Хлібороб".
Представник прокуратури у судовому засіданні позов підтримав та просив його задовольнити.
Позивач ОСОБА_14 та його представник також просили задовольнити позов, оскільки на протязі року паї, які передані у користування ТОВ "Хлібороб" не обробляються, що є небезпечним для земельних ділянок та збереження їх родючості.
Представники відповідача у судовому засіданні фактично визнали, що земельні паї на протязі 2009-2010 років не обробляються взагалі, оскільки підприємство переживає важкі часи і не має коштів на використання землі за призначенням, але просили у позові відмовити і надати їм час для мирного врегулювання відносин с землевласниками.
Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.
У судовому засіданні встановлено, що прокуратурою Сумського району було проведено перевірку за колективним зверненням ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_25, ОСОБА_26, ОСОБА_27, ОСОБА_28, ОСОБА_29, ОСОБА_30, ОСОБА_31, ОСОБА_32, ОСОБА_33, ОСОБА_34, ОСОБА_35, ОСОБА_36, ОСОБА_37, ОСОБА_38, ОСОБА_39, ОСОБА_40, ОСОБА_41, ОСОБА_42, ОСОБА_43, ОСОБА_44, ОСОБА_45, ОСОБА_46, ОСОБА_47, ОСОБА_48, ОСОБА_49, ОСОБА_50, ОСОБА_51, ОСОБА_52, ОСОБА_53, ОСОБА_54, ОСОБА_55, ОСОБА_56, ОСОБА_57, ОСОБА_58, ОСОБА_59, ОСОБА_60, ОСОБА_61, ОСОБА_62, ОСОБА_63, ОСОБА_64, ОСОБА_65, ОСОБА_66, ОСОБА_67, ОСОБА_68, ОСОБА_69, ОСОБА_70, ОСОБА_71, ОСОБА_72, ОСОБА_73, ОСОБА_74, ОСОБА_75, ОСОБА_76, ОСОБА_77, ОСОБА_78, ОСОБА_79, ОСОБА_80, з приводу невикористання земельних ділянок згідно з договорами оренди укладеними з вище вказаними громадянами та ТОВ "Хлібороб" (а.с. 27-30, 432-433).
У ході проведення перевірки прокуратурою Сумського району встановлено, що між громадянами та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб" укладено договори оренди земельних ділянок, які розташовані на території Нижньосироватської сільської ради Сумського району Сумської області:
Усі земельні ділянки, які передані громадянами в оплатне користування на умовах оренди відповідачеві - товариству з обмеженою відповідальністю "Хлібороб" віднесені до-земель сільськогосподарського призначення, про що безпосередньо зазначено в текстах наведених вище договорів оренди землі.
У свою чергу, вищевказаними договорами визначені умови використання орендованої земельної ділянки Орендарем (розділ - умови використання земельної ділянки), а саме для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
Строки дії всіх вищевказаних договорів не сплинули, оскільки згідно до змісту договорів (розділ - строк дії договору), вони укладені на 5 років та набрали своєї чинності після їх підписання та державної реєстрації (розділ - прикінцеві положення договору).
Умовами вищевказаних договорів оренди землі (розділ - інші права та обов'язки сторін) передбачено право Орендодавця вимагати від Орендаря використання земельної ділянки за цільовим призначенням.
Протягом 2009 - 2010 років та станом на 08.09.2010 року, з боку орендаря орендовані земельні ділянки не використовуються за призначенням, тобто для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
Крім того, у ході перевірки виконання умов вищезазначених договорів оренди, орендодавцями встановлено, що орендовані земельні ділянки знаходиться у занедбаному стані, необроблена відповідно до вимог та стандартів, які ставляться до збереження родючості ґрунтів.
Тобто, орендар у порушення взятих на себе зобов'язань, не додержується умов використання орендованої земельної ділянки, як це передбачено зазначеними договорами оренди землі.
