Постанова
Іменем України
13 травня 2022 року
м. Київ
справа № 325/649/20
провадження № 61-497св21
Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Усика Г. І. (суддя-доповідач), Олійник А. С., Яремка В. В.,
учасники справи:
позивач - ОСОБА_1,
відповідачі: Приазовська районна державна адміністрація Запорізької області, Відділу культури, освіти та архівної роботи Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області,
треті особи: Приазовська селищна рада Запорізької області, ОСОБА_2, Галілєєва Олена Леонідівна,
розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1, подану представником
- адвокатом Ковальовим Дмитром Валерійовичем, на рішення Приазовського районного суду Запорізької області від 18 вересня 2020 року у складі судді Діденка Є. В. та постанову Запорізького апеляційного суду від 08 грудня 2020 рокуу складі колегії суддів: Полякова О. З., Крилової О. В., Кухаря С. В.,
ВСТАНОВИВ:
Короткий зміст позовних вимог
У травні 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області, Відділу освіти, молоді та спорту Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області, треті особи: Приазовська селищна рада Приазовського району Запорізької області (далі - Приазовська селищна рада), ОСОБА_2, Галілєєва О. Л., про скасування наказу про прийняття на роботу.
На обґрунтування позовних вимог зазначав, що 14 червня 2005 року він був призначений на посаду директора Приазовської різнопрофільної спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів "Азимут" Приазовської районної ради Запорізької області (далі - Приазовська РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут").
30 березня 2017 року Приазовською районною радою Запорізької області прийнято рішення "Про створення опорного навчального закладу - Приазовська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів "Азимут" та його філій", яким вирішено створити опорний навчальний заклад шляхом реорганізації (злиття) інших закладів, у тому числі Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут".
11 липня 2017 року у його трудовій книжці зроблений запис № 33 про реорганізацію Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут" в опорний навчальний заклад Приазовська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів "Азимут" Приазовської районної ради Запорізької області(далі - ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут").
На підставі вказаного запису, вважає, що він є директором ОНЗ Приазовська
СШ І-ІІІ ступенів "Азимут", який належить до сфери управління Приазовської селищної ради, яка є його засновником.
23 серпня 2017 року його звільнено з посади у зв`язку з відмовою відпродовження роботи внаслідок зміни істотних умов праці. Однак, рішенням Приазовського районного суду Запорізької області від 03 листопада 2017 року наказ пройого звільнення скасований як незаконний, і він поновлений на посаді директора Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут", яку, як вважає позивач, на момент звільнення він вже не займав, оскільки вже перебував на посаді директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут".
У ході виконання зазначеного судового рішення, Приазовський районний суд Запорізької областіухвалою від 13 серпня 2019 року відмовив у задоволенні його заяви про заміну сторони виконавчого провадження,а саме боржника
- Приазовську районну державну адміністрацію Запорізької області на Приазовську селищну раду. Судом встановлено, що посада, на якій його поновлено на роботі, не має відношення до посади директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут". Отже, рішенням суду його поновлено на посаді, яку на момент звільнення він не займав, і юридична особа, в якій його поновлений на роботі вже припинена, хоча запис про звільнення у трудовій книжці скасовано.
Оскільки відповідно до запису у трудовій книжці про реорганізаціюПриазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут", він з 11 липня 2017 року займає посаду директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут", з цієї посади його ніхто не звільняв, але до роботи його не допускають, він 23 січня 2020 року звернувся до Приазовської селищної ради із заявою про негайний допуск його до роботи, однак отримав відмову.
Також зазначав, що під час розгляду справи № 325/409/20 за його позовом до Приазовської селищної ради про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, відповідач надав копію наказу від 11 липня 2017 року № 82-К про прийняття на посаду директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут" ОСОБА_2 .
Посилаючись на те, що наказ про призначення на посаду директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут" ОСОБА_2 порушує його конституційне право на працю, оскільки її призначено на посаду, яку займав він, і саме це стало підставою для недопуску його до роботи на посаді директора начального закладу; наказ суперечить законодавству, оскільки виданий органом державної влади в особі в.о. начальника Відділу освіти, молоді та спорту Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області Галілєєвої О. Л. ; згідно з наказом, ОСОБА_2 призначена на посаду за результатами конкурсу, але на час її призначення чинне законодавство не містило положень про проведення конкурсу для зайняття такої посади терміном на п`ять років, замість двох, як визначено законодавством, позивач просив скасувати наказ в.о. начальника Відділу освіти, молоді та спорту Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області Галілєєвої О. Л. від 11 липня 2017 року № 82-К як незаконний.
