Постанова
Іменем України
17 червня 2020 року
м. Київ
справа № 182/3421/16-ц
провадження № 61-35216св18
Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Дундар І. О. (суддя-доповідач), Краснощокова Є. В., Крата В. І.,
учасники справи:
позивач - ОСОБА_1,
відповідачі: Головне управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, 47 Професійна пожежна частина Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області з охорони об`єктів,
розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 14 вересня 2017 року у складі судді Кобеляцької-Шаховал І. О. та постанову апеляційного суду Дніпропетровської області від 22 березня 2018 року у складі колегії суддів: Зубакової В. П., Барильської А. П., Бондар Я. М.,
ВСТАНОВИВ:
Історія справи
Короткий зміст позовних вимог
У червні 2016 року ОСОБА_1 звернулась із позовом до Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області (далі - ГУ ДСНС УКРАЇНИ у Дніпропетровській області), 47 Професійної пожежної частини Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області з охорони об`єктів (далі - 47 ППЧ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів) про стягнення частини заробітної плати.
Позов мотивований тим, що вона працювала на посаді фахівця групи аварійно-рятувальних робіт в 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів з 23 травня 2008 року до 30 травня 2016 року. Відповідач за час її роботи не проводив індексацію заробітної плати та при звільненні не провів виплату всіх належних їй сум.
З уточненням позовних вимог просила
визнати порушення строків нарахування та виплати індексації заробітної плати за 2014-2016 роки у встановленому порядку Законом України "Про індексацію грошових доходів населення" (1282-12) , Постановою КМУ № 1078 від 17 липня 2003 року (1078-2003-п) , Постановою КМУ № 1013 від 09 грудня 2015 року (1013-2015-п) "Про упорядкування структури заробітної плати" у сумі 10 496 грн, 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів, неправомірним,
стягнути з відповідачів суму індексації заробітної плати за період з 2013 року по 2016 рік у розмірі 10 496,00 грн,
стягнути з відповідачів середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.
Короткий зміст рішення суду першої інстанції
Рішенням Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 14 вересня 2017 року, з урахуванням ухвали Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 18 вересня 2017 року про виправлення описки, в позові ОСОБА_1 до ГУ ДСНС УКРАЇНИ у Дніпропетровській області відмовлено.
Позовні вимоги ОСОБА_1 до 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів задоволено частково.
Стягнуто з 47 Професійної пожежної частини Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області з охорони об`єктів на користь ОСОБА_1 суму невиплаченої індексації заробітної плати в розмірі 3 431, 31 грн.
В інший частині позову відмовлено.
Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що ГУ ДСНС УКРАЇНИ у Дніпропетровській області не є тією юридичною особою, із якою позивач безпосередньо перебувала у трудових відносинах, та не є власником 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів, а тому ГУДСНС України у Дніпропетровській області не є належним відповідачем.
Частково задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_1 до 47 Професійної пожежної частини Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області з охорони об`єктів про стягнення суми невиплаченої індексації заробітної плати в розмірі 3 431,31 грн, суд першої інстанції виходив з встановлення факту невиконання роботодавцем вимог чинного трудового законодавства України щодо індексації заробітної плати.Відмовляючи в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до 47 Професійної пожежної частини Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області з охорони об`єктів про визнання неправомірними пропущення строків нарахування та виплати індексації заробітної плати, суд першої інстанції виходив з того, що позивачем обрано неналежний спосіб захисту порушеного права.
Короткий зміст постанови суду апеляційної інстанції
Постановою апеляційного суду Дніпропетровської області від 22 березня 2018 року апеляційну скаргу позивача ОСОБА_1 задоволено частково.
Рішення Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 14 вересня 2017 року в частині відмови в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення.
Позовні вимоги ОСОБА_1 до 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку задоволено частково.
Стягнуто з 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів на користь ОСОБА_1 середній заробіток за затримку розрахунку при звільненні у розмірі 9 000,00 грн.
В задоволенні іншої частини цих позовних вимог відмовлено.
В іншій частині рішення суду залишено без змін.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції в частині відмови в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, апеляційний суд дійшов висновку, що середній заробіток позивача за час затримки виплати при звільненні всіх належних сум з 31 травня 2016 року по 22 березня 2018 року складає 50 451,84 грн. Враховуючи, що сума належних ОСОБА_1 до виплати, однак невиплачених при звільненні сум, становила лише 3 431,31 грн, суд апеляційної інстанції зменшив середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні до 9 000,00 грн, вважаючи, що така сума буде співмірною із розміром сум, невиплачених позивачу у встановлені законодавством строки.