Так, відповідно до ст. 35 Закону України "Про охорону земель" землекористувачі, у тому числі орендарі, земельних ділянок при здійсненні господарської діяльності зобов'язані:
• - дотримуватися вимог земельного та природоохоронного законодавства
України;
• - проводити на земельних ділянках господарську діяльність способами, які не
завдають шкідливого впливу на стан земель та родючість ґрунтів;
• - підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі
на основі застосування екологобезпечних технологій обробітку і техніки,
здійснення інших заходів, які зменшують негативний вплив на ґрунти,
запобігають безповоротній втраті гумусу, поживних елементів тощо;
• - дотримуватися стандартів, нормативів при здійсненні протиерозійних,
агротехнічних, агрохімічних, меліоративних та інших заходів, пов'язаних з
охороною земель, збереженням і підвищенням родючості ґрунтів;
• - надавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого
самоврядування відомості про застосування пестицидів та агрохімікатів;
• - сприяти систематичному проведенню вигнукувальних, обстежувальних
розвідувальних робіт за станом земель, динамікою родючості ґрунтів;
- своєчасно інформувати відповідні органи виконавчої влади та органи
місцевого самоврядування щодо стану, деградації та забруднення земельних
ділянок;
• - забезпечувати додержання встановленого законодавством України режиму
використання земель, що підлягають особливій охороні;
• - забезпечувати використання земельних ділянок за цільовим призначенням
та дотримуватися встановлених обмежень (обтяжень) на земельну ділянку;
• - забезпечувати захист земель від ерозії, виснаження, забруднення засмічення,
засолення, осолонцювання, підкислення, перезволоження, підтоплення,
зростання бур'янами, чагарниками і дрібноліссям;
• - уживати заходів щодо запобігання негативному і екологонебезпечному
впливу на земельні ділянки та ліквідації наслідків цього впливу.
Однак, відповідач в процесі користування земельними ділянками позивачів, взагалі не виконував жодних з вищезазначених зобов'язань, чим безумовно завдав шкоду не тільки власникам землі, а й державі, оскільки таке халатне ставлення до землі, призвело до її забруднення, засмічення, погіршення родючих властивостей тощо.
Відповідно до ст. 37 Закону України "Про охорону земель" землекористувачі, в тому числі орендарі, земельних ділянок зобов'язані здійснювати заходи щодо охорони родючості ґрунтів, передбачені цим Законом та іншими нормативно-правовими актами України. Використання земельних ділянок способами, що призводять до погіршення їх якості, забороняється.
Крім того, даною статтею також зазначається, що діяльність на землях сільськогосподарського призначення може бути обмежена щодо:
- вирощування певних сільськогосподарських культур, застосування окремих
технологій їх вирощування або проведення окремих агротехнічних операцій;
- розорювання сіножатей, пасовищ;
- використання деградованих, малопродуктивних, а також техногенно
забруднених земельних ділянок;
- необґрунтовано інтенсивного використання земель.
При цьому, протягом останніх п'яти років користування земельними ділянками, позивач використовував їх на власний розсуд без звернення уваги на законодавчі обмеження, що у кінцевому результаті відображається не тільки на придатності використання у подальшому таких земельних ділянок за цільовим призначенням, а й на екологічному стані навколишнього середовища.
Крім того, з метою здійснення контролю за динамікою родючості ґрунтів систематично має проводитись їх агрохімічне обстеження, видаватися агрохімічні паспорти, в яких фіксуються початкові та поточні рівні забезпечення поживними речовинами ґрунтів і рівні їх забруднення.
Так, згідно ч. 5 ст. 37 Закону України "Про охорону земель" дані агрохімічної паспортизації земель використовуються в процесі регулювання земельних відносин при:
• - передачі у власність або наданні в користування, в тому числі в оренду,
земельної ділянки;
• - зміні власника земельної ділянки або землекористувача;
• - проведенні грошової оцінки земель;
• - визначенні розмірів плати за землю;
• - здійсненні контролю за станом родючості ґрунтів.
Відповідно до ч.8 ст. 54 Закону України "Про охорону земель" агрохімічна паспортизація орних земель повинна здійснюватись через кожні 5 років, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень - через кожні 5-10 років.
Але ж, агрохімічна паспортизація орендованих земель відсутня.
Згідно ч.1. п. ґ та г ст. 141 ЗК України підставою припинення права користування земельною ділянкою є використання земельної ділянки не за цільовим призначенням та способами, які суперечать екологічним вимогам.
Умовами оскаржуваних договорів оренди передбачено право Орендодавця вимагати від Орендаря використання земельної ділянки за цільовим призначенням.
Разом з тим, Відповідач протягом 2009 — 2010 року не використовував орендовані у позивачів земельні ділянки за цільовим призначенням - тобто для ведення товарного сільськогосподарські сілього виробництва, як це передбачено розділом "умови використання земельної ділянки" договорів оренди, що призвело до приведення цих ділянок у занедбаний та засмічений стан.
Крім цього, на доказ того, що зазначені вище земельні ділянки не використовуються, у справі є довідка стану використання сільськогосподарських земель ТОВ "Хлібороб" на території Нижньосироватської сільської ради Сумського району (т.2, арк. спр. 103-107).
Зазначена вище довідка, що була надана відповідачем — ТОВ "Хлібороб" до Нижньосироватської сільської ради фактично підтверджує невикористання сільськогосподарських земель за призначенням, яке визначено в договорах оренди (для сільськогосподарського виробництва).
Також, у судовому засіданні директор ТОВ "Хлібороб" підтвердив, що підприємство не використовувало орендовані земельні ділянки, оскільки у них є фінансові труднощі і не було коштів засіяти землю та використовувати її за цільовим призначенням.
В свою чергу, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами, а відповідно до ст. 651 Цивільного кодексу України, договір може бути розірвано на вимогу однієї сторони у судовому порядку, якщо інша сторона порушує договір.
Аналогічна правова норма, щодо можливості розірвання договору оренди землі на вимогу однієї із сторін, у разі порушення умов договору іншою стороною, міститься в ст. 32 ЗУ "Про оренду землі".
Отже, єдиним законним способом захисту національного багатства — землі, інтересів позивачів та держави від протиправних дій відповідача є дострокове розірвання укладених між ними договорів оренди землі.
Що стосується самих договорів оренди земельних ділянок, то вони були укладені з порушенням вимог Земельного кодексу України (2768-14) і змісту п.10 договору, оскільки всі вони були укладені у 2005 році, а зареєстровані у ДП "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України" у 2007 році, акти прийому-передачі земельних ділянок взагалі не мають дати здійснення самої передачі.
Керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 212 - 215 ЦПК України, ст. 152 Земельного кодексу України, суд, -
В И Р І Ш И В:
Достроково розірвати договори оренди землі, а саме:
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300328;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_2 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300250;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_3 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300540;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_4 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300595;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_5 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300594;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_82 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300181;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_7 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300567;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_8 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300566;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_9 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300580;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_10 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300641;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_11 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300581;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_12 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300326;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_13 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300319;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_14 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300233;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_15 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300232;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_16 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 04076130053;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_17 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300141;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_18 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300143;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_19 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040861304518;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_19 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300449;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_20 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 04076130056;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_21 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 04076130055;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_22 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300533;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_23 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300572;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_24 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300542;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_25 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300222;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_26 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300221;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_27 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040961300274;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_28 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300505;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_29 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300504;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_30 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 04076130054;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_31 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300338;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_32 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040861304512;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_33 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 04076130049;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_34 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300499;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_35 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300500;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_36 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300558;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_37 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300661;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_37 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 041061300607;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_38 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300662;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_39 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300530;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_40 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300180;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_41 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040861304020;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_42 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040861305664;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_43 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300626;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_44 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300166;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_45 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300562;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_46 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300140;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_47 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300543;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_83 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300544;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_49 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300460;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_50 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040861305889;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_50 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300471;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_51 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300640;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_52 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300625;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_53 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300627;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_54 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300607;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_55 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300606;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_56 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300296;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_57 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300197;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_58 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300549;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_84 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300618;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_60 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 04076130071;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_61 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 04076130072;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_85 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300410;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_63 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300348;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_64 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300488;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_65 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300293;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_66 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300292;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_67 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300383;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_68 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300525;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_69 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300609;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_70 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300574;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_71 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300493;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_72 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761302874;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_72 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300339;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_73 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300337;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_74 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300382;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_75 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300148;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_76 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300147;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_77 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300149;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_78 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 04076130063;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_79 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040761300582;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_80 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 040861304520;
Договір оренди землі, укладений між ОСОБА_80 та товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", зареєстрований в Сумському районному відділі Сумської регіональної філії ДП "ЦДЗК" при Держкомземі України за № 04076130051.
Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Хлібороб" 51 (п’ятдесят одну) гривню судового збору в дохід держави та 10 (десять) гривень витрат з інформаційно-технічного забезпечення розгляду справи з перерахуванням їх до спеціального фонду державного бюджету.
Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Сумської області через районний суд протягом 10-ти днів з дня його проголошення.
Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.
рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.
Суддя
(підпис)
З оригіналом згідно
Суддя І.В.Дашутін