Постанова
Іменем України
03 квітня 2019 року
м. Київ
справа № 315/1214/15-ц
провадження № 61-39223св18
Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:
Ступак О. В. (суддя-доповідач), Погрібного С. О., Усика Г. І.,
учасники справи:
позивач - ОСОБА_4,
відповідачі: Громадська організація "Темирівка" Гуляйпільського району Запорізької області, Приватне сільськогосподарське підприємство "Мир" Гуляйпільського району Запорізької області,
третя особа - Темирівська сільська рада Гуляйпільського району Запорізької області,
розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадженнякасаційну скаргу ОСОБА_4 на рішення Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 17 травня 2016 року у складі судді Ярош С. О. та постанову Апеляційного суду Запорізької області від 29 травня 2018 року у складі колегії суддів: Дашковської А. В., Кримської О. М., Подліянової Г. С.,
ВСТАНОВИВ:
Короткий зміст позовних вимог і рішень судів
У листопаді 2015 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до Громадської організації "Темирівка" Гуляйпільського району Запорізької області (далі - ГО "Темирівка"), Приватного сільськогосподарського підприємства "Мир" Гуляйпільського району Запорізької області (далі - ПСП "Мир"), третя особа - Темирівська сільська рада Гуляйпільського району Запорізької області, про усунення перешкод в користуванні водою, зобов'язання підключити до водопровідної мережі.
Свої позовні вимоги позивач обґрунтовував тим, що з 1987 року він є власником будинку АДРЕСА_1. Рішенням сесії Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області від 17 травня 2003 року № 1 територіальна громада передала приватному сільськогосподарському підприємству "Мир" Гуляйпільського району Запорізької області (далі - ПСП "Мир") зовнішні лінії водопроводу. З особистих неприязних мотивів власника ПСП "Мир" ОСОБА_5 йому припинено постачання води. Відповідно до рішення Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 31 травня 2011 року ПСП "Мир" зобов'язано укласти з ним договір на постачання технічної води відповідно до типового договору. Рішення суду не було виконано відповідачем, хоча сам договір і було укладено, проте будинок не підключено до центральної мережі водопостачання. 29 серпня 2012 року рішенням Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області утворено Комунальне підприємство "Благоустрій-сервіс" Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області (далі - КП "Благоустрій-комунсервіс"). Рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 19 березня 2014 року зобов'язано КП "Благоустрій-комунсервіс" Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області укласти з ним договір про надання послуг централізованого водопостачання та вивозу твердих побутових відходів та підключити до централізованого водопостачання будинок АДРЕСА_1. Рішення суду не було виконане, так як КП "Благоустрій-комунсервіс" Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області припинило свою діяльність. У подальшому йому стало відомо, що мережа водопостачання знаходиться у власності ГО "Темирівка", його будинок підключено до центрального водопостачання, однак остання потребує ремонту і тому води у нього немає.
Посилаючись на викладене, позивач, з урахуванням уточнених вимог, просив зобов'язати відповідачів усунути перешкоди у користуванні водою, зобов'язати ГО "Темирівка" та ПСП "Мир" підключити до водопровідної мережі, а саме до діючої лінії водопроводу у с. Темирівка Гуляйпільського району Запорізької області належний йому будинок АДРЕСА_1, зобов'язати відповідачів надати доступ для здійснення підключення до діючої лінії водопроводу його будинку своїми силами.
Суди неодноразово розглядали цю справу.
Рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 17 травня 2016 року у задоволенні позову ОСОБА_4 відмовлено.
Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив із того, що жодних зобов'язань перед позивачем щодо підключення його будинку до водопостачання відповідачі не мають.
Постановою Апеляційного суду Запорізької області від 29 травня 2018 року рішення суду першої інстанції залишено без змін.
Залишаючи рішення суду першої інстанції без змін, суд апеляційної інстанції погодився із висновком суду першої інстанції про те, що оскільки ОСОБА_4 не є членом ГО "Темирівка", то відсутні підстави для зобов'язання ГО "Темирівка" здійснити дії щодо підключення позивача до водопостачання. Крім того, позивач умови договору, передбачені пунктом 1.2 не виконав, то договір відповідно до пункту 9.1 не набрав чинності, а тому зобов`язання ПСП "Мир" щодо надання послуг із постачання технічної води та вивозу твердих побутових відходів (сміття), передбачене пунктом 1.1 договору про надання послуг із постачання технічної води та вивозу твердих побутових відходів (сміття), укладеного 20 липня 2011 року між позивачем та ПСП "Мир" не виникло.
