Київський районний суд м.Одеси
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
1 грудня 2009 року 2-1219\09
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs17680108) )
Київський районний суд м.Одеси
У складі головуючого судді Калашнікової О.І.
При секретарі Козак А.В.
Розглянув у відкритому судовому засідання цивільну справу за позовом
ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа з боку відповідача ОСОБА_3 Державна нотаріальна контора м.Одеси, Закрите акціонерне товариство "Одесаводоканал" про визнання частково недійсними заповіту і свідоцтва про право на спадщину за заповітом, визнання права власності на 1\2 частину спадкового майна і за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1, третя особа – ОСОБА_3 державна нотаріальна контора м.Одеси про усунення від права на спадкування
Встановив:
ОСОБА_1 звернулась до суду з вимогами ухвалити рішення, яким визнати частково недійсними заповіт, укладений 26 липня 2002 року ОСОБА_4 на користь ОСОБА_2, та свідоцтво про право на спадщину за заповітом, виданим ОСОБА_2 24 лютого 2005 року Третьою Державною нотаріальною конторою м.Одеси. Позивачка також просила визнати за нею право власності на 1\2 частину спадкового майна у вигляді: автомобіля НОМЕР_1, простих іменних акцій ЗАТ "Одесаводоканал" у кількості 240 штук, житлового будинку з надвірними спорудами по вул.Вавілова,34 у м.Одесі, посилаючись на своє право на отримання обов"язкової частки у спадщині спадкоємця першої чарги, як інваліда третьої групи. У судовому засіданні представник позивачки позов підтримала.
Відповідачева сторона з позовом не погодилась і надала зустрічні вимоги про усунення ОСОБА_1 від спадкування з таких підстав: ОСОБА_1 ухилялась від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік та тяжку хворобу був у безпорадному стані. До того ж, ОСОБА_1 своєчасно не звернулась до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини.
Представники третіх осіб – Третьої Державної нотаріальної контори м.Одеси та ЗАТ "Одесаводоканал" до суду не з"явились, про час і місце слухання справи сповіщені належним чином.
Суд вислухав сторони, вивичив надані по справі документи, матеріали справи за №2-О-267\2008 за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту інвалідності, матеріали справи за №2-2598\08 за позовом ОСОБА_1 про встановлення факту прийняття спадщини за заповітом, визнання права власності на спадкове майно і встановив:
Після смерті ОСОБА_4 15 липня 2004 року відкрилась спадщина на житловий будинок, загальною житловою площею 71,4 кв.м., з надвірними спорудами у вигляді літньої кухні "Б", гаражу "Д", вбиральні "Г", цистерни, мостінь, огорож, по вул.Вавілова №34 у м.Одесі, що належав померлому на підставі свідоцтва про право особистої власності від 18 лютого 1990 року, автомобіль ГАЗ 22Д,1968 року випуску державний номерний знак НОМЕР_2, що належав померлому на підставі свідоцтва про реєстрацію ТЗ серія ОІС №463787, прості іменні акції ЗАТ "Одесаводоканал" у кількості 240 штук, номінальною варістю 2400 грн. 26 липня 2002 року ОСОБА_4 уклав заповіт на користь ОСОБА_2 Заповіт було оформлено належним чином, посвідчено нотаріусом, тому 24 лютого 2005 року нотаріус Третьої Державної нотаріальної контори оформив і видав ОСОБА_2 свідоцтво про право на спадщину за заповітом на все вищезазначене спадкове майно.
Представник позивачки стверджує, що ОСОБА_1 про смерть батька довідалась випадково літом 2005 року, тому своєчасно не надала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, а звернулась до суду з позовом про встановлення факту прийняття спадщини і визнання права власності на спадщину за заповітом, який 7.04.1988 року уклала на її користь бабуся – ОСОБА_5 Під час розгляду справи ОСОБА_1 стало відомо про наявність заповіту на користь ОСОБА_2 і про отрималля ОСОБА_2 свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Судовою ухвалою від 18 квітня 2008 року позов ОСОБА_1 про встановлення факту прийняття спадщини і визнання права власності на спадкове майно було залишено без розгляду. У тарвні місяці 2008 року ОСОБА_1 надала до суду позов до ОСОБА_2 про визнання частково недійсними заповіту і свідоцтва про право на спадщину і просила визнати за нею право власності на 1\2 частину спадкового майна після смерті батька ОСОБА_4 з тих підстав, що на момент відкриття спадщини вона була інвалідом і має право на обов"язкову частку у спадщині.
На підтвердження позовних вимог ОСОБА_1 посилалась на такі докази:
документи, що підтверджують родинні стосунки між ОСОБА_1 і ОСОБА_4 (свідоцтво про народження, свідоцтво про реєстрацію шлюбу, свідоцтво про смерть), копію спадкової справи до майна ОСОБА_4, надану 3-ю Державною нотаріальною конторою м.Одеси, довідку МСЕК від 21.11.2005 року про визнання ОСОБА_1 інвалідом 3-ї групи, висновок судово-медичної експертизи №387 і рішення Київського райсуду м.Одеси від 26 листопада 2008 року, яким встановлено факт, що станом на липень місяць 2004 року ОСОБА_1 була інвалідом 3-ї групи. До того ж, представник позивачки надала такі пояснення: між ОСОБА_1 і ОСОБА_4 склались недобрі стосунки, ОСОБА_1 мешкала окремо, у березні місяці 2004 року ОСОБА_1 народила дитину, після пологів стан її здоров"я погіршав і вона майже рік хворіла.
Відповідачка, не визнаючи позов ОСОБА_1, стверджувала, что про смерть ОСОБА_4 вона – ОСОБА_2 – сповістила ОСОБА_1 у той же день, повідомила дату і місце поховання, але дочка не з"явилась на похорони батька. Відповідачка також пояснила, що більше 4 років вона – ОСОБА_2 – доглядала за ОСОБА_4, який за станом здоров"я потребував сторонньої допомоги, вона – ОСОБА_2 – понесла усі витрати на поховання ОСОБА_4, а ОСОБА_1 ухилялась від надання допомоги своєму батькові, тому ОСОБА_2 вимагає ухвалити рішення, яким усунути ОСОБА_1 від права на спадкування за законом після смерті ОСОБА_4
При вищенаведених обставинах суд вважає, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню, а позовні вимоги ОСОБА_6 суд вважає не підлягаючими задоволенню з таких підстав: надані суду докази безперечно свідчать, що на момент відкриття спадщини після смерті ОСОБА_4 15 липня 2004 року його дочка – ОСОБА_1 була інвалідом 3-ї групи і відповідно до вимог ст. 1241 ЦК України має право на отримання обов"язкової частки у спадщині. Розмір обов"язкової частки у спадщині визначено ч.1 зазначеної статті – половину частки, яка належала б їй у разі спадкування за законом. У данному випадку розмір обов"язкової частки у спадщині складає 1\2. Суд не має правових підстав для позбавлення особи права на спадкування, тільки з тих підстав, що ця особа ніяких відносин із спадкодавцем не підтримувала. Ст. 1214 ЦК України передбачає, що особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялась від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані. По даній справі суд не отримав доказів, що ОСОБА_4, який помер у віці 64 роки, перебував у безпорадному стані: ОСОБА_4 не визнавався інвалідом, отримував пенсію, за станом здоров"я не потребував сторонньої допомоги. В той час як ОСОБА_1 довгий час хворіла, з 11 липня 2004 року була непрацездата у зв"язку з загостренням хвороби хребта. Суд не погоджується з доводами ОСОБА_2 про пропуск ОСОБА_1 терміну прийняття спадщини, тому як суду не надані безперечні докази того факту, що ОСОБА_1 було відомо про час відкриття спадщини: ОСОБА_1 і ОСОБА_4 стосунків не підтримували, проживали окремо, на похоронах батька ОСОБА_1 не була. До того ж, заявляючи позов про усунення від права на спадкування, ОСОБА_2 визнає за ОСОБА_1 право на спадкування.
Правовідносини, які виникли між сторонами, регулюються нормами ст.ст. 1216- 1224, 1241, 1261 ЦПК України.
Керуючись ст. 213, 214, 215 ЦПК України, суд
Вирішив:
Позов ОСОБА_1 задовольнити.
Визнати частково недійсним заповіт, укладений ОСОБА_4 26 липня 2002 року на користь ОСОБА_2, посвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за реєстром №11981.
Визнати частково недійсним свідоцтва про право на спадщину за заповітом, видані 24 лютого 2005 року Третьою Державною нотаріальною конторою м.Одеси на ім"я ОСОБА_2, зареєстровані в реєстрі за №5-387 і №5-390.
Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1\2 частину автомобіля НОМЕР_1, на 120 простих іменних акцій Закритого акціонерного товариства "Одесводоканал" номінальною вартістю 10 грн. кожна акція, на 1\2 частину житлового будинку з надвірними спорудами по вул.Вавілова,34 у м.Одесі.
рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через Київський районний суд м.Одеси шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження рішення протягом 10 днів з дня його оголошення, після цього протягом 20 днів наданням апеляційної скарги, з направленням її копії до Одеського апеляційного суду.
Суддя