Короткий зміст ухвалених судових рішень судів попередніх інстанцій
Рішенням Приазовського районного суду Запорізької області від 18 вересня 2020 року, залишеним без змін постановою Запорізького апеляційного суду від 08 грудня 2020 року у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.
Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що ОСОБА_1 звільнений з посади директора Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут", і згідно з рішенням Приазовського районного суду Запорізької області від 03 листопада 2017 року у справі № 325/1442/17 поновлений саме на цій посаді, яка не є тотожною посаді директора новоутвореного шляхом реорганізації ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут". Сам по собі запис № 33 у трудовій книжці позивача № НОМЕР_1 про реорганізацію Приазовська РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут" в ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут" свідчить лише про завершення процедури такої реорганізації, та не передбачає призначення ОСОБА_1 на посаду керівника новоутвореного навчального закладу, трудова книжка позивача не містить запису про його переведення або призначення на зазначену посаду в новоутвореній організації. Крім того, призначення ОСОБА_2 на посаду директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут" відбулося за результатами конкурсної процедури, розпочатої і проведеної на підставі відповідних рішень органів виконавчої влади і місцевого самоврядування. Будь-яких доказів на підтвердження незаконності результатів конкурсу позивачем не надано, а сам позивач участі у конкурсі не приймав і його результатів у встановленому порядку не оскаржував. За таких обставин, суд дійшов висновків, що позивач не надав доказів на підтвердження заявлених ним вимог, а також не довів, що оскаржуваним наказом порушуються його права.
Погоджуючись з висновками суду першої інстанції, апеляційний суд додатково зауважив, що позивач, звернувшись до суду за захистом порушених, на його думку, трудових прав, не залучив до участі у справі як співвідповідача ОСОБА_2, наказ про призначення якої на посаду директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут" просив скасувати, хоча рішення у справі безпосередньо може впливати на її законні права та інтереси.
Рух справи у суді касаційної інстанції. Узагальнені доводи касаційної скарги, які стали підставою для відкриття касаційного провадження, та аргументи інших учасників справи
У січні 2021 року до Верховного Суду надійшла касаційна скарга ОСОБА_1, подана його представником - адвокатом Ковальовим Д. В., у якій він просив рішення Приазовського районного суду Запорізької області від 18 вересня 2020 року і постанову Запорізького апеляційного суду від 08 грудня 2020 року скасувати та ухвалити нове судове рішення про задоволення його позову, посилаючись неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Як на підставу касаційного оскарження судових рішень, заявник посилається на відсутність висновку Верховного Суду щодо правильного застосування норм права у подібних правовідносинах, зокрема статті 43 Конституції України та статей 22, 36, 40, 41, 46 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України (322-08) ) щодо призначення особи на посаду, яку займає інша особа та порушення цим гарантованого законодавством права особи на працю, своєчасне отримання винагороди за працю, та підстав фактичного припинення трудового договору без будь-якого юридичного оформлення його припинення, а також за відсутності підстав відсторонення від роботи (пункт 3 частини другої статті 389 ЦПК України).
Касаційна скарга ОСОБА_1, у межах доводів та вимог, які стали підставою для відкриття касаційного провадження, обґрунтована посиланням на те, що на час його звернення із зазначеним позовом склалася ситуація, коли є скасований судом наказ роботодавця про його звільнення з посади, яку він на момент звільнення не займав (директора Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут"), і його поновлено на цій посаді. Судове рішення не виконано і юридична особа, в якій він поновлений судом на роботі, припинена. У трудовій книжці позивача наказ про його звільнення з посади (запис № 34) скасований (запис № 35). Суди не надали належної оцінки тому, що позивач з 11 липня 2017 року займає посаду директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут", що підтверджується записами №№ 29 та 33 у його трудовій книжці. З цієї посади його ніхто не звільняв, однак і до роботи не допускав. Фактично ОСОБА_2 за результатами проведеного конкурсного відбору призначена на посаду директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут", яка в момент проведення конкурсу та її призначення на цю посаду не була вільною, оскільки її обіймав він. Суди не звернули увагу, що на час вирішення спору, посаду директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут" обіймав позивач і на цю ж посаду згідно з наказом в.о. начальника Відділу освіти, молоді та спорту Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області Галілєєвої О. Л. від 11 липня 2017 року № 82-Кпризначено ОСОБА_2, що безумовно свідчить про порушення його трудових прав зазначеним наказом. За відсутності звільнення його з посади директора навчального закладу, вважав помилковими також висновки судів першої та апеляційної інстанцій про законність проведеного конкурсу та призначення на посаду директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут" ОСОБА_2 . Зауважив, що не будучи звільненим з посади директора навчального закладу, він не повинен був приймати участь у конкурсі на зайняття зазначеної посади після реорганізації установи чи оскаржувати результати проведеного конкурсу.
