Франківський районний суд м. Львова
Р І Ш Е Н Н Я
іменем України
26 травня 2010 року Справа № 2-438/10
( Додатково див. рішення апеляційного суду Львівської області (rs18577067) ) ( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs21115368) )
Франківський районний суд м. Львова в складі:
головуючого судді Ванівському Ю.М.
при секретарі Редкевич О.О.
з участю адвоката ОСОБА_1
розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Відкритого акціонерного товариства "Універсальна" про відшкодування медичних витрат та моральної шкоди,-
встановив:
Позивачка звернулась до суду з позовом до відповідача, про відшкодування медичних витрат та моральної шкоди. 15.05.2009р. та 28.10.2009р. позивачка подала до суду уточнення до позовних вимог та просить стягнути крім медичних витрат ще й 100000грн. моральної шкоди.
В обґрунтування позовних вимог позивачка посилається на те, що 25.03.2008р. при виїзді її в країну Ізраїль був придбаний страховий поліс у відповідача по справі. Після трьох днів після приїзду в країну Ізраїль в неї почались гострі грудні болі і задуха, у відповідності до наданої страховою компанією пам’ятки застрахованої особи, позивачка 29.03.2008р. звернулась в лікарню де було повідомлено асистуючу компанію CORIS. Згідно листа з Бкай-Зіон медичного центру, кардіологічного відділення м.Хайфа, Ізраїль позивачка поступила з гострим грудним болем і задухою в стані спокою, діагностували як нестабільна стенокардія. Електрокардіограма показала блокування пучка лівосторонньої артерії, апарат ехо-доплер доказав гостру систолічну дисфункцію лівого шлуночка. Незважаючи на оптимальну терапію, грудний біль залишався стійким. Згідно висновку медичного центру позивачка страждала від нестабільної стенокардії через гостру коронарну хворобу і погану функцію лівого шлуночка та потребувала невідкладної реваскуляризації. Згідно висновку даного медичного центру було рекомендовано негайно провести коронарне шонтування з можливою пересадкою артерії у Ізраїлі. Медичний стан позивачки забороняв переліт чи подорож за кордон. 11.04.08р. позивачку було переведено в спеціалізовану лікарню, де проводяться операції на відкрите серце, а 03.04.08р. було проведено операцію з заміною коронарних судин. Страховий випадок зареєстрований в асистуючій компанії CORIS INTERNATIONAL - 29.03.08р.за №7835. При приїзді в Україну позивачка подала заяву про виплату страхової суми, однак відповідача було здійснено часткову оплату вартості медичних послуг. На даний час відповідачем так і не здійснено повну оплату страхової суми. У зв’язку з діями відповідача, позивачці завдано моральну шкоду, яку вона оцінює в 100000грн. Моральну шкоду обґрунтовує тим, що у зв’язку з такими діями відповідача, позивачка погано спить, в неї порушився звичний ритм життя. Просить позовні вимоги задоволити в повному об’ємі.
У судовому засіданні позивач позов підтримала, просила позовні вимоги задоволити у повному обсязі та дала пояснення аналогічні, які викладені в позовній заяві.
У судовому засіданні представник позивача позов підтримала, просила позовні вимоги задоволити у повному обсязі та дала пояснення аналогічні, які викладені в позовній заяві.Крім того представник позивача вказала, що підстави відмови у виплаті, на які посилається представник відповідача не можуть бути прийняті до уваги, оскільки операцію, яку робили позивачці не відноситься ні до пластичних, ні до косметичних операцій та тим більше до операцій та процедур протезування.
Представник відповідача проти позову заперечив, мотивуючи тим, що оскільки проведена операція містить характер протезування коронарних судин серця, а відповідно до договору страхування такі витрати не відшкодовуються. Крім того представник відповідача вказав, що для прийняття рішення в компанії виникло ряд питань, однак відповідь на них вони не отримали. Також представник відповідача вказав, що оскільки операція проведена не в ургентному(терміновому) порядку, а планово, то це є ще одна підстава для відмови у виплаті медичних витрат. Просить в позовних вимогах позивача відмовити.
Заслухавши думку позивача, представника позивача, представника відповідача, адвоката, розглянувши матеріали і документи по справі, з’ясувавши фактичні обставини, оцінивши докази в сукупності, суд вважає, що позов слід задоволити частково.
В судовому засіданні встановлено, що 25.03.2008р. між позивачем та відповідачем був укладений договір страхування. 29.03.2008р. згідно умов договору позивачка повідомила асистуючи компанію CORIS про виникнення страхового випадку.
Відповідно до ст. 979 ЦК України, За договором страхування одна сторона (страховик) зобов’язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов’язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору.
Відповідно до ст. 988 ЦК України, страховик зобов’язаний: 1. ознайомити страхувальника з умовами та правилами страхування;2. протягом двох робочих днів, як тільки стане відомо про настання страхового випадку, вжити заходів щодо оформлення всіх необхідних документів для своєчасного здійснення страхової виплати страхувальникові; 3. у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату в строк, встановлений договором. Страхова виплата за договором особистого страхування
здійснюється незалежно від сум, що виплачуються за державним соціальним страхуванням, соціальним забезпеченням, а також від відшкодування шкоди. Страхова виплата за договором майнового страхування і страхування відповідальності (страхове відшкодування)не може перевищувати розміру реальних збитків. Інші збитки вважаються застрахованими, якщо це встановлено договором. Страхова виплата за договором майнового страхування здійснюється страховиком у межах страхової суми, яка встановлюється у межах вартості майна на момент укладення договору; 4. відшкодувати витрати, понесені страхувальником у разі настання страхового випадку з метою запобігання або зменшення збитків, якщо це встановлено договором; 5. за заявою страхувальника, у разі здійснення страховиком заходів, що зменшили страховий ризик, або у разі збільшення вартості майна,переукласти з ним договір страхування; 6. не розголошувати відомостей про страхувальника та його майнове становище, крім випадків,встановлених законом. Договором страхування можуть бути встановлені також інші обов’язки страховика.
