Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
27 липня 2010 року.
Копія. Справа № 2 – 227 /2010 р.
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs14217639) )
Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:
головуючого: Годованець І.А.
при секретарі: Остапенко Н. М.
з участю:
представників позивача: Календюк С. П.
Мерзликіної Т. В.
представника відповідача: ОСОБА_3
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Устинівка справу за позовом ПСП "Україна" до ОСОБА_4 про стягнення 20 569-62 грн.,-
В С Т А Н О В И В :
Позивачем подано до суду позов про стягнення 20 569-62 грн. Вимоги мотивуються тим, що майнова шкода, завдана неправомірними діями відповідача майну юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової шкоди.
В судовому засіданні представники позивача настоюють на позовних вимогах про стягнення з відповідача 20 569-62 грн. як на законних та обґрунтованих.
В судовому засіданні представник відповідача позовні вимоги про стягнення 20 569-62 грн. не визнає як незаконні та необґрунтовані.
Свідок ОСОБА_5 пояснив, що 22 квітня 2010 року комісією представників ПСП "Україна" та представника Криничненської сільської ради Горбенко Л. М. було встановлено, що на полі №3 ОСОБА_4 на земельній ділянці, яка належить на праві власності було знищено на 2,87 га землі багаторічну траву (люцерна) ПСП "Україна" шляхом здійснення оранки землі, приблизно кінець жовтня початок листопада 2009 року.
Свідок ОСОБА_7 пояснила, що 22 квітня 2010 року комісією представників ПСП "Україна" та представника Криничненської сільської ради Горбенко Л. М. було встановлено, що на полі №3 ОСОБА_4 на земельній ділянці, яка належить на праві власності було знищено на 2,87 га землі багаторічну траву (люцерна) ПСП "Україна" шляхом здійснення оранки землі, приблизно кінець жовтня початок листопада 2009 року.
Свідок ОСОБА_8 пояснив, що 27 або 28 квітня 2010 року на прохання та грошову винагороду ОСОБА_4 власним трактором "МТЗ" здійснив на полі №3 за межами Криничненської сільської ради оранку біля 3 га землі, на якій була люцерна.
Заслухавши сторони, свідків, ознайомившись з матеріалами справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.
За договором оренди землі від 19 січня 2005 року відповідач, як орендодавець, передав позивачу, як орендарю, в платне користування 8,61 га землі (ріллі) на п’ять років.
Статтею 1 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що оренда землі – це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.
Укладений сторонами договір оренди землі відповідно до ст. 18 Закону України "Про оренду землі" набрав чинності після його державної реєстрації – з 26 квітня 2005 року.
Строк дії договору оренди землі визначений сторонами на п’ять років і закінчується 26 квітня 2010 року.
Відповідно до акту комісії представників ПСП "Україна" та Криничненської сільської ради від 22 квітня 2010 року відповідач, як власник землі, орендодавець, осінню (дата та місяць не встановлено) 2009 року в полі №3 на орендованій ПСП "Україна" 8,61 га землі знищив шляхом оранки на 2,87 га землі багаторічні трави (люцерна).
Факт вчинення відповідачем протиправних дій на переданій в користування позивачу 8,61 га землі – знищення багаторічних трав (люцерни) на 2,87 га землі шляхом оранки крім акта від 22 квітня 2010 року підтверджується поясненнями свідків.
Свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_7 пояснили, що 22 квітня 2010 року комісією представників ПСП "Україна" та представника Криничненської сільської ради Горбенко Л. М. було встановлено, що на полі №3 ОСОБА_4 на земельній ділянці, яка належить на праві власності, було знищено на 2,87 га землі багаторічну траву (люцерна) ПСП "Україна" шляхом здійснення оранки землі, приблизно кінець жовтня початок листопада 2009 року.
Пояснення свідка ОСОБА_8, що 27 або 28 квітня 2010 року на прохання та грошову винагороду ОСОБА_4 власним трактором "МТЗ" здійснив на полі №3 за межами Криничненської сільської ради оранку біля 3 га землі, на якій була люцерна, не відповідають встановленим під час розгляду справи обставинам. За доказами акта комісії представників ПСП "Україна" та Криничненської сільської ради від 22 квітня 2010 року, пояснення свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_7 встановлено, що відповідачем здійснено оранку 2,87 га на орендованій ПСП "Україна" землі під час дії договору оренди землі в кінці жовтня на початку листопада 2009 року.
