Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:
головуючого - Фаловської І. М. (суддя-доповідач),
суддів: Ігнатенка В. М., Карпенко С. О., Мартєва С. Ю., Стрільчука В. А.,
учасники справи:
позивач - Акціонерне товариство "Універсал Банк",
відповідач - ОСОБА_1,
розглянув у порядку спрощеного позовного провадження заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Траст Фінанс" про залучення до участі у справі правонаступника Акціонерного товариства "Універсал Банк" у справі за позовом Акціонерного товариства "Універсал Банк" до ОСОБА_1 про звернення стягнення на предмет іпотеки за касаційною скаргою Акціонерного товариства "Універсал Банк" на заочне рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 09 грудня 2019 року у складі судді Ковальчук Л. М. та постанову Київського апеляційного суду від 16 грудня 2020 року у складі колегії суддів: Слюсар Т. А., Волошиної В. М., Рейнарт І. М.,
ВСТАНОВИВ:
У листопаді 2018 року Публічне акціонерне товариство "Універсал Банк" (далі - ПАТ "Універсал Банк"), яке є правонаступником відкритого акціонерного товариства "Універсал Банк" (далі - ВАТ "Універсал Банк"), правонаступником якого є Акціонерне товариство "Універсал Банк" (далі - АТ "Універсал Банк"), звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про звернення стягнення на предмет іпотеки.
Заочним рішенням Києво-Святошинського районного суду Київської області від 09 грудня 2019 року у задоволенні позову AT "Універсал Банк" відмовлено.
Постановою Київського апеляційного суду від 16 грудня 2020 року апеляційну скаргу адвоката Тарана В. А. в інтересах АТ "Універсал Банк" задоволено частково.
Заочне рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 09 грудня 2019 року змінено, викладено мотивувальну частину в редакції цієї постанови.
У січні 2021 року AT "Універсал Банк" звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою на заочне рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 09 грудня 2019 року та постанову Київського апеляційного суду від 16 грудня 2020 року, просило скасувати оскаржувані судові рішення та ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог.
Ухвалою Верховного Суду від 28 січня 2021 року відкрито касаційне провадження і витребувано цивільну справу.
Ухвалою Верховного Суду від 01 грудня 2021 року справу призначено до розгляду.
У грудні 2021 року до Верховного Суду надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Траст Фінанс" (далі - ТОВ "ФК "Траст Фінанс") про заміну позивача його правонаступником.
Клопотання обґрунтоване тим, що 30 квітня 2021 року між АТ "Універсал Банк" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Європейська агенція з повернення боргів" (далі - ТОВ "ФК "Європейська агенція з повернення боргів") укладено договір факторингу, за умовами якого ТОВ "ФК "Європейська агенція з повернення боргів" зобов`язувався сплатити суму фінансування, а АТ "Універсал Банк" відступити права вимоги за кредитними договорами, згідно з додатком № 1, який є невід`ємною частиною договору факторингу.
Згідно з актом прийому-передачі реєстру прав вимоги за договором факторингу від 30 квітня 2021 року АТ "Універсал Банк" передав, а ТОВ "ФК "Європейська агенція з повернення боргів" прийняв реєстр прав вимоги кількістю 237 шт та до ТОВ "ФК "Європейська агенція з повернення боргів" перейшло право вимоги до позичальників.
30 квітня 2021 року між АТ "Універсал Банк" та ТОВ "ФК "Європейська агенція з повернення боргів" укладено договір про відступлення прав за договорами забезпечення.
05 листопада 2021 року між ТОВ "ФК "Європейська агенція з повернення боргів" та ТОВ "ФК "Траст Фінанс" укладено договір факторингу, згідно з яким останнє здійснило купівлю прав вимоги у ТОВ "ФК "Європейська агенція з повернення боргів" за кредитним договорами та набуло прав вимоги на борг.
Згідно з актом прийому-передачі реєстру прав вимоги за договором факторингу від 05 листопада 2021 року ТОВ "ФК "Європейська агенція з повернення боргів" передало, а ТОВ "ФК "Траст Фінанс" прийняло реєстр прав вимоги кількістю 140 шт та до ТОВ "ФК "Траст Фінанс" перейшло право вимоги до позичальників.
05 листопада 2021 року між ТОВ "ФК "Європейська агенція з повернення боргів" та ТОВ "ФК "Траст Фінанс" укладено договір про відступлення права за договорами забезпечення, за яким в порядку та на умовах, визначених цим договором, іпотекодержателем відступлено новому іпотекодержателю права грошової вимоги за кредитними договорами.
На підставі вказаних правочинів до ТОВ "ФК "Траст Фінанс" перейшло право вимоги за кредитним договором від 19 травня 2008 року, стороною якого є ОСОБА_2, та договором його забезпечення.
Верховний Суд, дослідивши зазначену заяву ТОВ "ФК "Траст Фінанс" та надані ним докази, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з огляду на таке.
Відповідно до пунктів 1, 2 частини першої статті 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) та внаслідок правонаступництва.
Згідно зі статтею 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.
Оскільки обставини правонаступництва між АТ "Універсал Банк" та ТОВ "ФК "Траст Фінанс" підтверджуються відповідними доказами, Верховний Суд вважає за необхідне залучити до участі у справі ТОВ "ФК "Траст Фінанс" як правонаступника позивача.
Керуючись статтею 55 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду
УХВАЛИВ:
Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Траст Фінанс" про залучення до участі у справі правонаступника задовольнити.
Залучити Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Траст Фінанс" як правонаступника Акціонерного товариства "Універсал Банк" до участі у справі за позовом Акціонерного товариства "Універсал Банк" до ОСОБА_1 про звернення стягнення на предмет іпотеки за касаційною скаргою Акціонерного товариства "Універсал Банк" на заочне рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 09 грудня 2019 року та постанову Київського апеляційного суду від 16 грудня 2020 року.
Ухвала суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття і оскарженню не підлягає.
Головуючий І. М. Фаловська
Судді В. М. Ігнатенко
С. О. Карпенко
С. Ю. Мартєв
В. А. Стрільчук