ДИРЕКТОР ЗА СУМІСНИЦТВОМ


Чи має право голова правління АТ очолювати ше й підвідомче підприємство? Якщо так, то які записи потрібно зробити у трудовій книжиі і де вона має зберігатися? Чи має право голова правління АТ бути директором підприємства за сумісництвом? Яким законом маємо керуватися в наведеному випадку?


За п. 4 постанови Кабінету Міністрів від 03.04.1993 року № 245 "Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій" та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим наказом Міністерства праці, Міністерства юстиції, Міністерства фінансів від 28.06.1993 року № 43, керівникам державних підприємств, установ, організацій, їхнім заступникам, керівникам структурних підрозділів (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхнім заступникам працювати за сумісництвом заборонено (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності).

Частиною 2 п. 14 постанови Пленуму Верховного Суду віц 24.12.1999 року № 13 "Про практику застосування судами законодавства про оплату праці" передбачено, що визначені Кабінетом Міністрів відповідно до ст. 102-1 Кодексу законів про працю умови роботи за сумісництвом поширюються лише на працівників державних підприємств, установ, організацій.

Оскільки голова правління ВАТ є керівником підприємства колективної форми власності, зазначена заборона його не стосується. Для роботи за сумісництвом згоди власника або уповноваженого ним органу за місцем основної роботи не потрібно, якщо інше це передбачено статутними документами.

Відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників трудова книжка зберігається за місцем основної роботи.

Згідно з п. 9 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій запис у трудову книжку відомостей про роботу за сумісництвом робить, за бажанням працівника, власник або уповноважений ним орган за місцем основної роботи. Робота за сумісництвом, оформлена в установленому порядку в трудовій книжці, позначається окремим рядком. Щодо керівника недержавного підприємства, то це питання може вирішуватися за аналогією з названим документом.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 17 (409) 26 квітня - 8 травня 2003 р.