Короткий зміст та узагальнюючі доводи касаційної скарги
У липні 2018 року ОСОБА_4 подав до Верховного Суду касаційну скаргу на рішення Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 17 травня 2016 року та постанову Апеляційного суду Запорізької області від 29 травня 2018 року, в якій просить скасувати оскаржувані судові рішення та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права. Вказує на те, що на депутатське звернення народного депутата України Кривохатька В. В. до голови ГО "Темирівка" Денисенко О. І. щодо водозабезпечення будинку, отримано відповідь від 13 серпня 2015 року № 181 про те, що його будинок підключений до центрального водопостачання, але ця мережа потребує ремонту, тому і води немає. Але це не відповідає дійсності, оскільки всі його сусіди, які знаходяться по вул. 40 років Перемоги отримують воду централізовано, і тільки у нього води немає. Статутом ГО "Темирівка" не передбачено підстав щодо відмови в прийомі до ГО "Темирівка", а отже, йому незаконно відмовлено у прийнятті в членство ГО "Темирівка" та в підключенні помешкання до лінії водопроводу. Ніхто не може бути обмежений та позбавлений права користування водою, яке гарантується державою, мешканці с. Темирівка користуються водою на підставі дозволу на спеціальне водокористування, тому саме вказані вимоги норм матеріального права підлягають застосуванню. Документів, що підтверджують право власності на труби ПСП "Мир" не надав, згідно з наданих схем водопроводу по АДРЕСА_1 прокладені металеві та пластикові труби, все це є лінії одного водопроводу і жодна з них не є власністю ПСП "Мир". Зобов'язання підключити його помешкання до лінії водопроводу не є підставою для позбавлення його права користування водою. При цьому саме по собі створення ГО це реалізація Проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", в рамках якого був ремонт системи водопостачання із заміною водонапірної башти в селі Темирівка. Надання права на користування водою лише за принципом членства в ГО "Темирівка" це прояв дискримінації.
Рух справи у суді касаційної інстанції
Ухвалою Верховного Суду від 23 липня 2018 року відкрито касаційне провадження у справі, та надано строк для подання відзиву на касаційну скаргу.
Згідно із частиною другою статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
За змістом частини першої статті 410 ЦПК України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Позиція Верховного Суду
Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду дійшов висновку, що касаційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а оскаржувані судові рішення - без змін, оскільки їх ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права. Судові рішення судів першої й апеляційної інстанцій відповідають вимогам статей ЦПК (1618-15) України щодо законності та обґрунтованості.
Судом встановлено, що з 16 грудня 1991 року позивач є власником житлового будинку АДРЕСА_1 та мешканцем цього села.
На підставі рішення сесії Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області від 17 травня 2003 № 1 "Про прийняття у власність Темирівської територіальної громади об'єктів соціальної сфери та передачі їх на праві повного господарського відання ПСП "Мир", яке розташоване на території Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області, у зв'язку з відсутністю коштів у сільському бюджеті на утримання ліній водопроводу та з метою недопущення перебою з водопостачанням населенню відповідно до пункту 7 статті 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", вказаному підприємству передані лінії водопроводу.
По АДРЕСА_1, де знаходиться будинок АДРЕСА_1, належний ОСОБА_4, проходять дві водопровідні мережі: труба металева діаметром 125 мм та 75 мм протяжністю 1050 м, яка належить ГО "Темирівка"; труба поліетиленова діаметром 65 мм протяжністю 1050 м, яка належить ПСП "Мир".
31 травня 2011 року рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області позов ОСОБА_4 до ПСП "Мир" про зобов'язання укладення договору про надання послуг із постачання технічної води задоволено, зобов'язано ПСП "Мир" укласти договір про надання послуг із постачання технічної води з ОСОБА_4 відповідно до проекту договору про надання послуг із постачання технічної води.
На виконання рішення суду, 20 липня 2011 року між ОСОБА_4 та ПСП "Мир" укладений договір про надання послуг із постачання технічної води та вивозу твердих побутових відходів.
У подальшому для цілей забезпечення водою 29 серпня 2012 року рішенням Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області утворене КП "Благоустрій-комунсервіс" Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області.
Відповідно до повідомлення Гуляйпільської районної державної адміністрації Запорізької області від 03 липня 2015 року домогосподарство позивача було відключено від центральних водопровідних мереж у 2012 році за полив городу.
Рішенням Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області від 17 березня 2014 року припинено діяльність КП "Благоустрій-комунсервіс" Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області.