Пояснення свідка ОСОБА_8 не ґрунтуються на досліджених в судовому засіданні доказах, є суперечливими, такими, що не підтверджуються ніякими іншими доказами. При обставинах, коли представник відповідача відмовився від надання інших доказів в заперечення проти позову, судом досліджуються та аналізуються подані сторонами докази в підтвердження чи заперечення спірних обставин.
Частинами 1, 2 ст. 28 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що орендар має право на відшкодування збитків, яких він зазнав внаслідок невиконання орендодавцем умов, визначених договором оренди землі. Збитками вважаються: фактичні втрати, яких орендар зазнав у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору орендодавцем, а також втрати, які орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права, доходи, які орендар міг би реально отримати в разі належного виконання орендодавцем умов договору.
Пунктами 20, 24, 29, 41, 42 договору оренди землі між ОСОБА_4 та ПСП "Україна" встановлено, що передача земельної ділянки орендарю здійснюється у десятиденний термін після державної реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі. Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних внаслідок невиконання орендодавцем зобов’язання, передбаченого цим договором. Збитками вважаються: фактичні втрати, яких орендар зазнав у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору орендодавцем, а також витрати, які орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права на доходи, які орендар міг би реально отримати в разі належного виконання орендодавцем умов договору. Обов’язки орендодавця: передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору оренди, не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою. За невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до законодавства та цього договору. Сторона, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.
Частиною 1 ст. 1166 ЦК України встановлено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.
Статтею 157 ЗК України встановлено, що відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам здійснюють органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, громадяни та юридичні особи, які використовують земельні ділянки, а також органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, громадяни та юридичні особи, діяльність яких обмежує права власників і землекористувачів або погіршує якість земель, розташованих у зоні їх впливу, в тому числі внаслідок хімічного і радіоактивного забруднення території, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами і стічними водами. Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам встановлюється Кабінетом Міністрів України.
Абзацами 1, 2, 3 п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року № 7 "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" (va007700-04) встановлено, що вирішуючи спори про відшкодування власникам землі й землекористувачам шкоди, заподіяної самовільним зайняттям або забрудненням земельних ділянок та іншими порушеннями земельного законодавства, суди мають виходити з того, що відповідно до ст. 156 ЗК України, ст. 1166 ЦК України така шкода відшкодовується в повному обсязі. Розмір шкоди, заподіяної пошкодженнями посівів і насаджень при прокладенні шляхів, трубопроводів та проведенні розвідувальних, бурових, будівельних робіт, псуванням і забрудненням сільськогосподарських та інших земель, іншими порушеннями земельного законодавства, визначається з урахуваннями витрат на відновлення родючості землі, а також доходів, які власник землі або землекористувач міг би одержати при використанні земельної ділянки і які він не одержав за час до приведення землі у стан, придатний для її використання за цільовим призначенням, або до повернення самовільно зайнятої ділянки. Зокрема, при пошкодженні посівів, самовільному зайнятті ріллі або сінокосінні на користь землекористувача (власника) стягується вартість неодержаних сільськогосподарської продукції чи сіна, обчислена за ринковими цінами, з урахуванням середньої врожайності певної культури в господарстві, за винятком витрат виробництва, пов’язаних зі збиранням урожаю, а також витрат на відновлення якості земель відповідно до їхнього призначення. Якщо замість пошкоджених посівів землекористувач провів повторний посів культур, відшкодуванню підлягають витрати на пересівання (вартість насіння, обробітку землі тощо).
Розмір заподіяної шкоди визначений з урахуванням середньої врожайності люцерни у ПСП "Україна": з 1 га землі 30,4 цнт. сіна люцерни, 2,87 га землі х 30,4 цнт. сіна люцерни, що становить 8,72 тонни сіна люцерни. Ціна обчислена за цінами у ПСП "Україна": 1 тонна сіна люцерни становить 786 грн., за 8,72 тонни сіна люцерни збитки становлять 6853-92 грн.
