• Облік матеріальних активів комерційними банками


 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

ЗАКОНИ УКРАЇНИ
996-III — від 16.07.99 р. «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»;
2121-III — від 07.12.2000 р. «Про банки і банківську діяльність» (зі змінами та доповненнями);
2658-III — від 12.07.2001 р. «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні»;
ПОСТАНОВИ
1706 — Кабінету Міністрів України від 28.10.98 р. «Про затвердження програми реформування системи бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів»;
135 — Правління Нацбанку України від 20.03.2001 р. «Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті», зареєстрована в Мін’юсті України 25.04.2001 р. за № 368/5559 (зі змінами та доповненнями, за текстом — Інструкція № 135);
309 — Правління Нацбанку України від 01.08.2001 р. «Про затвердження Змін до Інструкції № 1 з організації емісійно-касової роботи в установах банків України», зареєстрована в Мін’юсті України 29.08.2001 р. за № 758/5949;
475 — Правління Нацбанку України від 11.12.2000 р. «Про затвердження Інструкції з бухгалтерського обліку основних засобів і нематеріальних активів комерційних банків України», зареєстрована в Мін’юсті України 28.12.2000 р. за № 960/5181 (зі змінами та доповненнями, за текстом — Інструкція № 475);
НАКАЗИ
92 — Мінфіну України від 27.04.2000 р. «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», зареєстрований у Мін’юсті України 18.05.2000 р. за № 288/4509 (за текстом — ПБО 7);
№ 108 — Мінпромполітики України від 16.10.2001 р. «Про затвердження Методичних рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) скляної промисловості»;
193 — Мінфіну України від 10.08.2000 р. «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів», зареєстрований у Мін’юсті України 17.08.2000 р. за № 515/4736 (за текстом — ПБО 21);
246 — Мінфіну України від 20.10.99 р. «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», зареєстрований у Мін’юсті України 02.11.99 р. за № 751/4044 (за текстом — ПБО 9);
291 — Мінфіну України від 30.11.99 р. «Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його застосування», зареєстрований у Мін’юсті України 21.12.99 р. за № 892/4185;
304 — Мінфіну України від 30.11.2000 р. «Про внесення змін і доповнень до деяких положень (стандартів) бухгалтерського обліку», зареєстрований у Мін’юсті України 11.12.2000 р. за № 905/5126;
318 — Мінфіну України від 31.12.99 р. «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» (зі змінами та доповненнями, за текстом — ПБО 16).


Придбання основних засобів i нематеріальних активів за іноземну валюту

Якщо банк купує основні засоби за іноземну валюту з відстрочкою платежу, то вони оприбутковуються на дату придбання (дата визнання активів) за первісною вартістю. Зміни первісної вартості через кілька років не здійснюються, i первісна вартість у зв’язку зі зміною курсів валюти чи відсотків за кредит не збільшується. Керуватись необхідно п. 5 ПБО 21, а саме:
якщо первісне визнання (придбали та оприбуткували) — на дату здійснення операції (дата визнання активів);
аванс (попередня оплата) — курс на дату оплати авансу банком;
аванс (попередня оплата банку) — курс на дату одержання авансу.
Якщо отримали товарно-матеріальні цінності, а потім сплатили за них кошти (таку операцію не передбачено ПБО 21), то в практичній роботі можна керуватись п. 1 вищезазначеного положення (первісне визнання), тобто на дату визнання активів.

Облік необоротних матеріальних активів

Придбані необоротні матеріальні активи обліковуються за рахунками 4400 «Основні засоби» та 4500 «Інші необоротні матеріальні активи» з дати їх придбання, незалежно від місця зберігання. Дата придбання — дата, на яку контроль за активами, що придбаваються, переходить до покупця.

Використання актів приймання-передавання

При оприбуткуванні малоцінних необоротних матеріальних активів можливе використання актів приймання-передавання, розроблених банком самостійно, але з урахуванням усіх необхідних реквізитів.

Облік рекламних щитів

Рекламні щити обліковуються в загальному порядку, причому залежно від терміну корисного використання, а не від їх вартості (п. 4 ПБО 7). Витрати на щити з передбачуваним терміном використання не більше одного року слід відносити на рахунок 7455 «Витрати на маркетинг та рекламу» та обліковувати їх, на розсуд банку, за рахунками восьмого класу «Управлінський облік» Плану рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків України. Щити, термін корисного використання яких понад рік, необхідно обліковувати на рахунку 4400 «Основні засоби» або 4500 «Інші необоротні матеріальні активи» — у тому випадку, якщо згідно з обліковою політикою банку рекламні щити за вартісними ознаками відносяться до групи «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

Терміни та порядок проведення переоцінки

Терміни та порядок проведення переоцінки необоротних матеріальних та нематеріальних активів банк визначає самостійно з урахуванням вимог нормативних актів Нацбанку України та чинного законодавства, зокрема Закону № 2658-ІІІ. Банк має до кінця року зробити переоцінку, дотримуючись термінів, передбачених чинним законодавством, з метою надання реальної фінансової звітності на дату складання звітного балансу.
Об’єкти, що входять до однієї групи основних засобів, переоцінюються одночасно, щоб запобігти вибірковій переоцінці активів та включенню до фінансових звітів сум, що є змішаними витратами та вартістю на різні дати. Проте група активів може переоцінюватися на безперервній основі за умови, що переоцінка групи активів завершується за короткий проміжок часу i переоцінки відбуваються вчасно.