Незважаючи на прийняття Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області рішення від 17 березня 2014 року про припинення діяльністі КП "Благоустрій-комунсервіс" Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області, 19 березня 2014 року заочним рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області позов ОСОБА_4 до КП "Благоустрій-комунсервіс" Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області про зобов'язання укласти договір про надання послуг із постачання води, підключення до централізованого водопостачання та стягнення моральної шкоди задоволено частково. Зобов'язано КП "Благоустрій-комунсервіс" Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області укласти з ОСОБА_4 договір про надання послуг із централізованого водопостачання та вивозу твердих побутових відходів по АДРЕСА_1 відповідно до проекту договору про надання послуг із централізованого водопостачання та вивозу твердих побутових відходів, зобов'язано КП "Благоустрій-комунсервіс" Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області підключити до централізованого водопостачання Темирівської сільської ради Гуляйпільського району Запорізької області будинок АДРЕСА_1, належний ОСОБА_4
У 2012 році створено ГО "Темирівка" Гуляйпільського району Запорізької області для задоволення потреб членів громадського об'єднання.
Управлінням регулювання природокористування та охорони природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації виданий дозвіл на спеціальне водокористування ГО "Темирівка" на строк із 03 квітня 2015 року до 02 квітня 2018 року, відповідно до пункту 5.1 якого мета водокористування: забір води для задоволення господарсько-побутових потреб населення та інших абонентів.
Управлінням регулювання природокористування та охорони природних ресурсів Запорізької обласної державної адміністрації видано дозвіл на спеціальне водокористування ПСП "Мир" на строк із 08 травня 2015 року до 07 травня 2018 року, відповідно до п. 5.1 якого мета водокористування: задоволення власних сільськогосподарських потреб.
Отже, на сьогодні водокористувачами водопровідних мереж, якими постачається технічна вода, на підставі відповідних дозволів є ГО "Темирівка", яке створено для задоволення господарсько-побутових потреб населення та інших абонентів, та ПСП "Мир", яке використовує технічну задоволення власних сільськогосподарських потреб.
21 березня 2016 року рішенням загальних зборів ГО "Темирівка" відмовлено ОСОБА_4 у прийнятті його у члени ГО "Темирівка", що підтверджується копією протоколу № 1.
Нормативно-правове обґрунтування
Відповідно до пункту 2 частини першої та частини третьої статті 3 Закону України "Про громадські об'єднання" громадські об'єднання утворюються і діють на принципах самоврядності. Самоврядність передбачає право членів (учасників) громадського об'єднання самостійно здійснювати управління діяльністю громадського об'єднання відповідно до його мети (цілей), визначати напрями діяльності, а також невтручання органів державної влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в діяльність громадського об'єднання, крім випадків, визначених законом.
Згідно з частиною 1.1 статті 1 Статуту ГО "Темирівка" є громадською неприбутковою організацією, утвореною відповідно до Закону України "Про об'єднання громадян" (2460-12) , яка об'єднує за спільними інтересами на засадах добровільності та рівності громадян України, у тому числі мешканців с. Темирівка, депутатів усіх рівнів, членів політичних партій, фракцій сільської ради і створена з метою координації та консолідації їх дій у вирішенні питань соціально-економічного розвитку села, шляхом соціальної активізації громади і впровадження соціально-значимих ініціатив в дію. Головна мета ГО "Темирівка" - на основі активної участі всіх членів ГО "Темирівка" в усіх державних та сільських суспільно-політичних процесах забезпечити їх зусиллями кваліфіковане та оперативне вирішення всього спектру конкретних питань соціально-економічного розвитку села в інтересах сільської територіальної громади.
Висновки за результатами розгляду касаційної скарги
Установивши, що на підставі Закону України "Про громадські об'єднання" (4572-17) та Статуту ГО "Темирівка" право користуватися трубами та водопроводом мають виключно члени ГО "Темирівка" Гуляйпільського району Запорізької області, а ОСОБА_4 не є членом ГО "Темирівка", у зв'язку з тим, що 21 березня 2016 року рішенням загальних зборів ГО "Темирівка" ОСОБА_4 відмовлено у прийнятті його у члени ГО "Темирівка", що підтверджується копією протоколу № 1, суд першої інстанції, з яким погодився й суд апеляційної інстанції, дійшов правильного висновку про відмову у задоволенні позову, оскільки суд не може втручатися у внутрішню діяльність громадської організації та зобов'язати ГО "Темирівка" вчинити дії щодо підключення до водопостачання позивача, який не є членом ГО "Темирівка".
Таким чином, оскільки рішення ГО "Темирівка", яке оформлене протоколом від 21 березня 2016 року № 1, про відмову у прийнятті ОСОБА_4 у члени ГО "Темирівка" є чинним та ніким не оспорене, суди дійшли цілком аргументованих висновків про безпідставність вимог позивача, оскільки без оскарження вказаного рішення, вирішення судом питання про зобов'язання ГО "Темирівка" підключити його до водопровідної мережі, є втручанням у діяльність цієї організації.
