УКРАЇНА
Суворовський районний суд міста Одеси
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29 червня 2010 року Справа №2-313
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs18634118) )
Суворовський районний суд міста Одеси в складі головуючого судді Гудіної Н.І.
при секретарі Мельніченко А.О.
розглянув в відкритому судовому засіданні в місті Одесі
справу за позовом
ОСОБА_1 до Приватного підприємства "Настасія", Суворовська районна адміністрація Одеської міської ради, треті особи :Одеська міська Рада, Комунальне підприємство "Міськзелентрест", Комунальне підприємство" Парксервіс" про відшкодування матеріальної та моральної шкоди
Установив:
Позивач звернувся з позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, мотивуючи свої вимоги тім, що 24 липня 2008 року ОСОБА_2 залишив автомобіль марки БМВ державний НОМЕР_1 на зберігання на автостоянці, яка розташована за адресою: місто Одеса, вулиця Марсельська ріг вулиці Капитана Кузнєцова, та належить приватному підприємству "Настасія". Вночі, 24.07.2008 року на 25.07.2008 року, на автомобіль марки БМВ державний НОМЕР_1, який знаходився на території вказаної автостоянки ПП "Настасія" на зберіганні, впало сухе дерево, чим завдало пошкодження автомобілю. Вказане підтверджується фотознімками та постановою Суворовського РВ ОМУ УМВС України в Одеській області про відмову в порушенні кримінальної справи від 29.07.2008 року . Позивач неодноразово звертався до ПП "Настасія" з пропозицією про добровільне відшкодування збитків, проте керівництво ПП "Настасія" в усній формі відмовляло у задоволенні вимог. 08.08.2008 року ОСОБА_1 звернувся до лабораторії експертних досліджень "ПАЛЕ" з метою проведення досліджень по визначенню вартості матеріальних збитків, які завдані власнику в результаті пошкодження автомобіля марки БМВ державний НОМЕР_1. 11.08.2008 року спеціалістом МП "ПАЛЕ" Белуновим В.М. за участю власника автомобіля ОСОБА_1 складено протокол огляду транспортного засобу №08-018, у якому визначені пошкодження, що були завдані автомобілю марки БМВ державний НОМЕР_1 . Представник ПП "Настасія" не скористався правом на участь в огляді пошкодженого автомобіля, оскільки не з'явився за вказаною у телеграмі адресою: АДРЕСА_1, яка була направлена 08.08.2008 року на адресу директора ПП "Настасія" ОСОБА_4. 14.08.2008 року спеціалістом лабораторії експертних досліджень "ПАЛЕ" Белуновим В.М. складено висновок №08-018 спеціаліста - оцінщика по визначенню розміру матеріальної шкоди, завданої власнику автомобіля марки БМВ державний НОМЕР_1, в якому встановлено, ще матеріальні збитки, завдані власнику автомобіля, внаслідок його пошкодження визначені з розмірі 6594 грн. 57 коп.. МП "Пале" у формі ТОВ виставлено рахунок №08-018 від 11.08.2008 року на оплату витрат, пов'язаних з проведенням експертних досліджень по визначенню суми матеріально шкоди, завданої власнику автомобіля, у розмірі 340,20 грн.. Вказаний рахунок оплачений позивачем 11.08.2008 року, що підтверджується квитанцією №434584 на суму 340,20 грн.. У зв'язку з чим позивач просить суд стягнути з ПП "Настасія" завдану шкоду автомобілю, у розмірі 6594 грн. 57 коп. та витрати на проведення експертизи розмірі 340 грн. 20 коп. та судові витрати.