Ухвалою Верховного Суду від 22 лютого 2021 року відкрито касаційне провадження на підставі пункту 3 частини другої статті 389 ЦПК України та витребувано матеріали справи
Відзив на касаційну скаргу не надійшов.
Матеріали справи надійшли до Верховного Суду у червні 2021 року.
Відповідно до частини першої статті 400 ЦПК України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, суд касаційної інстанції в межах доводів та вимог касаційної скарги, які стали підставою для відкриття касаційного провадження, перевіряє правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Установлені судами фактичні обставини справи
Судами попередніх інстанцій установлено, що 14 червня 2005 року ОСОБА_4 призначено на посаду директора Приазовської РСШ І-ІІІ № 1 "Азимут".
Рішенням Приазовської районної ради Запорізької області від 21 лютого 2017 року № 23 затверджено Порядок призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів, що є об`єктами спільної власності територіальних громад, сіл та селищ Приазовського району. Пунктом 3 вказаного Порядку передбачено, що призначення на посаду керівників навчальних закладів здійснюється відділом освіти, молоді та спорту Приазовської районної державної адміністрації за результатами конкурсного відбору, шляхом укладення контракту.
Згідно з пунктом 4 зазначеного Порядку, підставою для проведення конкурсного відбору, є зокрема утворення нового навчального закладу (реорганізація, ліквідація).
30 березня 2017 року Приазовською районною радою Запорізької області прийнято рішення "Про створення опорного навчального закладу - Приазовська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів "Азимут" та його філій", яким вирішено створити опорний навчальний заклад шляхом реорганізації (злиття) інших закладів, у тому числі Приазовської різнопрофільної спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів "Азимут", та визначено опорний навчальний заклад правонаступником всіх навчальних закладів, які увійшли до його складу.
Згідно з пунктом 6.1 Статуту ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут", затвердженого рішенням Приазовської районної ради від 25 травня 2017 року № 4, директор опорного навчального закладу призначається за конкурсом та звільняється з посади на підставі наказу начальника відділу освіти, молоді та спорту за погодженням з Приазовською районною радою. Директор приймається на роботу шляхом укладення з ним контракту.
Рішенням Приазовської районної ради від 19 липня 2017 року № 6 погоджено призначення на посаду директора опорного навчального закладу Приазовська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів "Азимут" ОСОБА_2 за результатами конкурсного відбору.
Наказом в.о. начальника відділу освіти, молоді та спорту Приазовської районної державної адміністрації Галілєєвої О. Л. від 11 липня 2017 року № 82-К прийнято ОСОБА_2 на роботу з 11 липня 2017 року до 10 липня 2022 року на посаду директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут" за умовами контракту.
Наказом Відділу освіти, молоді та спорту Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області № 104-К від 23 серпня 2017 року "Про припинення трудового договору (контракту)" ОСОБА_1 звільненоз посади директора Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут" у зв`язку з відмовою від продовження роботи внаслідок зміни істотних умов праці, на підставі пункту 6 статті 36 КЗпП України.
Рішенням Приазовського районного суду Запорізької області від 03 листопада 2017 року (справа № 325/1442/17) позов ОСОБА_1 про скасування наказу про звільнення, поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу задоволено частково.
Скасовано наказ "Про припинення трудового договору (контракту)" № 104-К, виданий 23 серпня 2017 року відділом освіти, молоді та спорту Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області.
Поновлено ОСОБА_1 на посаді директора Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут".
Стягнуто з Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі 21 706,51 грн.
Постановою Апеляційного суду Запорізької області від 06 березня 2018 року апеляційні скарги ОСОБА_1 та Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області залишено без задоволення. Рішення Приазовського районного суду Запорізької області від 03 листопада 2017 року залишено без змін.
Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 25 червня 2018 року касаційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення, рішення Приазовського районного суду Запорізької області від 03 листопада 2017 року та постанову Апеляційного суду Запорізької області від 06 березня 2018 року без змін.