Короткий зміст вимог наведених у касаційній скарзі
У червні 2018 року ОСОБА_1 подала до Верховного Суду касаційну скаргу, в якій просить прийняти рішення, яким замінити неналежного відповідача - ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області, 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів на належного відповідача - Державну службу України з надзвичайних ситуацій (далі - ДСНС України), скасувати рішення Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 14 вересня 2017 року та постанову апеляційного суду Дніпропетровської області від 23 березня 2018 року в частині стягнення з 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів суми невиплаченої індексації заробітної плати у розмірі 3 431,31 грн, середнього заробітку за затримку розрахунку при звільнення у розмірі 9000, 00грн, стягнути з ДСНС України суми невиплаченої індексації заробітної плати у розмірі 3 431,31 грн, середнього заробітку за затримку розрахунку при звільнення у розмірі 9000, 00грн.
Касаційна скарга мотивована тим, що головою ДСНС України було прийнято наказ від 19 січня 2018 року № 39 "Про припинення 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів шляхом ліквідації". Представником позивача було заявлено клопотання про долучення до матеріалів справи наказу про ліквідацію 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів, але головуюча суддя поставила до відома, що відповідачем вже надано цей наказ і судом вже долучено до матеріалів справи. Крім того, заявлено клопотання про залучення у якості належного відповідача голову ліквідаційної комісії, але судом у задоволенні цього клопотання було відмовлено. 30 березня 2018 року 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів було ліквідовано, всі рахунки закриті.
Аргументи інших учасників справи
У липні 2018 року ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області подало відзив на касаційну скаргу, у якому просить залишити рішення Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 14 вересня 2017 року та постанову апеляційного суду Дніпропетровської області від 22 березня 2018 року без змін, а касаційну скаргу без задоволення.
Відзив мотивований тим, що Головне управління та ДСНС України не відповідає за зобов`язання 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів за зобов`язаннями (не нараховує та не виплачує позивачці заробітну плату). На момент подачі відзиву 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів перебуває у стані припинення.
Рух справи в суді касаційної інстанції
Ухвалою Верховного Суду від 15 червня 2018 року відкрито касаційне провадження у справі, витребувано справу № 182/3421/16-ц з суду першої інстанції. У липні 2018 року цивільна справа № 182/3421/16-ц надійшли до Верховного Суду.
14 квітня 2020 року справа передана судді-доповідачу Дундар І. О.
Ухвалою Верховного Суду від 11 червня 2020 року у задоволенні клопотання ОСОБА_1 про заміну неналежного відповідача- Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, 47 Професійної пожежної частини Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області з охорони об`єктів на належного відповідача Державну службу України з надзвичайних ситуацій, відмовлено.
Відповідно до пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Цивільного процесуального кодексу України (1618-15) , Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ" від 15 січня 2020 року № 460-IX, який набрав чинності 08 лютого 2020 року, установлено, що касаційні скарги на судові рішення, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цим Законом, розглядаються в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом.
Позиція Верховного Суду
Колегія суддів відхиляє доводи касаційної скарги, виходячи з наступного.
24 червня 2016 року позивачем подано позов до ГУ ДСНС УКРАЇНИ у Дніпропетровській області та 47 ППЧ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів.
Як вбачається з матеріалів справи наказом від 19 січня 2018 року № 39 ДСНС України припинено юридичну особу 47 ППЧ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів (код ЄДР 23314416) шляхом ліквідації; утворено комісію з припинення 47 ППЧ та затверджено її персональний склад; визначено строк заявлення кредиторами до 47 ППЧ у два місяці з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення 47 ППЧ.
Відповідно до частини п`ятої статті 104 ЦУ України юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.
Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запис про припинення 47 ППЧ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів було внесено 19 вересня 2018 року.
Відповідно до частини першої статті 55 ЦПК України ( в редакції Закону України від 18 березня 2004 року № 1618-IV) у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Аналогічна норма містилась в статті 37 ЦПК України, в редакції, яка діяла на час розгляду справи в суді першої інстанції.
Оскільки на момент розгляду справи в судах першої та апеляційної інстанції 47 ППЧ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів як юридична особа не була припинена, суди дійшли обґрунтованого висновку про стягнення суми невиплаченої індексації заробітної плати у розмірі 3 431,31 грн, середнього заробітку за затримку розрахунку при звільнення у розмірі 9000, 00 грн саме з 47 ППЧ ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області з охорони об`єктів.
Висновки за результатами розгляду касаційної скарги
Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку, що оскаржені судові рішення постановлені без додержання норм матеріального і процесуального права.
Враховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне залишити касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення без змін.
Керуючись статтями 401, 400, 409, 410 ЦПК України (в редакції, чинній станом на 07 лютого 2020 року), Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.
Рішення Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 14 вересня 2017 року в нескасованій апеляційним судом частині та постанову апеляційного суду Дніпропетровської області від 22 березня 2018 року залишити без змін.
Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.
Судді: І. О. Дундар
Є. В. Краснощоков
В. І. Крат