В подальшому позивач уточнив позовні вимоги, та остаточно просив суд стягнути на його користь з ПП "Настасія" завдану шкоду автомобілю, у розмірі 6594 грн. 57 коп., витрати на проведення експертизи розмірі 340 грн. 20 коп., судові витрати. Крім того позивач просив стягнути на свою користь моральну шкоду в розмірі 5000 гривень, яка полягає в тому, що з вини відповідача був порушений звичний ритм його життя. При пошкодженому лобовому склі органи ДАІ постійно зупиняють авто та затримують,чим відбирають час. В ці моменти позивач відчуває приниження ї гідності. Крім того йому соромно перед іншими учасниками дорожнього руху за вигляд автомобілю.
Вивчив матеріали справи, вислухав пояснення позивача, якій наполягав на задоволенні позову, думку відповідача та його представника, які заперечували проти задоволення позовних вимог, думку представників третіх осіб, які теж вважали, що в позові необхідно відмовити, суд дійшов до висновку про те, що в позові належить відмовити з наступних підстав:
Як встановлено в судовому засіданні : 24 липня 2008 року ОСОБА_2 залишив автомобіль марки БМВ державний НОМЕР_1 на зберігання на автостоянці, яка розташована за адресою: місто Одеса, вулиця Марсельська ріг вулиця Кап. Кузнєцова, та належить приватному підприємству "Настасія". Вночі, 24.07.2008 року на 25.07.2008 року, на автомобіль марки БМВ державний НОМЕР_1, який знаходився на території вказаної автостоянки ПП "Настасія" на зберіганні, впало сухе дерево, чим завдало пошкодження автомобілю.
В 1998 році Суворовська районна адміністрація Одеської міської Ради виділила ПП "Настасія" місто для тимчасової стоянки( паркування) транспортних засобів.
Як вбачається із довідки № 4216/9/19-043 від 17.02.2009 року Державної податкової інспекції в Суворовському районі міста Одеси, "ПП Настасія" знаходиться на спрощеної системі оподаткування, та податок на землю з юридичних осіб та орендну плату та орендну плату з юридичних осіб не сплачує.( а.с.67)
Із договору № 66/с від 1 вересня 2008 року, між КП "Парксервіс- Одеса" та ПП "Анастасія" вбачається, що ПП "Анастасія" зобов’язано було організувати автостоянки, та розробляти щомісячний план місцевого збору за припаркування, та надавати послуги при експлуатації тимчасових платних автостоянок в місті Одесі, та використовувати території автостоянок за цільовим призначенням ( а.с. 68-70-). Однак в цьому договорі відсутній обов’язок ПП "Анастасія" щодо зелених насаджень поруч з автостоянкою.
Із угоди про продовження терміну дії договору № 044/07 "Про експлуатацію тимчасових стоянок автомобільного транспорту" від 31 грудня 2007 року продовжений термін експлуатації тимчасових стоянок( а.с. 146)
Про те, що за адресою місто Одеса, вулиця Марсельська розташована автомобільна парковка, також свідчить договір № 22/с від 01.02.2009 року( а.с. 147-149).
Також це підтверджується платами за парковку: квитанцїя № 2 від 27.04.2008 року, квитанцією №3 від 6 квітня 2010 року,квитанцією № 3 від 31 березня 2008 року, квитанцією від 04.1.2007 року,( а.с. 188-190)
Посилання позивача на те, що він сплатив за зберігання автомобілю на автостоянці не можуть бути підтверджені квитанцією, оскільки в квитанції від 24.07.2008 року автомобілю НОМЕР_1 вказано, що вартість паркові 5 грн.( а.с. 14), аналогічна квитанція містіться на а.с. 191.