На виконання рішення Приазовського районного суду Запорізької області від 03 листопада 2017 року у справі № 325/1442/17, у трудовій книжці ОСОБА_1 вчинений запис № 35 про скасування наказу від 23 серпня 2017 року № 104-К "Про припинення трудового договору (контракту)".
Під час виконання рішення суду у справі № 325/1442/17, ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, а саме просив замінити боржника на Приазовську селищну раду, оскільки він підлягає поновленню на роботі в новоутвореному навчальному закладі у зв`язку з неможливістю поновлення його на посаді у ліквідованій Приазовській РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут".
Ухвалою Приазовського районного суду Запорізької області від 13 серпня 2019 року, залишеною без змін постановою Запорізького апеляційного суду від 29 жовтня 2019 року, у задоволенні заяви ОСОБА_1 відмовлено. Суди дійшли висновку про безпідставність доводів стягувача про те, що відбулося вибуття сторони виконавчого провадження - боржника, зазначили, що обов`язок виконання рішення суду залишається за Приазовською районною державною адміністрацією Запорізької області.
22 січня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до Приазовського селищного голови із заявою, у якій вимагав негайно допустити його до виконання посадових обов`язків директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут", однак отримав відмову.
11 лютого 2020 року ОСОБА_1 повторно звернувся до Приазовського селищного голови із заявою про допуск його до виконання посадових обов`язків директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут". Листом Приазовської селищної ради від 06 березня 2020 року № 577 ОСОБА_1 повторно відмовлено у задоволенні його заяви.
Позиція Верховного Суду та нормативно-правове обґрунтування
Вивчивши матеріали справи, доводи касаційної скарги та відзиву на неї, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду дійшов висновку, що касаційна скарга ОСОБА_1, подана представником - адвокатом Ковальовим Д. В., не підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до частини першої статті 15 та частини першої статті 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право завернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.
Наведені норми визначають об'єктом захисту порушене, невизнане або оспорюване право чи цивільний інтерес. Порушення права пов'язано із позбавленням його володільця можливості здійснити (реалізувати) своє право повністю або частково. При оспорюванні або невизнанні права виникає невизначеність у праві, спричинена поведінкою іншої особи.
Таким чином, порушення, невизнання або оспорювання суб'єктивного права є підставою для звернення особи за захистом цього права із застосуванням відповідного способу захисту.
Вирішуючи спір, суд повинен надати об'єктивну оцінку наявності порушеного права чи інтересу особи на момент звернення до суду, і залежно від установленого вирішити питання про задоволення позовних вимог або відмову в їх задоволенні.
Відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.
Обґрунтовуючи вимогу про скасування наказу про призначення ОСОБА_2 на посаду директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут", ОСОБА_1 посилався на те, що з 11 липня 2017 року цю посаду обіймає він, що підтверджується записами № № 29 та 33 у його трудовій книжці, оскільки він не є звільненим з посади директора Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут", правонаступником прав та обов`язків якої є ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут".
Так, відповідно до запису № 29 у трудовій книжці ОСОБА_1 його призначено на посаду директора Приазовська РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут" за рішення власника - Приазовської районної ради Запорізької області (наказ від 13 червня 2005 року № 123-к). Згідно із записом № 33 у трудовій книжці позивача завершено процедуру реорганізації Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут" в ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут".
Судами встановлено, що ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут" є правонаступником усіх прав та обов`язків Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут", а також інших навчальних закладів, а саме: Приазовської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Приазовської районної ради Запорізької області, Володимирівського навчально-виховного комплексу "Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Приазовської районної ради Запорізької області та Новоіванівської загальноосвітньої школи І ступеня Приазовської районної ради Запорізької області. Питання щодо працевлаштування працівниківліквідованих юридичних осіб правовстановлюючими документами не врегульовано.
Відповідно до пунктів 6.1. та 6.2. Статуту ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут", управління опорним закладом здійснюють, зокрема, засновник, який укладає строковий трудовий договір з директором опорного закладу обраним (призначеним) у порядку, встановленому законодавством та установчими документами закладу освіти, а директор опорного закладу, згідно пункту 6.11 цього статуту, призначається на посаду за результатами конкурсного відбору.
