Р І Ш Е Н Н Я
I М Е H Е М У К Р А Ї H И
28 березня 2008 р.
Деснянський районний суд м.Чернігова
Спpава № 2-421 / 2008 року
( Додатково див. ухвалу Апеляційного суду Чернігівської області (rs1966495) )
в складі:
головуючого - судді Білого В.М.__
при секретарі Петрушині О.В.
з участю: прокурора, позивача, представника відповідача
розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Чернігові_ цивільну справу за позовом Чернігівського транспортного прокурора в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2до ВАТ "Чернігівське обласне підприємство автобусних станцій 17499" про визнання дій незаконними, стягнення матеріальної та моральної шкоди,
В С Т А Н О В И В:
До суду з позовом звернувся Чернігівський транспортний прокурор в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2до ВАТ "Чернігівське обласне підприємство автобусних станцій 17499" про визнання дій незаконними, стягнення матеріальної та моральної шкоди.
Позов мотивовано тим, що відповідно ст..38-1 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (875-12) діти інваліди та особи, які їх супроводжують, мають право на безплатний проїзд всіма видами приміського транспорту. Згідно ст..41 Закону України "Про автомобільний транспорт" (2344-14) пасажир зобов"язаний мати при собі квиток на проїзд, на перевезення багажу, а за наявності права пільгового проїзду - відповідне посвідчення. Однак, відповідач при проїзді в автобусах приміського сполучення, які відправляються в межах Чернігівської області, що входять в структуру ВАТ "Чернігівське обласне підприємство автобусних станцій 17499" від пільгової категорії населення, яка користується правом безкоштовного проїзду в приміських автобусних маршрутах, працівниками автостанцій вимагається придбання пільгових квитків в касах автовокзалів, при цьому стягується станційний збір у розмірі 0, 30 грн. Так, ОСОБА_1. і інваліда дитинства та особу. Що її супроводжувала - ОСОБА_1. працівники автостанції неодноразово змушували купувати квитки та сплачувати станційний збір. Прокурор прохає суд визнати дії ВАТ "Чернігівське обласне підприємство автобусних станцій 17499" незаконними, стягнути 28 грн.80 коп. сплаченого станційного збору, та моральну шкоду в сумі 2000 грн.
В судовому засіданні прокурор та позивач підтримали позовні вимоги, пославшись на обставини викладені в позовній заяві.
Представник відповідача - ВАТ "Чернігівське обласне підприємство автобусних станцій 17499 позов не визнав, пояснивши, що відповідно до Закону України "Про автомобільний транспорт" (2344-14) автостанції надають пасажирам послуги, пов"язані з їх проїздом автобусними маршрутами загального користування, до обо"язкових послуг входить продаж квитків, користування приміщеннями для чекання поїздки, можливість користування громадськими вбиральнями, інформування щодо розкладу руху автобусів та вартості поїздки. Відповідно постанови Кабінету міністрів України 3141 від 19.01.2003 року "Про внесення змін до Правил надання послуг автомобільного пасажирського транспорту від 18.02.1997 року №176 (176-97-п) " посадка пасажирів на приміських та міжміських маршрутах здійснюється на автостанціях, квиток є єдиним документом який надає право на користування автомобільним транспортом.
Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов Чернігівського транспортного прокурора в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2до ВАТ "Чернігівське обласне підприємство автобусних станцій 17499" про визнання дій незаконними, стягнення матеріальної та моральної шкоди не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_1. є дитиною - інвалідом і має право на безоплатний проїзд і приміському транспорті разом з супроводжуючою особою. Відповідно ст..38-1 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в України" (875-12) ОСОБА_1. має пільги щодо транспортного забезпечення.
За змістом ст..36 Закону України "Про автомобільний транспорт" (2344-14) автостанції надають пасажирам послуги пов"язані з їх проїздом автобусними маршрутами загального користування, до обо"язкових послуг входить продаж квитків, користування приміщеннями для чекання поїздки, можливість користування громадськими вбиральнями, інформування щодо розкладу руху автобусів та вартості поїздки. За надання послуг автостанцій з осіб, які придбають проїзні квитки, стягується автостанційний збір, що входить до вартості квитка. Послуги автостанцій, крім послуг кімнати матері і дитини, пасажирам надаються за плату. Законом України "Про автомобільний транспорт" (2344-14) не передбачено звільнення певної категорії громадян від сплати автостанційного збору, який за своїм змістом є платою за послуги, надані автостанціями пасажирам, а не обов"зковим платежом, що сплачуєься до бюджетів або державних цільових фондів.
На підставі викладеного, керуючись ст. ст..1166, 1167 ЦК України (435-15) , ст..38-1 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в України" (875-12) , ст. 36 Закону України "Про автомобільний транспорт" ст.ст. 60, 213, 215, ЦПК Укpаїни, суд
В И Р I Ш И В:
В позові Чернігівського транспортного прокурора в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2до ВАТ "Чернігівське обласне підприємство автобусних станцій 17499" про визнання дій незаконними, стягнення матеріальної та моральної шкоди - відмовити.
Заява про апеляційне оскарження рішення суду може бути подана до Деснянського районного суду м.Чернігова протягом десяти днів з дня його проголошення.
Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.
Головуючий В.М.Білий