Під час розгляду справи встановлено, що відповідач в порушення п.29 договору оренди землі - обов’язки орендодавця: передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору оренди, не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою, 22 квітня 2010 року за актом комісії представників ПСП "Україна" та представника Криничненської сільської ради на полі №3 земельної ділянки №547 (загальною площею 8,61 га), яка належить на праві власності, за межами населеного пункту знищив шляхом оранки на 2,87 га землі багаторічну траву (люцерна) ПСП "Україна", приблизно у кінці жовтня на початку листопада 2009 року, і позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню відповідно до ч.1 ст. 1166 ЦК України, так як майнова шкода, завдана неправомірними діями відповідача майну позивача, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала..
За договором оренди землі між ОСОБА_4 та ПСП "Україна" позивач відповідно до ст. 1 Закону України "Про оренду землі" здійснював платне користування земельною ділянкою для проведення підприємницької діяльності, і в порядку п.31 цього договору приступив до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку, п. 30 цього договору передбачені права орендаря: самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі, отримати продукцію і доходи.
За актом комісії ПСП "Україна" від 09 червня 2010 року відповідач протиправно, без відповідної правової підстави заволодів на полі № 3 земельної ділянки № 547 на 5,74 га землі сіном люцерни. У ПСП "Україна" врожайність сіна люцерни у 2010 році становить з 1 га 30,4 цнт., що становить 17,45 тонн сіна люцерни.
Частиною 1 ст. 328 ЦК України встановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.
Після закінчення строку договору оренди землі, на який його було укладено, позивач в порядку п. 21 договору оренди землі, як орендар повертає відповідачу, як орендодавцю земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, в якому він її одержав, і за п. 30 цього договору має право на отримання сільськогосподарської продукції із орендованої землі, право власності на яку набувається за правочином.
Розмір заподіяної шкоди визначений з урахуванням середньої врожайності люцерни ПСП "Україна": з 1 га землі 30,4 цнт. сіна люцерни, 5,74 га землі х 30,4 цнт. сіна люцерни, що становить 17,45 тонни сіна люцерни. Ціна обчислена за цінами у ПСП "Україна": 1 тонна сіна люцерни становить 786 грн., за 17,45 тонни сіна люцерни 13 715-70 грн.
Відповідачем порушено п.п. 21, 30 договору оренди землі про прийняття після припинення договору оренди землі від позивача орендованої земельної ділянки (згідно пояснень представника відповідача ОСОБА_4 без прийняття-передачі землі приступив до господарської діяльності на ній) та право позивача, як орендаря, на сільськогосподарську продукцію, вирощену на землі.
Частиною 2 ст. 386 ЦК України встановлено, що власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової та моральної шкоди.
Відповідачем порушено п. 21 договору оренди землі про прийняття після припинення договору оренди землі від позивача орендованої земельної ділянки, передбачене п. 30 цього договору право позивача, як орендаря, на сільськогосподарську продукцію, вирощену на землі, яка відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України набута ним за правочином, і позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 13715-70 грн. підлягають задоволенню в порядку ч. 3 ст. 386 цього Кодексу, так як власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової шкоди.
Судові витрати по справі в порядку ч. 1 ст. 88 ЦПК України підлягають стягненню з відповідача.
Керуючись ст..ст. 213, 215 ЦПК України, суд, -
ВИРІШИВ:
Стягнути з ОСОБА_4 на користь ПСП "Україна" (р/р №26003203556, МФО 380805, "Райффайзен банк "Аваль", м. Київ, ЗКПО 00853798) матеріальні збитки в сумі 6 853-92 грн., відшкодування майнової шкоди (право власності) в сумі 13 715-70 грн., сплачене державне мито в сумі 205-69 грн., витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи 120-00 грн., всього в сумі 20 895 (двадцять тисяч вісімсот дев’яносто п’ять грн.) 31 коп.
На рішення може бути подано заяву про апеляційне оскарження до апеляційного суду Кіровоградської області через Устинівський районний суд на протязі десяти днів. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.
Суддя:
підпис.
Копія вірна.
Суддя Устинівського
районного суду: І. А. Годованець.