Постанова
Іменем України
24 червня 2019 року
м. Київ
справа № 2208/9498/12
провадження № 61-27813 св 18
Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Луспеника Д. Д. (суддя-доповідач), Гулька Б. І.,
Кривцової Г. В.
учасники справи:
заявник (боржник) - ОСОБА_1,
представник заявника (боржника) - ОСОБА_2,
суб`єкт оскарження - державний виконавецьКам`янець-Подільського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Горгулько Ігор Анатолійович,
заінтересована особа (стягувач) - публічне акціонерне товариство акціонерний банк "Укргазбанк",
розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження справу за скаргою ОСОБА_1 на дії державного виконавця Кам`янець-Подільського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області у складі колегії суддів: Гринчука Р. С., Костенка А. М., Грох Л. М. від 26 липня
2017 року,
ВСТАНОВИВ:
1. Описова частина
Короткий зміст позовної заяви
Відповідно до пункту 4 розділу XIII Перехідних положень ЦПК України (1618-15)
у редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" (2147а-19) касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.
У грудні 2016 року ОСОБА_1 звернулася до суду із скаргою на рішення державного виконавцяКам`янець-Подільського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Горгулька І. А.
В обґрунтування вимог зазначала, що постановою державного виконавця Кам`янець-Подільського районного відділу державної виконавчої служби
від 12 грудня 2016 року було поновлено виконавче провадження
ВП №42695459, в якому вона є боржником, а стягувачем - публічне акціонерне товариство акціонерний банк (далі - ПАТ АБ) "Укргазбанк". Виконавче провадження було відкрите за виконавчим листом, відповідно до якого з неї на користь ПАТ АБ "Укргазбанк" стягнуто заборгованість за кредитним договором у розмірі 2 674 595,10 грн з урахуванням суми коштів, отриманої від реалізації предмета іпотеки та заставного майна, здійсненої в ході виконавчого провадження.
Підставою поновлення зупиненого виконавчого провадження вказано реалізацію в межах процедури банкрутства нерухомого та рухомого майна товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) "Альфа-Хім", яке перебувало в заставі ПАТ АБ "Укргазбанк".
Вказане вважала незаконним, посилаючись на те, що державний виконавець мав право поновити виконавче провадження лише за умови повного виконання виконавчих листів №2-56/2001, якими передбачено в рахунок погашення заборгованості за кредитним договором звернути стягнення на предмет іпотеки та заставне майно ТОВ "Альфа-Хім".
У зв`язку з наведеним ОСОБА_1 просила визнати неправомірною та скасувати постанову від 12 грудня 2016 року про поновлення виконавчого провадження ВП №42695459.
Короткий зміст ухвали суду першої інстанції
Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 10 квітня 2017 року скаргу ОСОБА_1 задоволено. Визнано незаконною та скасовано постанову від 12 грудня 2016 року про поновлення виконавчого провадження ВП №42695459.
Ухвала суду першої інстанції мотивована тим, що підставою для поновлення виконавчого провадження із стягнення з ОСОБА_1 коштів може бути лише реалізація предмета іпотеки та заставного майна ТОВ "Альфа-Хім", здійснена в ході виконавчого провадження з виконання виконавчого листа №2-56/11 на підставі норм Закону України "Про виконавче провадження" (1404-19) , а не реалізація такого майна на аукціоні в господарській справі про банкрутство на підставі положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , так як це різні процедури.
Короткий зміст ухвали суду апеляційної інстанції
Ухвалою Апеляційного суду Хмельницької області від 26 липня
2017 року апеляційну скаргу ПАТ АТ "Укргазбанк" задоволено. Ухвалу Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області
від 10 квітня 2017 року скасовано.
У задоволенні скарги ОСОБА_1 на дії державного виконавця Кам`янець-Подільського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області відмовлено.
Ухвала суду апеляційної інстанції мотивована тим, що виконавче провадження за виконавчим листом №2-56/11 було закінчено у зв`язку із визнанням боржника банкрутом, тому виконати рішення суду в межах процедури виконавчого провадження є неможливим. Державним виконавцем при винесенні постанови про поновлення зупиненого виконавчого провадження дана обставина була врахована правильно та вірно застосовано законодавство про виконавче провадження, а також враховано, що сума грошових коштів від реалізації предмета іпотеки та застави буде врахована при виконанні рішення суду про стягнення кредитної заборгованості.
