Справа № 2-14143/2010
Краматорський міський суд Донецької області
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 листопада 2010 року місто Краматорськ
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs16772640) )
Краматорський міський суд Донецької області в складі:
головуючого - судді Кравченко О.Ю.,
при секретарі - Гарагулі О.М.
за участю: позивачки ОСОБА_1, відповідачки ОСОБА_2, представників третіх осіб – ОСОБА_3, ОСОБА_4
розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розподіл особових рахунків та оплати заборгованості за житлово-комунальні послуги, -
В С Т А Н О В И В :
ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 про розподіл особових рахунків та оплати заборгованості за житлово-комунальні послуги.
У судовому засіданні позивачка позов підтримала та суду пояснила, що у 1988 році відповідно до рішення Виконкому Краматорської міської ради від 06.07.1988 №283 їй на родину була виділена квартира АДРЕСА_1. Власником квартири є Виконком Краматорської міської ради. Квартира складається із 2-х ізольованих кімнат площею 18,9 м2 та 13,8 м2, кухні, ванної кімнати, коридору, туалету. В квартирі зареєстровані та мешкають 4 особи - позивачка, відповідачка та її діти. Особові рахунки на сплату житлово-комунальних послуг оформлений на ім’я позивачки. Між членами родини виникли суперечки стосовно оплати за комунальні послуги, відповідачка за комунальні послуги не сплачує, хоча працює та має дохід. Позивачка не має можливості у повному обсязі оплачувати комунальні послуги, так як є інвалідом 2 групи, більшу частину пенсії витрачає на оплату ліків, крім того, на підставі рішення суду з її пенсії проводять стягнення на погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги. Позивачка користується кімнатою у 13,8 м., відповідачка зі своєю родиною займає кімнату у 18,9 м2. Коридор та кухня зайняті меблями відповідачки, балконом позивачка не користується.
На підставі викладеного позивачка просила розділити особовий рахунок на неї за 18,55 м2 загальної площі (13,8 м2 жилої площі та 4,75 м2 корисної площі) та на відповідачку ОСОБА_2 і її родину за 33,15 м2 загальної площі (18,9 м2 жилої площі і 14,25 м2 корисної площі). Зобов’язати відповідачку укласти відповідні договори з комунальними службами. Також просила зобов’язати відповідачку сплатити ѕ суми заборгованості станом на 01.09.2010 року в розмірі 7944,33 грн. за користування комунальними послугами.
Відповідачка ОСОБА_2 у судовому засіданні позов визнала частково та суду пояснила, що між нею та позивачкою дійсно виникла розбіжність по оплаті комунальних послуг. Просила розподілити особові рахунки на трьох членів родини – позивачку, себе та свого повнолітнього сина – ОСОБА_5
Представник третьої особи Краматорського управління по газопостачанню та газифікації – Зуєв М.В. суду пояснив, що з позивачкою укладено договір про надання послуг по поставці газу населенню та технічному обслуговуванню на підставі чого відкрито особистий рахунок №НОМЕР_1 про зарахування платежів за спожитий природний газ. Заборгованість за природний газ станом на 01.10.2010 р. складає 1112,06 грн., остання сплата за спожитий природний газ проводилась була у грудні 2008 року. Проти позовних вимог не заперечував, зазначив, що за наявності відповідного рішення суду, можливо здійснити поділ особового рахунку, відкритого за адресою проживання відповідача.
Представник третьої особи КВП "Краматорський водоканал" Сидор О.В. суду пояснила, що у квартирі за адресою м.Краматорськ, вул.Біляєва, 127-31 встановлені лічильники води, заборгованість за послуги водопостачання станом на 01.10.2010 року складає 4277,43 грн. Проти позовних вимог заперечувала.
Представник третьої особи КПП "Краматорська тепломережа" у судове засідання не з’явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, не заперечує проти розподілення особового рахунку.
Представник третьої особи - Управління житлового та комунального господарства виконкому Краматорської міської ради у судове засідання не з’явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності.
Представник третьої особи – КП "Служба єдиного замовника" у судове засідання не з’явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, пояснень не надав.
Вислухавши пояснення сторін, проаналізувавши у сукупності зібрані у справі докази, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з ордеру №1097, виданого виконкомом Краматорської міської ради ОСОБА_1 отримала ордер на квартиру АДРЕСА_1 на себе, доньку – ОСОБА_2 та онука ОСОБА_5 (а.с. 9-10 ). Наймачем вказаного житлового приміщення є позивачка.
Відповідно до довідки ПП "Станкобуд" та не заперечується сторонами, у спірній квартирі зареєстровані позивачка, відповідачка та діти відповідачки - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . (а.с. 11).
Як вбачається з довідки ЧП "Станкобуд" спірна квартира загальною площею 51,7 кв.м., жила площа складає 32,7 кв. м. та складається із двох ізольованих кімнат площею 13,8 кв. м. та 18,9 кв. м. (а.с.12).
Згідно до ст. 103 ЖК України договір найму жилого приміщення може бути змінено тільки за згодою наймача, члена його сім’ї і наймодавця за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Відповідно до ст. 104 ЖК України член сім’ї наймача вправі вимагати за згодою інших членів сім’ї, які проживають разом з ним, укладення з ним окремого договору найму, якщо жилу площу, що припадає на нього, може бути виділено у вигляді приміщення, яке відповідає вимогам ст. 63 цього Кодексу. У разі відмовлення членів сім’ї дати згоду на укладення окремого договору найму, а також у разі відмови наймодавця в укладенні такого договору, спір може бути вирішено в судовому порядку.
Відповідно до ст. 60 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків,встановлених статтею 61 цього Кодексу. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Згідно з ч.3 ст. 61 ЦПК України обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі,що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть учать ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.
У судовому засіданні встановлено, що рішенням Краматорського міського суду від 04.09.2008 року по справі №2-3006/2008 у задоволенні позову ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про зміну умов договору найму житлового приміщення було відмовлено та залишено квартиру АДРЕСА_1 в загальному користуванні ОСОБА_2, ОСОБА_1, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с.40 ). Зазначене рішення суду набрало законної сили 17.10.2008 року та на теперішній час не скасовано.
Згідно до ст. 29 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою.
Відповідно до ст. 64 ЖК України члени сім’ї наймача, які проживають разом з ним, користуються на рівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов’язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім’ї наймача несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов’язаннями, що випливають із зазначеного договору. До членів сім’ї наймача належить дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім’ї наймача може бути визнано і інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.
Оскільки на даний час порядок користування спірною квартирою не визначено і вона знаходиться у загальному користуванні наймача ОСОБА_1, її доньки ОСОБА_2 та онуків – ОСОБА_5 та ОСОБА_6, умови договору найму житлового приміщення не змінено, суд не вбачає підстав для розділення особових рахунків та заборгованості по сплаті за житлово-комунальні послуги, а також для зобов’язання відповідачки укласти окремі договори на надання житлово-комунальних послуг.
За таких обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 є безпідставними та у задоволенні позову слід відмовити у повному обсязі.
На підставі викладеного, керуючись, ст.ст. 8, 10, 11, 60, 61, 212- 215 ЦПК України, ст.ст. 63, 64, 66- 68, 103, 104 Житлового кодексу Української РСР, Законом України "Про житлово-комунальні послуги" (1875-15) , суд, -
ВИРІШИВ:
У задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розподіл особових рахунків та оплати заборгованості за житлово-комунальні послуги - відмовити.
Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Донецької області через Краматорський міський суд протягом десяти днів з дня його проголошення. рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.
Суддя:
рішення ухвалене та надруковане у нарадчій кімнаті у єдиному примірнику.
Суддя: