Лубенський міськрайонний суд Полтавської області
З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я
і м е н е м У к р а ї н и
18 вересня 2009 року
Cправа № 2- 806 / 2009
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs24943303) )
Лубенський міськрайонний суд Полтавської області
в складі: головуючого судді – Литвина М.М.,
при секретарі – Гусак А.О.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Лубни справу за позовом Лубенської міської ради до ОСОБА_1 про зобов"язання вчинити певні дії, суд,-
В С Т А Н О В И В:
Лубенськоа міська рада звернулась в суд з позовом до ОСОБА_1 про зобов"язання вчинити певні дії, мотивуючи свої вимоги тим, що згідно договору купівлі-продажу від 30.03.2006 року, укладеного між ОСОБА_1 і ОСОБА_2, ОСОБА_1 став власником нежилого приміщення з прибудовою "А1", "а", площею 983,3 м.кв., прохідної з тамбуром та прибудовою "Б1,"б", "б", площею 66,7 м.кв. за адресою АДРЕСА_1.
Згідно п.п.7.7 Договору Купівлі-Продажу нотаріусом покупцю було роз"яснено порядок оренди земельної ділянки, з чим останній погодився.
Відповідно поданої ОСОБА_1 заяви від 12.12.2006 р., на тринадцятій сесії п"ятого скликання Лубенської міської ради 16.02.2007 р. було принято рішення, яким ОСОБА_1 надавалася земельна ділянка несільськогосподарського призначення по АДРЕСА_1, загальною площею 0,5950 га, в оренду терміном на 5 років. Цим же рішенням ОСОБА_1 було зобов"язано в місячний термін укласти з міською радою договір оренди землі та зареєструвати своє право в установленому законом порядку.
Крім того, приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж в натурі, одержання документів, що посвідчує право на неї та державної реєстрації заборонялось.
До цього часу відповідачем не виконані умови рішення сесії, а саме : не отримано проектної документації на відведення земельної ділянки, не укладено з міською радою договору оренди земельної ділянки( тобто ОСОБА_1 користується ділянкою без правових підстав), а відповідно не пройдено державну реєстрацію такого договору, межі в натурі не встановлено.
Оскільки земельна ділянка, що передавалась в оренду має цільове призначення – комерційне використання, рішення сесії не оскаржувалося, то орендна плата за користування ділянкою на даний час повинна складати 8 750,39 грн.
Вважають, що відповідач своєю відмовою укласти договір оренди земельної ділянки, а також несплатою оренди за фактичне використання земельної ділянки завдає шкоду Лубенській територіальній громаді, не вносячи грошові кошти до бюджету міста, що в свою чергу гальмує виконання соціальних програм.
Ухвалою Лубенського міськрайонного суду від 20.05.2008 р. було встановлено, що ОСОБА_1 є суб"єктом підприємницької діяльності і тому дане питання про зобов"язання вчинити певні дії повинно вирішуватись у Господарському суді Полтавської області.
В судовому засіданні Господарського суду було встановлено, що 02 березня 2009 р.ОСОБА_1 припинив свою діяльність як суб"єкла підприємницької діяльності, тобто він став просто фізичною особою. Відповідачу вже надавалися проекти договорів оренди земельної ділянки як з фізичною особою, але ним вони не були підписані, не наданий протокол розбіжності. Всі досудові заходи з урегулювання даного питання були виконані, але ОСОБА_1 від підписання договору ухиляється.
Прохали винести рішення, яким зобов"язати ОСОБА_1 укласти договір земельної ділянки площею 0,5950 га, яка розташована в м.Лубни
В судовому засіданні представник позивача свої позовні вимоги підтримав в повному обсязі.
Відповідач в судове засідання не з"явився по невідомій причині хоча завчасно був повідомлений про дату розгляду справи, що підтверджується поштовим повідомленням.
Суд, враховуючи думку представника позивача, достатність матеріалів, доказів, вважає за можливе провести заочний розгляд справи у відповідності з ст. 224 ЦПК України.
Дослідивши обставини справи, докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.
Відповідно до ст. 377 ЦК України до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором.
Згідно ст. 792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов"язується передати земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.
За ст. 93 Земельного Кодексу України право оренди земеьної ділянки – це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.
Відповідно до п.34 ч.1 ст. 27 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" всі питання, пов"язані з урегулюванням земельних відносин, повинні вирішуватись місцевими радами і це є їх виключна компетенція.
Відповідно до ст. 208 ЦК України договір оренди землі укладається в письмовій формі.
Встановлено, що згідно договору купівлі-продажу від 30.03.2006 року, укладеного між ОСОБА_1 і ОСОБА_2, ОСОБА_1 став власником нежилого приміщення з прибудовою "А1", "а", площею 983,3 м.кв., прохідної з тамбуром та прибудовою "Б1,"б", "б", площею 66,7 м.кв. за адресою АДРЕСА_1.
Згідно п.п.7.7 Договору Купівлі-Продажу нотаріусом покупцю було роз"яснено порядок оренди земельної ділянки, з чим відповідач погодився.
На тринадцятій сесії п"ятого скликання Лубенської міської ради 16.02.2007 р., відповідно поданої ОСОБА_1 заяви від 12.12.2006 р., було прийнято рішення, яким ОСОБА_1 надавалася земельна ділянка несільськогосподарського призначення по АДРЕСА_1, загальною площею 0,5950 га, в оренду терміном на 5 років. Цим же рішенням ОСОБА_1 було зобов"язано в місячний термін укласти з міською радою договір оренди землі та зареєструвати своє право в установленому законом порядку.
На даний час відповідачем не виконані умови рішення сесії, а саме : не отримано проектної документації на відведення земельної ділянки, не укладено з міською радою договору оренди земельної ділянки, не пройдено державну реєстрацію такого договору, межі в натурі не встановлено, тобто ОСОБА_1 користується ділянкою без правових підстав.
Земельна ділянка, що передавалась в оренду має цільове призначення – комерційне використання, рішення сесії не оскаржувалося.
Таким чином суд приходить до висновку про необхідність зобов"язання ОСОБА_1 виконати всі умови необхідні для користування земельною ділянкою, тобто укласти договір оренди.
При задоволенні позову суд не може вирішувати питання щодо розміру орендної плати за користування земельною ділянкою на даний час, а тому в цій частині позовних вимог слід відмовити.
Керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 213, 214, 215 ЦПК України, на підставі ст.ст. 203, 207, 208, 215, 224 ЦК України, суд, -
В И Р І Ш И В:
Позов Лубенської міської ради задовольнити частково.
Зобов"язати ОСОБА_1 укласти договір оренди земельної ділянки площею 0,5950 га, яка розташована в АДРЕСА_1, між Лубенською міською радою та фізичною особою ОСОБА_1.
Стягнкти з ОСОБА_1 на користь Лубенської міської ради витрати на інформаційно –технічне забезпечення розгляду справи в сумі 7 грн. 50 коп.
Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 8 грн. 50 коп.
В іншій частині позовних вимог відмовити.
рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Полтавської області протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, яка може бути подана протягом десяти днів з дня проголошення рішення.
Заочне рішення суду може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом десяти днів з дня отримання його копії.
Суддя Лубенського
міськрайонного суду
М.М.Литвин