• Об’єднання співвласників багатоквартирних
будинків — платники ПДВ чи ні?


Чи обкладаються ПДВ житлово-комунальні послуги, які надаються мешканцям через об’єднання співвласників багатоквартирних будинків?

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ
Цивільний кодекс України (за текстом — ЦК)
ЗАКОНИ УКРАЇНИ
168/97-ВР — від 03.04.97 р. «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 11-12/2003);
334/94-ВР — від 28.12.94 р. «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р.
№ 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 6/2003);
2866-III — від 29.11.2001 р. «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку»
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
857/98 — від 07.08.98 р. «Про деякі зміни в оподаткуванні» (надруковано у «Віснику» № 11-12/2003)
ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
1497 — від 30.12.97 р. «Про затвердження Правил надання населенню послуг з водо-, теплопостачання та водовідведення» (зі змінами та доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 р. № 450 та від 25.12.2002 р. № 1973)
НАКАЗИ
79 — ДПА України від 01.03.2000 р. «Про затвердження Положення про Реєстр платників податку на додану вартість» (зареєстровано в Мін’юсті України 03.04.2000 р. за № 208/4429, зі змінами та доповненнями);
380 — ДПА України від 03.08.98 р. «Про затвердження Порядку присвоєння реєстраційних (облікових) номерів платників податків» (зареєстровано в Мін’юсті України 01.09.98 р. за № 540/2980)

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (далі — об’єднання) є юридичною особою, має печатку зі своїм найменуванням та розрахункові рахунки в установах банку (Закон № 2866-III). Його основна діяльність полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об’єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об’єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних із діяльністю об’єднання. Об’єднання є неприбутковою організацією i не має на меті одержання прибутку для його розподілу між членами об’єднання.
Відповідно до Закону № 168/97-ВР платником податку є особа — суб’єкт підприємницької діяльності або інша юридична особа, що не є суб’єктом підприємницької діяльності, обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) якої протягом будь-якого періоду з останніх дванадцяти календарних місяців перевищував 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (статті 1 i 2).
Під продажем товарів слід розуміти будь-які операції, що здійснюються за цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари, а під продажем робіт (послуг) — будь-які операції цивільно-правового характеру з надання послуг (результатів робіт), включаючи надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу).
Постачальник послуг — це підприємство, що одержує послуги від виробника та постачає їх виконавцеві (житлово-експлуатаційні та інші підприємства i організації, які безпосередньо надають споживачу комунальні послуги) або споживачеві (наймач (власник) квартири, якому надаються послуги з централізованого холодного та гарячого водо-, теплопостачання та водовідведення) (постанова № 1497).
Таким чином, об’єднання, які є юридичними особами незалежно від мети діяльності (отримання прибутку та його відсутність), виконуючи функції постачальника послуг (одержує послуги від виробника та безпосередньо передає їх споживачеві), за наявності обсягів у розмірі, встановленому законодавством, підпадають під визначення особи, яка повинна зареєструватися як платник ПДВ, на яку поширюються норми Закону як у частині податкових зобов’язань, так i в частині податкового кредиту. А до бюджету вони сплачують лише позитивну різницю між загальною сумою податкових зобов’язань, що виникла у зв’язку з будь-яким продажем товарів (робіт, послуг) протягом звітного періоду, та сумою податкового кредиту, що складається із сум податків, сплачених (нарахованих) у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг).
Тимчасово, до набрання чинності Податковим кодексом України, платники податку, які продають теплову енергію, газ природний (крім скрапленого), включаючи вартість його транспортування, чи надають послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим платниками цього податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, товариствам співвласників житла, іншим подібним платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (послуг) як компенсації їх вартості, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ щодо таких товарів (робіт, послуг) за датою надходження коштів у рахунок їх оплати чи отримання інших видів компенсації та відповідно за датою списання коштів чи надання інших видів компенсації (п. 11.11 ст. 11 Закону № 168/97-ВР).

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 16 квітень 2003 року