• Отримано кошти на природоохоронні заходи


Комунальне підприємство отримує з обласного та місцевого бюджетів кошти за цільовим призначенням на виконання робіт, передбачених програмою природоохоронних заходів. Чи підлягають обкладанню ПДВ отримані кошти?
(Обухівський РВУ ЖКГ, м. Обухів)

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ
Цивільний кодекс України (за текстом — ЦК)
ЗАКОНИ УКРАЇНИ
168/97-ВР — від 03.04.97 р. «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 11-12/2003);
334/94-ВР — від 28.12.94 р. «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р.
№ 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 6/2003);
2866-III — від 29.11.2001 р. «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку»
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
857/98 — від 07.08.98 р. «Про деякі зміни в оподаткуванні» (надруковано у «Віснику» № 11-12/2003)
ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
1497 — від 30.12.97 р. «Про затвердження Правил надання населенню послуг з водо-, теплопостачання та водовідведення» (зі змінами та доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 р. № 450 та від 25.12.2002 р. № 1973)
НАКАЗИ
79 — ДПА України від 01.03.2000 р. «Про затвердження Положення про Реєстр платників податку на додану вартість» (зареєстровано в Мін’юсті України 03.04.2000 р. за № 208/4429, зі змінами та доповненнями);
380 — ДПА України від 03.08.98 р. «Про затвердження Порядку присвоєння реєстраційних (облікових) номерів платників податків» (зареєстровано в Мін’юсті України 01.09.98 р. за № 540/2980)

Об’єктом обкладання ПДВ є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, в тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оренди (лізингу) та операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення кредиторської заборгованості заставодавця (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР)
Нагадуємо, що під продажем товарів у цьому Законі слід розуміти будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів та операції з передачі майна орендодавцем (лізингодавцем) на баланс орендаря (лізингоотримувача) згідно з договорами фінансової оренди (лізингу) або надання майна згідно з будь-якими іншими договорами, умови яких передбачають відстрочення оплати та передачу права власності на таке майно не пізніше дати останнього платежу.
Не належать до продажу операції з передачі товарів у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, схову (відповідального зберігання), довірчого управління, оперативної оренди (лізингу), інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачу права власності на такі товари іншій особі.
Продаж послуг (робіт) — будь-які операції цивільно-правового характеру з надання послуг (результатів робіт), надання права на користування або розпорядження товарами, у тому числі нематеріальними активами, а також з надання будь-яких інших, ніж товари, об’єктів власності за компенсацію, а також операції з безоплатного надання послуг (робіт). Продаж послуг (результатів робіт), зокрема, включає надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу), продаж, ліцензування або інші способи передачі права на патент, авторське право, торговий знак, інші об’єкти права інтелектуальної, в тому числі промислової, власності.
Ставка 20 відсотків застосовується до об’єктів оподаткування, до яких відносяться, зокрема, операції з продажу товарів (робіт, послуг) (п. 3.1 ст. 3 та п. 6.1 ст. 6 Закону № 168/97-ВР).
При цьому залежно від події, що сталася раніше, — або дати відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дати оформлення документу, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку, або дати зарахування коштів від покупця на банківський рахунок продавця як оплати товарів (робіт, послуг), — i нараховуються податкові зобов’язання.
У випадках коли надходження коштів має цільове призначення i не є компенсацією вартості отриманих (чи таких, які в майбутньому буде отримано) товарів (робіт, послуг), такі кошти не є об’єктом обкладання ПДВ.
У разі коли надходять кошти, що є компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), які буде в майбутньому отримано (виконано, надано), то така подія є першою, за якою нараховуються податкові зобов’язання за повною ставкою.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 16 квітень 2003 року