Передбачений Статутом ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут" порядок призначення директора опорного закладу освіти, узгоджується з Порядком призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів, що є об`єктами спільної власності територіальних громад, сіл та селищ Приазовського району, затвердженим рішенням Приазовської районної ради Запорізької області від 21 лютого 2017 року № 23, згідно з пунктом 3 якого призначення на посаду керівників навчальних закладів здійснюється відділом освіти, молоді та спорту Приазовської районної державної адміністрації за результатами конкурсного відбору, шляхом укладення контракту. Відповідно до пункту 4 зазначеного Порядку, підставою для проведення конкурсного відбору, є зокрема утворення нового навчального закладу (реорганізація, ліквідація).
Отже, створення нового навчального закладу стало підставою для прийняттям власником рішення про оголошення та проведення конкурсу на зайняття посади директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут" відповідно до статуту та рішення Приазовської районної ради Запорізької області від 21 лютого 2017 року № 23 "Про затвердження Порядку призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів, що є об`єктами спільної власності територіальних громад, сіл та селищ Приазовського району".
Позивач не брав участі у проведенні конкурсу на зайняття посади директора ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут", а отже власник не мав підстав укладати з ним контракт як з директором ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут".
Сам по собі факт внесення до трудової книжки ОСОБА_1 запису № 33 про реорганізацію Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут" у ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут" не може підтверджувати призначення його на посаду директора в новоутвореній організації, оскільки призначення на посаду керівника новоствореного навчального закладу здійснюється за конкурсною процедурою, передбаченою його установчими документами, у якій позивач участі не брав.
Суди попередніх інстанції правильно зазначили, що згідно з рішенням Приазовського районного суду Запорізької області від03 листопада 2017 року у справі № 325/1442/17 ОСОБА_1 відповідно до вимог статті 235 КЗпП України поновлено на попередній роботі - у Приазовській РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут". Відповідно до ухвали Приазовського районного суду Запорізької області від 13 серпня 2019 року у цій же справі, обов`язок виконання рішення суду про поновлення його на роботі залишається за Приазовською районною державною адміністрацією Запорізької області.
Зважаючи на викладене, суди дійшли правильного висновку, що наказ в.о. начальника Відділу освіти, молоді та спорту Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області Галілєєвої О. Л. від 11 липня 2017 року № 82-К про призначення на посаду ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут" ОСОБА_2 не порушує право позивача на працю, оскільки на час призначення на вказану посаду ОСОБА_2 за результатами конкурсного відбору така посада була вакантною, а тому заявлені ним вимоги задоволенню не підлягають.
У контексті наведеного, Верховний Суд погоджується з доводами касаційної скарги заявника про те, що на час звернення із зазначеним позовом до суду він не є звільненим з посади директора Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут", відповідний запис відсутній у його трудовій книжці, незважаючи на припинення Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут" як юридичної особи. Водночас сам по собі факт неможливості фактичного поновлення позивача на роботі на посаді директора Приазовської РСШ І-ІІІ ступенів № 1 "Азимут", у зв`язку з реорганізацією установи та її припиненням як юридичної особи, не свідчить про набуття ним права на зайняття ним такої посади в новоутвореному закладі - ОНЗ Приазовська СШ І-ІІІ ступенів "Азимут". Реорганізація установи, за змістом пункту 1 статті 40 КЗпП України, є самостійною підставою розірвання трудового договору з працівником з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.
Висновки за результатами розгляду касаційної скарги
Відповідно до частини третьої статті 401 ЦПК України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Узагальнюючи наведене, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги ОСОБА_1, поданої представником - адвокатом Ковальовим Д. В.
Щодо вирішення питання розподілу судових витрат
Відповідно до статті 416 ЦПК України суд касаційної інстанції в постанові розподіляє судові витрати, понесені у зв`язку з переглядом справи у суді касаційної інстанції.
Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог (частина перша статті 141 ЦПК України). Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача (пункт 1 частини другої вказаної статті), у разі відмови в позові - на позивача (пункт 2 частини другої вказаної статті).
Ураховуючи, що за результатами перегляду справи в суді касаційної інстанції Верховний Суд дійшов висновку про залишення без задоволення вимог касаційної скарги ОСОБА_1, понесені ним судові витрати відшкодуванню не підлягають.
Керуючись статтями 400, 401, 415, 416 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу ОСОБА_1, подану представником - адвокатом Ковальовим Дмитром Валерійовичем, залишити без задоволення.
Рішення Приазовського районного суду Запорізької області від 18 вересня 2020 року та постанову Запорізького апеляційного суду від 08 грудня 2020 року залишити без змін.
Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає.
Судді: Г. І. Усик
А. С. Олійник
В. В. Яремко