Короткий зміст вимог касаційної скарги
У касаційній скарзі, поданій у серпні 2017 року, ОСОБА_1, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від 26 липня
2017 року скасувати і залишити в силі ухвалу Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 10 квітня 2017 року.
Аргументи учасників справи
Доводи особи, яка подала касаційну скаргу
Касаційна скарга мотивована тим, що судове рішення апеляційного суду є незаконним та необґрунтованим, суд апеляційної інстанції неправильно застосував норми матеріального права та порушив норми процесуального права.
Вважає, що підставою для поновлення виконавчого провадження із стягнення з неї коштів може бути лише реалізація предмета іпотеки та заставного майна ТОВ "Альфа-Хім", здійснена в ході виконавчого провадження з виконання виконавчого листа №2-56/11 на підставі норм Закону України "Про виконавче провадження" (1404-19) , а не реалізація такого майна на аукціоні в господарській справі про банкрутство на підставі положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Відзиви на касаційну скаргу не подано.
2. Мотивувальна частина
Позиція Верховного Суду
Відповідно до частини третьої статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.
Згідно із положенням частини другої статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга ОСОБА_1 підлягає залишенню без задоволення.
Мотиви, з яких виходив Верховний Суд, та застосовані норми права
Відповідно до вимог частин першої і другої статті 400 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено й вбачається із матеріалів справи, що оскаржуване судове рішення ухвалено з дотриманням норм матеріального та процесуального права, а доводи касаційної скарги цих висновків не спростовують.
Згідно з частиною другою та третьою статті 67 Закону України "Про виконавче провадження" від 21 квітня 1999 року N606-XIV (чинного на момент здійснення виконавчих дій) у разі ліквідації боржника - юридичної особи виконавчий документ надсилається ліквідаційній комісії (ліквідатору) для вирішення питання про подальший порядок виконання рішення у встановленому законом порядку. У разі надходження виконавчого документа до ліквідаційної комісії (ліквідатора) арешт з майна боржника знімається за постановою державного виконавця, затвердженою начальником відділу, якому він безпосередньо підпорядкований.
У разі якщо виконавчий документ надіслано ліквідаційній комісії (ліквідатору), виконавче провадження підлягає закінченню в порядку, встановленому цим Законом.
Таким чином, вирішуючи скаргу ОСОБА_1, суд апеляційної інстанції, скасовуючи ухвалу районного суду, дійшов до законних та обґрунтованих висновків про те, що що виконавче провадження за виконавчим листом
№2-56/11 було закінчено у зв`язку із визнанням боржника банкрутом, тому виконати рішення суду в межах процедури виконавчого провадження є неможливим. Державним виконавцем при винесенні постанови про поновлення зупиненого виконавчого провадження дана обставина була врахована правильно та зазначення, що рішення суду про стягнення
з ОСОБА_1 на користь ПАТ АБ "Укргазбанк" 2 674 595,10 грн має бути виконано з урахуванням грошових коштів отриманих від реалізації предмета іпотеки та застави.
Встановлено й це вбачається із матеріалів справи, що оскаржуване судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права, а доводи касаційної скарги цих висновків не спростовують та зводяться до переоцінки доказів, що згідно з положеннями статті 400 ЦПК Українипід час розгляду справи в касаційному порядку не допускається.
Відповідно до частини третьої статті 401 ЦПК України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Враховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне залишити касаційну скаргу без задоволення, а оскаржуване судове рішення - без змін.
Керуючись статтями 400, 401, 416 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.
Ухвалу Апеляційного суду Хмельницької області від 26 липня 2017 року залишити без змін.
Постанова Верховного Суду набирає законної сили з моменту її прийняття,
є остаточною та оскарженню не підлягає.
Судді: Д. Д. Луспеник
Б. І. Гулько
Г. В. Кривцова