З листа № М-2131 від 01.12.2008 року Гідрометеорологічного центру Чорного та Азовського морів слідує, що:" За даними Гідрометцентру Чорного і Азовського Морів по місту Одесі в ніч з 24 на 25 липня спостерігалися украй несприятливі погодні умови: Сильний дощ, кількість опадів склало 19.3 мм. У період з 22 годин 15мин 24 липня до 5 години З0 мін. 25 липня - гроза. При грозі спостерігалося шквалисте посилення вітру: у Приморському і Маліновськом районах міста з досягненням критерію небезпечного явища - 15-19 м/с, в Суворовському районі з досягненням критерію стихійного гідрометеорологічного явища - 25 м/с.Такі погодні умови визначалися зсувом з моря на місто могутньої купчасто-дощової хмарності, висота верхньої межі якої перевищувала 12 км. При такій ситуації велика вірогідність локального випадання граду (поза зоною спостереження метеостанцій).( а.с. 140)
З листа відділу надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Суворовського району Суворовської районной адміністрації Одеської міської ради, номер та дата відсутні, слідує, що: Дійсно з 24 на 25 липня 2008 року по місту Одесі спостерігалися украй несприятливі погодні умови: сильний дощ, гроза, штормовий вітер в Суворовському районі швидкість вітру досягала критерію небезпечного явища - 25-30 м з
Було оголошено стихійне лихо, підняті і задіяні всі організації Суворовського району ( КП "Міськзелентрест", КП "Міські дороги", ЖЕО і інш.) для розчищення дорогий і вулиць від завалених дерев, зірваних дахів з будинків, відновлення обірваних проводів електропередач.
Зокрема:КП "Міськзелентрест" займався розпилюванням і прибиранням дерев, що повалили, в межах червоних ліній забудови;
- ЖЕО - прибирали дерева, що повалили, і вітки в дворах і внутрішньо квартальних територіях;
- КП "Міські дороги" займалися очищенням дорогий від мула і наносів грязі наслідки стихійного лиха були ліквідовані в заплановані терміни."( а.с. 178)
Таким чином, на підставі викладеного, суд дійшов до висновку про те, що ПП "Настасія" є підприємством, яке відповідає тільки за паркування автомобільного транспорту. Зі змісту поняття Парковка, слідує що, це - технічний термін, що означає штатне становище механізму, пристрою, транспортного засобу в неробочому, нерухомому положенні в передбаченому місці. Також може означати само це місце. Найбільш поширене відносно автомобілів. В обов’язки парковкі не входить функція по зберіганню автомобілів. Це лише місце яке відведено для тимчасового перебування автомобілю, та яке лише підтверджує, що водій залишив автомобіль на спеціально відведеному місці, тому водій не порушує Правил дорожнього руху.
В судовому засіданні позивачеві було роз’яснено право уточнення позовних вимог, та залучення до участі у справі інших співвідповідачів, однак позивач відмовився, та наполягав на тому, що у якості відповідача повинно виступати тільки ПП "Настасія" та наполягав на відшкодуванні шкоди з неї.
Що стосується відведення земельної ділянки, то позивач не надав суду ніяких відомостей стосовно того, що земельна ділянка була надана ПП "Настасія" в оренду,
Представник Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради в судовому засіданні також підтвердив, що ніяких договорі про надання земельної ділянки ПП "Настасія" не було узгоджено, крім того, узгодження договорів про надання земельних ділянок, а також на надання дозволу користування земельними ділянками не входить, тому, що повноваженою особою що укладає це договори є Управління земельних ресурсів Одеської міської ради.
Таким чином, на підстави викладеного, суд дійшов до висновку про те, що ушкодження автомобілю, який належить позивачеві відбулося у результаті стихійного лиха, відповідач не може нести за це відповідальність, тому що в його обов’язок не входить обслуговування земельної ділянки.
На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 3, 4, 11, 57, 212- 215, 218 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 22, 936, 937, 938, 950, 951, 977 ЦК України, суд,-
Вирішив:
В позові ОСОБА_1 до Приватного підприємства "Настасія", треті особи :Суворовська районна адміністрація Одеської міської ради, Одеська міська Рада, Комунальне підприємство "Міськзелентрест", Комунальне підприємство" Парксервіс" про відшкодування матеріальної шкоди відмовити.
рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через суд Суворовського району міста Одеси шляхом подачі в 10 денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, або в порядку ч.4 ст. 295 ЦПК України.
Суддя – підпис