Ворошиловський районний суд м.Донецька
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22 квітня 2010 року Справа № 2-720
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs21115576) )
Ворошиловський районний суд м.Донецька у складі:
головуючого: судді Івашури В.О.
при секретарі: Луцкової О.М.
за участю: представника позивача ОСОБА_1,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Донецьку цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Індіго", третя особа Закрите акціонерне товариство "Альфа-Банк" про стягнення збитків у зв’язку з невиконанням умов договору, -
ВСТАНОВИВ:
13.10.2009 року позивач звернувся до суду з даним позовом, посилаючись на те, що 25.04.2008 року між позивачем та ТДВ "Страхова компанія "Індіго" було укладено договір страхування наземного транспорту №206-07783-08.
Згідно умов договору, позивач застрахував транспортний засіб – автомобіль Mitsubishi Lanser 1.6. Comfort державний номер НОМЕР_1.
28.08.2008 року відбулося ДТП за участю застрахованого транспортного засобу, тобто настав страховий випадок. В результаті ДТП належний позивачу автомобіль отримав значні пошкодження. 29.08.2008 року позивач, на виконання умов договору, звернувся до відповідача з заявою про настання страхового випадку та виплату страхового відшкодування, а також надав всі необхідні документи.
В порушення умов договору, відповідач 02.10.2008 року направив на адресу позивача лист в якому повідомив про відмову у виплаті страхового відшкодування.
З даною відмовою ОСОБА_2 не погодився, у зв’язку з чим неодноразово звертався до відповідача, а також до Державної комісії з регулювання ринку фінансових послуг України для врегулювання даного питання.
В результаті розгляду даних звернень, тільки 02.03.2009 року ТДВ "СК "Індіго" було прийнято рішення про виплату страхового відшкодування в сумі 67 217.38 грн. 06.03.2009 року дана сума була перерахована відповідачем, вигодонабувачу за договором - ЗАТ "Альфа-Банк", в рахунок погашення кредиту.
В результаті ДТП автомобіль Mitsubishi Lanser 1.6. Comfort державний номер НОМЕР_1, отримав пошкодження, відновлюючий ремонт яких склав більше 70% страхової вартості автомобіля на момент укладення договору страхування наземного транспорту №206-07783-08, тобто фактично відбулася повна конструктивна загибель автомобіля.
Згідно умов договору, в разі повної конструктивної загибелі автомобіля розмір страхового відшкодування відповідає страховій сумі. Таким чином, відповідач був зобов’язаний виплатити суму страхового відшкодування у розмірі 97 384.00 грн., однак страховою компанією було виплачено суму страхового відшкодування у розмірі 67 217,38 грн.
На підставі викладеного, просив стягнути з ТДВ "Страхова компанія "Індіго" на користь ЗАТ "Альфа-Банк" суму страхового відшкодування за договором страхування наземного транспорту в розмірі 30 166.62 грн., та стягнути штрафні санкції передбачені договором страхування: пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ заборгованості за кожний день прострочки -7891.99 грн., 3% річних у розмірі 988.92 грн., інфляційне збільшення заборгованості -7595.56 грн., а всього 16 476.47 грн., а також стягнути на користь позивача державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.
В судовому засідання представник позивача ОСОБА_1, позовні вимоги підтримав, надавши пояснення аналогічні викладеним у позовній заяві, просив позов задовольнити.
Представник відповідача Азовська Г.А., в судове засідання не з’явилася, надавши письмові заперечення на позову заяву, в яких вважає що позовні вимоги позивача є незаконними та необґрунтованими, посилаючись на наступне. Керуючись відомостями експерта, викладеними у звіті №171/9 від 12.09.2008 року ЕК "Дека Експерт Україна", а також умовами Договору страхування, відповідач визнав пошкодження, які отримав транспортний засіб, конструктивною загибеллю. Тому, було розраховано вартість залишків, тобто вартість запчастин, які можуть бути використані та користуватися попитом на вторинному ринку запасних частин, та яка складає 30 166.62 грн.
Таким чином, договірні зобов’язання відповідача перед позивачем були виконані в повному обсязі, та як це передбачено договором страхування наземного транспорту.
Що стосується вимог позивача про стягнення штрафних санкцій, то протікання строків прострочення виплати страхового відшкодування, та для нарахування неустойки у вигляді пені починається з 25.12.2008 року, тобто кінцевої дати розрахунку.
На підставі викладеного просила в задоволені позову відмовити повністю.
Представник третьої особи ОСОБА_5, в судове засідання не з’явився, надавши клопотання про розгляд справи за його відсутності.
Суд, вислухавши пояснення представника позивача ОСОБА_1, перевіривши матеріали справи, вважає необхідним позов задовольнити повністю, з наступних підстав.
Так, згідно ст. 979 ЦК України, за договором страхування одна сторона (страховик) зобов’язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов’язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору.
В судовому засідання встановлено, що 25.04.2008 року між ОСОБА_2 та ТДВ "Страхова компанія "Індіго" укладено договір страхування наземного транспорту №206-07783-08, страхування транспортного засобу - автомобіль Mitsubishi Lanser 1.6. Comfort державний номер НОМЕР_1.
Згідно п.3 вказаного договору вигодонабувачем за цим договором є ЗАТ "Альфа-Спорт"(а.с.7).
28.08.2008 року відбулося ДТП за участю застрахованого транспортного засобу позивача. В результаті ДТП, автомобіль який належить ОСОБА_2, отримав значні пошкодження.
Про пошкодження транспортного засобу позивач повідомив страхову компанію та вчинив всі необхідні дії передбачені п.4.2.5 Договору страхування.
Однак, відповідно до відповіді ТДВ "Страхова компанія "Індіго", вих..№1539/08 від 02.10.2008 року, відповідач відмовив у сплаті страхового відшкодування вказуючи, що за результатами аналізу наданих позивачем документів встановлено, що відповідно до Тимчасового талону на право керування транспортними засобами ОСОБА_7 йому дозволили керувати транспортним засобом з 26.08.2008р., а отже його стаж керування легковими автомобілями на момент настання дорожньо-транспортної пригоди складав менше 1 року. Таким чином, відповідач зобов’язаний здійснити виплату страхового відшкодування у разі настання страхового випадку лише у разі, якщо водієм застрахованого транспортного засобу є будь-яка особа, що керує транспортним засобом на законних підставах, зі стражем керування відповідної категорії не меш 1 року(а.с.15).
З даною відмовою позивач не погодився, у зв’язку з чим, неодноразово звертався до відповідача, а також в Державну комісію з регулювання ринку фінансових послуг України
В результаті розгляду даних звернень,06 березня 2009 року ТДВ "Страхова компанія "Індіго" було перераховано суму страхового відшкодування у розмірі 67217.38 грн. на погашення кредиту в ЗАТ "Альфа-Банк"(а.с.10).
В результаті ДТП автомобіль Mitsubishi Lanser 1.6. Comfort державний номер НОМЕР_1, отримав пошкодження, відновлюючий ремонт яких, склав більше 70 % страхової вартості автомобіля на момент укладення Договору страхування наземного транспорту №206-07783-08, тобто фактично відбулася повна конструктивна загибель автомобіля.
Згідно п.7.2 Договору страхування, після одержання всіх необхідних документів, що підтверджують настання страхового випадку та розмір збитків, страховик протягом 10 робочих днів складає страховий акт, та у випадку прийняття рішення про виплату страхового відшкодування, здійснює її протягом 5 робочих днів після складання страхового акту.
Згідно п.3 ч.1 ст. 988 ЦК України страховик зобов’язаний при настанні страхового випадку здійснити страхову виплату в строк, визначений договором.
Згідно п.7.3 Договору страхування наземного транспорту №206-07783-08 від 25.04.2008 року при визначені суми страхового відшкодування в розрахунок приймаються наступні показники: у разі повної конструктивної загибелі застрахованого транспортного засобу розмір страхового відшкодування дорівнює страховій сумі за вирахуванням франшизи, несплачених страхувальником сум, нарахованих страхових платежів, сум отриманих від інших страховиків за аналогічними договорами страхування .
Згідно п.11 цього ж договору, страхова суму / страхова вартість складає 97 384.00 грн.
Відповідно до ст. 3 Закону України "Про страхування" у майновому страхуванні та страхуванні відповідальності вигодонабувачами визнаються особи, призначені страхувальником для отримання страхового відшкодування, які можуть зазнати збитків у результаті настання страхового випадку.
Таким чином, суд вважає, що відповідач повинен був сплатити позивачеві суму страхового відшкодування у розмірі 97 384.00 грн., так як страхова компанія здійснила виплату суми страхового відшкодування у розмірі 67 217.38 грн., то відповідач повинен доплатити суму страхового відшкодування у розмірі 30 166.62 грн. на користь ЗАТ "Альфа-Банк" відділення "Донецьке №1", оскільки він вигодонабувач за договором страхування.
Згідно п.10.4 Договору страхування наземного транспорту №206-07783-08 від 25.04.2008 року за невиконання або неналежне виконання умов договору сторони несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства України .
Відповідно до вимог ст. 611 ЦК України уразі порушення зобов’язання настають правові наслідків, встановлені договором або законом, зокрема: сплата неустойки, відшкодування збитків та моральної шкоди.
Згідно ч.2 ст. 612 ЦК України боржник, який прострочив виконання зобов’язання, відповідає перед кредитором за завдані простроченням збитки і за неможливість виконання, що випадково настала після прострочення.
Таким чином, позовні вимоги ОСОБА_2 про стягнення з відповідача штрафних санкцій, передбачених договором страхування наземного транспорту розмірі 16 476,47 грн. підлягають задоволенню.
Відповідно до ст. 88 ЦПК України стягненню з відповідача на користь позивача, також підлягають судові витрати, пов’язані з розглядом справи, а саме судовий збір у сумі 300.00 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи у сумі 120.00грн.
Керуючись ст.ст. 611, 612, 636, 979, п.3 ч.1 ст. 988 ЦК України,ст. 3 Закону України "Про страхування", Договором страхування №206-07783-08 від 25.04.2008 року, ст.ст. 88, 209, 212- 215 ЦПК України, суд -
ВИРІШИВ:
Позов ОСОБА_2 до Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Індіго", третя особа Закрите акціонерне товариство "Альфа-Банк" про стягнення збитків у зв’язку з невиконанням умов договору – задовольнити.
Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Індиго" на користь Закритого акціонерного товариства "Альфа-Банк" суму страхового відшкодування за договором страхування наземного транспорту у розмірі 30 166(тридцять тисяч сто шістдесят шість) гривень 62 копійки.
Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Індіго" на користь ОСОБА_2 штрафні санкції, передбачені договором страхового наземного транспорту: пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ заборгованості за кожен день прострочки -7891.99 грн.,3 % річних у розмірі 988.92 грн. інфляційне збільшення заборгованості -7595.56 грн., а також сплачені позивачем судові витрати у розмірі 420 грн., а всього стягнути :16 896(шістнадцять тисяч вісімсот дев’яносто шість) гривень 47 копійок.
Заяву про апеляційне оскарження рішення може бути подано протягом десяти днів до Апеляційного суду Донецької області. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Ворошиловського районного суду м. Донецька протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.
Суддя Ворошиловського районного
суду міста Донецька
В.О.Івашура