Права однієї особи не можу бути захищенні, шляхом порушення прав іншої особи.
Ухвалюючи рішення, суди, дослідивши докази у справі й давши їм належну оцінку, дійшли обґрунтованого висновку про відсутність належних та допустимих доказів наявності обов'язку ПСП "Мир" щодо водозабезпечення мешканців села. При цьому, судами враховано, що 20 липня 2011 року в порядку виконання рішення Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 31 травня 2011 року між позивачем та ПСП "Мир" укладений договір про надання послуг із постачання технічної води та вивозу твердих побутових відходів (сміття), але ОСОБА_4 не виконав умови цього договору в частині сплати виконавцю 730,00 грн за підключення до нової лінії водопроводу, придбання за власні кошти лічильника води "MENOMES", пластикової труби діаметром 25 мм та в необхідній кількості метрів, укладення договору оренди земельної ділянки (паю) до 01 серпня 2011 року, а отже, договір відповідно до пункту 9.1 договору не набрав чинності, а зобов`язання відповідача, передбачене пунктом 1.1 договору про надання послуг із постачання технічної води та вивозу твердих побутових відходів (сміття), між позивачем і ПСП "Мир", не виникло.
Всі доводи касаційної скарги ОСОБА_4 зводяться до того, що ГО "Темирівка" незаконно відмовила йому у прийнятті в членство ГО "Темирівка" та в підключенні помешкання до лінії водопроводу. Вказані доводи заявника є підставою для оскарження рішення ГО "Темирівка" про відмову у прийнятті його у члени ГО "Темирівка", що оформлене протоколом від 21 березня 2016 року № 1. Разом із тим такі доводи не свідчать про неправильне застосування судами попередніх інстанції норм матеріального та процесуального права, оскільки судами відмовлено у задоволення вимог позивача щодо зобов'язання відповідача ГО "Темирівка" вчинити дії, оскільки такі дії суперечать неоскарженому рішенню цього громадського об'єднання, а інший відповідач - не повинен вчиняти дії на користь позивача, оскільки останній не виконав умови укладеного між ними договору.
Апеляційним судом при перегляді рішення суду першої інстанції враховані вказівки Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, викладені в ухвалі від 19 квітня 2017 року.
Доводи скарги щодо проявів дискримінації зі сторони ГО "Темирівка" не є предметом оцінки суду касаційної інстанції, оскільки на це позивач не посилався під час розгляду справи в суді першої інстанції, а суд касаційної інстанції відповідно до частини другої статті 400 ЦПК України перевіряє законність судових рішень лише в межах позовних вимог, заявлених у суді першої інстанції.
З урахуванням того, що доводи касаційної скарги, є ідентичними доводам апеляційної скарги заявника, яким суд надав належну оцінку, висновки суду апеляційної інстанції є достатньо аргументованими, Верховний Суд доходить висновку про відсутність підстав повторно відповідати на ті самі аргументи заявника, при цьому Верховний Суд враховує, що як неодноразово вказував Європейський суд з прав людини, право на вмотивованість судового рішення сягає своїм корінням більш загального принципу, втіленого в Конвенції, який захищає особу від сваволі; рішення національного суду повинно містити мотиви, які достатні для того, щоб відповісти на істотні аспекти доводів сторони (рішення у справі "Руїз Торія проти Іспанії", 29-30). Це право не вимагає детальної відповіді на кожен аргумент, використаний стороною; більше того, воно дозволяє судам вищих інстанцій просто підтримати мотиви, наведені судами нижчих інстанцій, без того, щоб повторювати їх ( 2 рішення у справі "Хірвісаарі проти Фінляндії").
Суди першої й апеляційної інстанцій забезпечили повний та всебічний розгляд справи на основі наданих сторонами доказів, оскаржувані рішення відповідають нормам матеріального та процесуального права.
Викладене дає підстави для висновку, що касаційна скарга підлягає залишенню без задоволення, арішення судів першої та апеляційної інстанцій - без змін із підстав, передбачених статтею 410 ЦПК України.
Керуючись статтями 409, 410 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу ОСОБА_4залишити без задоволення.
Рішення Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 17 травня 2016 року та постанову Апеляційного суду Запорізької області від 29 травня 2018року залишити без змін.
Постанова суду касаційної інстанції є остаточною і оскарженню не підлягає.
Судді: О. В. Ступак
С.О. Погрібний
Г. І. Усик