Переоцінка об’єктів основних засобів, якщо їх залишкова вартість дорівнює нулю

Зміни, внесені наказом № 304 до ПБО 7, передбачають переоцінку (дооцінку) об’єктів основних засобів, у яких залишкова вартість дорівнює нулю. Якщо залишкова вартість об’єкта основних засобів дорівнює нулю, то його переоцінена залишкова вартість визначається додаванням справедливої вартості цього об’єкта до його первісної (переоціненої) вартості без зміни суми зносу об’єкта.

Вибуття раніше переоцінених основних засобів

Під час вибуття раніше переоцінених об’єктів основних засобів різниця (перевищення) між сумою попередніх дооцінок i сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об’єкта основних засобів включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу. При цьому здійснюється така проводка: дебет рахунку 5100 «Результати переоцінки основних засобів»; кредит рахунку 5040 «Прибуток чи збиток минулого року, що очікує затвердження».

Облік майна за рахунком 3409 «Майно, що перейшло у власність банку як заставодержателя»

Якщо звернення стягнення на предмет застави провадиться згідно з угодою застави (за якою визначено умови та порядок набуття заставодержателем права власності на заставлене майно), або якщо аукціон не відбувся, то банком здійснюється така проводка: дебет рахунку 3409 «Майно, що перейшло у власність банку як заставодержателя»; кредит рахунків: позичковий рахунок (інші рахунки з обліку заборгованості); процентні доходи (інші доходи);
кореспондентський рахунок (рахунок заставодавця на суму перевищення розміру забезпечених цією заставою вимог банку);
одночасно: дебет рахунків: 9500 «Застава, за якої предмет застави залишається у заставодавця»; 9501 «Застава, за якої предмет застави передається на зберігання заставодержателю»; 9502 «Застава, за якої предмет застави передається третім особам»; кредит рахунку 990 «Контррахунки для рахунків розділів 90 — 95». Нарахування амортизації на це майно не здійснюється. Згідно зі ст. 48 Закону № 2121-III банк може мати у власності нерухоме майно, набуте ним з метою запобігання збиткам, за умови, що таке майно має бути відчужено банком протягом одного року з моменту набуття права власності на нього.

Облік муляжів зливків банківських металів

Витрати, пов’язані з виготовленням муляжів зливків банківських металів (з метою подальшого їх використання як рекламного засобу) необхідно відображати за рахунком 7455 «Витрати на маркетинг та рекламу».
Отримані муляжі зливків банк обліковує за позабалансовим рахунком 9819 «Інші цінності i документи».

Облік предметів антикваріату та нумізматики

Бухгалтерський облік необоротних матеріальних активів комерційними банками України має здійснюватися згідно з Інструкцією № 475.
Предмети антикваріату та нумізматики для комерційних банків не є об’єктом основних засобів, тобто не є активом, необхідним для виконання банківської діяльності, i не можуть бути визнані активами, які принесуть економічні вигоди.
У чинних ПБО не передбачено методологічних засад формування в бухгалтерському обліку інформації про антикваріат та предмети нумізматики.
Порядок їх реєстрації, обліку, зберігання, оцінки та страхування визначено нормативними документами Міністерства культури i мистецтв України.
Вважаємо, що придбані комерційними банками антикваріат та предмети нумізматики мають обліковуватися за первісною вартістю за позабалансовим рахунком 9819 «Інші цінності i документи», а витрати на їх придбання — відображатись за рахунками витрат.
На сьогодні на балансі окремих комерційних банків України обліковуються вищезазначені предмети як основні засоби. Отже, придбані антикваріат та предмети нумізматики як виняток, можливо, необхідно обліковувати за рахунками обліку основних засобів за первісною вартістю, при цьому не нараховувати амортизацію та не переоцінювати. Переоцінку здійснювати лише у разі наміру їх продажу. Підтверджувати обгрунтоване та правомірне рішення з цього питання на сьогодні неможливо, оскільки виникає ряд протиріч.

Про індивідуальні сейфи клієнтів банку

Порядок зберігання установами банків цінностей i документів клієнтів банку в індивідуальних сейфах викладено у розділі 5-а постанови № 309. Ця послуга оформляється договором про зберігання цінностей та документів, в якому мають бути передбачені умови, викладені у п. 308.5 вищезазначеної постанови. Виходячи з того, що ці послуги є банківськими послугами, отримані доходи від вищезазначених операцій мають відображатися за рахунком 6119 «Інші комісійні доходи за операціями з клієнтами».
Облік коштів, отриманих від клієнтів на основі договору як заставна оплата вартості ключів при індивідуальному наймі сейфів, належить здійснювати за рахунком 2909 «Інша кредиторська заборгованість за операціями з клієнтами банку».

Облік комплектів системи шифрування цифрового підпису

Умови до системи та особливості розрахунків в електронних системах типу «клієнт—банк» викладено в Інструкції № 135.
Облік операцій, пов’язаних із придбанням комплектів системи шифрування цифрового підпису, здійснюється в порядку, передбаченому для обліку нематеріальних активів Інструкцією № 475.

Витрати на оперативний лізинг (оренду)

Витрати на оперативний лізинг (оренду) — лізингові (орендні) платежі лізингоодержувача обліковуються за рахунком 7395 «Витрати на оперативний лізинг (оренду)».
Витрати на утримання (ремонт тощо) основних засобів, отриманих в оперативний та фінансовий лізинг (оренду), обліковуються за рахунком 7421 «Витрати на утримання основних засобів, що отримані в лізинг (оренду)».

Світлана ПЕТРОВА,
головний бухгалтер банку «Україна» на період ліквідації

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 15 квітень 2003 року