З копії пам’ятки застрахованої особи вбачається, що 24.03.2008р. ОСОБА_2 уклала договір страхування з 25.03.2008р. по 09.04.2008р., страхова сума 30000 доларів США.
З копії заяви на отримання страхової виплати від 10.05.2008р., вбачається, що ОСОБА_2 звернулась до ВАТ "Страхова компанія "Універсальна" за отриманням страхової виплати.
З копії листа державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України на ім’я ОСОБА_2 від 16.12.2008р. за № 15586/26-12, вбачається, що ВАТ СК "Універсальна" здійснила оплату вартості медичних послуг в сумі 3102,00 доларів США та готові переглянути стахову справу щодо відшкодування медичних витрат, за винятком оперативного втручання, пов’язаного з аорто-коронарним шунтуванням.
З копії листа з Бнай – Зіон медичний центр, кардіологічне відділення від 31.03.2008р. вбачається, що місіс ОСОБА_4 страждає від нестабільної стенокардії через гостру коронарну хворобу і погану функцію лівого шлуночка. Вона потребує нагальної реваскуляризації. Медичний центр рекомендує негайно провести коронарне шонтування з можливою пересадкою артерії в Ізраїлі. ЇЇ медичний стан забороняє переліт чи подорожі закордон.
З копії відповіді Львівського обласного державного клінічного лікувально-діагностичного кардіологічного центру за № 173 від 06.05.2010р., вбачається, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 знаходилась на стаціонарному лікуванні в кардіологічному відділенні №2 ЛОДКЛДКЦ з 06.08.2008р. по 18.08.2008р. з клінічним діагнозом ІХС. Прогресуюча стенокардія від 30.07.2008р. по 12.08.2008р., стабільна стенокардія ІІІ ф.к. Після інфарктний (2006р.) кардіосклероз із зниженою систологічною функцією, напади серцевої ядухи. Стан після аортокоронарного шунтування ( 04.2008р.) СН ІІ А. Гіпертонічна хвороба ІІІ ст.., блокада лівої ніжки пучка Гіса. До поступлення в стаціонар гр.. ОСОБА_2 в обласному кардіологічному центрі не спостерігалась.
З копії відповіді комунальної 6-тої міської поліклініки м.Львова від 11.05.2010р. за № 393, вбачається, що адміністрація комунальної 6-ї міської поліклініки м.Львова повідомляє, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 в 2-е поліклінічне відділення комунальної 6МП за медичною допомогою не зверталася, на диспансерному обліку не перебуває. Медична карта ОСОБА_2 в реєстратурі поліклініки відсутня.
З копії відповіді 6-тої міської поліклініки м.Львова від 15.02.2010р. за № 128, вбачається, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 в 2-е поліклінічне відділення за медичною допомогою не зверталася, на диспансерному обліку не перебувала. Медична карта амбулаторного хворого ( ф.025/о) в реєстратурі відсутня.
Стаття 1167 ЦК України регламентує відшкодування моральної шкоди особою, яка її заподіяла.
Згідно п.9 Постанови ПВСУ від 31 березня 1995 р. №4 (v0004700-95) – розмір відшкодування моральної шкоди визначається залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалість, можливість відновлення тощо) та з врахуванням інших обставин. Зокрема враховуються стан здоров’я потерпілого, тяжкість вимушених змін у його життєвих та виробничих стосунках,… час та зусилля необхідні для відновлення попереднього стану. При цьому суд має виходити із засад розумності, виваженості та справедливості.
Позивачка просить відшкодувати таку в розмірі 100000 грн., мотивуючи свої вимоги тим, що у зв’язку з невиплатою медичних витрат в повному обсязі в неї погіршився сон, самопочуття, відбулись вимушені зміни в її житті.
Суд, зважаючи на обставини справи, приймає до уваги покликання позивачки, однак, вважає, що сума 100000грн., яка заявлена позивачкою є завищеною, а тому підлягає до задоволення частково.
До стягнення з відповідача підлягає також сума сплаченого позивачкою при зверненні до суду судового збору в розмірі 50 грн., 30 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи
Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 212, 214, 215, 217, 218 ЦПК України, ст.ст. 979, 988, 1167 ЦК України, суд –
В И Р І Ш И В:
Позовні вимоги задоволити частково.
Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Страхова компанія "Універсальна" в користь ОСОБА_2 у відшкодування медичних витрат 149301( сто сорок дев’ять тисяч триста одну) грн. 04 ( чотири) коп. та 2000 ( двадцять тисяч) грн. моральної шкоди.
Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Страхова компанія "Універсальна" в користь ОСОБА_2 суму сплаченого судового збору в розмірі 50 грн., 30 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.
Заяву про апеляційне оскарження рішення суду може бути подано протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.
Суддя
Ванівський Ю.М.