Верховний Суд
Постанова
Іменем України
21 березня 2018 року
м. Київ
справа № 190/1414/16-ц
провадження № 61-6375 св 18
Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:
головуючого - Луспеника Д. Д.,
суддів: Білоконь О. В., Гулька Б. І. (суддя-доповідач), Синельникова Є. В., ЧернякЮ. В.,
учасники справи:
позивач - ОСОБА_3;
представник позивача - ОСОБА_4;
відповідачі: селянське (фермерське) господарство "Черьомушки", П'ятихатська районна державна адміністрація Дніпропетровської області;
представник селянського (фермерського) господарства "Черьомушки" - Левітін Олег Юхимович;
треті особи: управління Держгеокадастру у П'ятихатському районі Дніпропетровської області, Саївська сільська рада П'ятихатського району Дніпропетровської області;
розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу селянського (фермерського) господарства "Черьомушки" на рішення П'ятихатського районного суду Дніпропетровської області від 12 травня 2017 року у складі судді Легкошерст Ю. В. та ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 15 листопада 2017 року у складі колегії суддів: Лаченкової О. В., Варенко О. П., Городничої В. С.,
В С Т А Н О В И В :
Відповідно до пункту 4 розділу XIII Перехідних положень ЦПК України (1618-15) у редакції Закону України № 2147-VIII від 3 жовтня 2017 року "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" (2147а-19) касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.
У липні 2016 року ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до селянського (фермерського) господарства "Черьомушки" (далі - СФГ "Черьомушки"), П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, треті особи: управління Держгеокадастру у П'ятихатському районі Дніпропетровської області, Саївська сільська рада П'ятихатського району Дніпропетровської області, про визнання розпорядження районної державної адміністрації та договору оренди земельної ділянки недійсними.
Позовна заява мотивована тим, що йому на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом належить право на земельну частку (пай) площею 7,12 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) із земель колишнього колективного сільськогосподарського підприємства ім. Ватутіна (далі - КСП ім. Ватутіна), розташованих на території Саївської сільської ради П'ятихатського району Дніпропетровської області.
Для реалізації права на пай він звернувся до Саївської сільської ради П'ятихатського району Дніпропетровської області із заявою про отримання земельної ділянки в натурі. На підставі розпорядження голови П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області від 22 квітня 2016 року прийнято рішення про виділення йому земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 6,75 га ріллі із земель невитребуваних паїв, що належали колишньому КСП ім. Ватутіна на території Саївської сільської ради П'ятихатського району Дніпропетровської області. Проте, належна йому земельна ділянка (поле НОМЕР_1, пай НОМЕР_2) знаходиться в межах земельної ділянки сільськогосподарського призначення із земель невитребуваних паїв, площею 83,6297 га ріллі (кадастровий НОМЕР_3), яка використовується СФГ "Черьомушки" на підставі договору оренди землі від 27 січня 2009 року, укладеного з П'ятихатською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області. 6 травня 2016 року головою П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області прийнято розпорядження "Про припинення права оренди на земельну ділянку на території Саївської сільської ради" у зв'язку з витребуванням земельних ділянок власниками земельних часток (паїв) та на виконання вищевказаного розпорядження було виготовлено угоду про розірвання договору оренди землі, проте СФГ "Черьомушки" розривати договір оренди та забезпечити його земельною ділянкою відмовляється.
Вважав, що П'ятихатська районна державна адміністрація Дніпропетровської області при винесенні розпорядження від 14 лютого 2005 року № 81-р-05 "Про надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки в оренду із земель невитребуваних паїв голові фермерського господарства "Черьомушки" Мельник Н. В. на території Саївської сільської ради" та розпорядження від 21 січня 2009 року № 26-р-09 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду фермерському господарству "Черьомушки" із земель невитребуваних паїв на території Саївської сільської ради" перевищила свої повноваження, а саме: розпорядилася вказаною земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, яка відноситься до нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок без прийняття відповідного рішення, до розпоряджень не доданий список власників земельних часток (паїв), чиї землі є нерозподіленими, що призвело до укладення одного договору оренди земельної ділянки та невитребувані частки були сформовані в одну земельну ділянку, яка була зареєстрована в Державному земельному кадастрі як сформована земельна ділянка; проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки був затверджений без висновку державної експертизи.
Крім того, вважав, що укладений договір оренди земельної ділянки від 27 січня 2009 року є недійсним, так як не містить істотних умов договору, передбачених статтею 15 Закону України "Про оренду землі", зокрема в договорі відсутня умова про дострокове припинення договору оренди землі у разі витребування земельної частки (паю) її власником, не проведена нормативна грошова оцінка землі, яка передавалася в оренду за спірним розпорядженням та договором, у зв'язку з чим розмір орендної плати, зазначений в договорі, є значно заниженим, що призводить до ненадходження коштів до бюджету.
З урахуванням наведеного, уточнивши позовні вимоги, ОСОБА_3 просив суд визнати недійсним розпорядження голови П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області від 14 лютого 2005 року № 81-р-05 "Про надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки в оренду із земель невитребуваних паїв голові фермерського господарства "Черьомушки" Мельник Н. В. на території Саївської сільської ради" та розпорядження в.о. голови П'ятихатськоїрайонної державної адміністрації від 21 січня 2009 року № 26-р-09 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду фермерському господарству "Черьомушки" із земель невитребуваних паїв на території Саївської сільської ради"; визнати недійсним договір оренди землі, укладений 27 січня 2009 року між П'ятихатською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області та СФГ "Черьомушки"; скасувати державну реєстрацію земельної ділянки площею 83,6297 га, кадастровий номер НОМЕР_5.
Ухвалою П'ятихатського районного суду Дніпропетровської області від 12 травня 2017 року провадження в частині позовних вимог про визнання недійсним розпорядження голови П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області від 14 лютого 2005 року № 81-р-05 "Про надання дозволу на складення проекту відведення земельної ділянки в оренду із земель невитребуваних паїв голові фермерського господарства "Черьомушки" МельникН. В. на території Саївської сільської ради" закрито у зв'язку з відмовою позивача від позову в цій частині.
Рішенням П'ятихатського районного суду Дніпропетровської області від 12 травня 2017 року позов ОСОБА_3 задоволено частково. Визнано недійсним розпорядження голови П'ятихатської районної державної адміністрації від 21 січня 2009 року № 26-р-09 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду фермерському господарству "Черьомушки" із земель невитребуваних паїв на території Саївської сільської ради". Визнано недійсним договір оренди землі, укладений 27 січня 2009 року між П'ятихатською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області та СФГ "Черьомушки" в особі голови Мельник Н. В. (кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_3). Вирішено питання розподілу судових витрат. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
Задовольняючи частково позов ОСОБА_3, суд першої інстанції виходив із того, що розпорядження про відведення земельної ділянки в оренду СФГ "Черьомушки" було прийнято районною державною адміністрацією з перевищенням повноважень, так як у порушення статті 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" строк оренди визначено у розпорядженні у 49 років, до розпорядження не доданий список власників земельних часток (паїв), їх розміри, кому і на якій підставі вони належать, місце розташування. Позивач як власник земельної частки (паю) не може отримати виділену йому земельну ділянку у власність з визначенням меж в натурі та оформленням державного акту на неї, так як вона перебуває у складі земельної ділянки сільськогосподарського призначення із земель невитребуваних паїв, що передана в оренду СФГ "Черьомушки".
Ухвалою Дніпропетровської області від 15 листопада 2017 року апеляційну скаргу СФГ "Черьомушки" відхилено, рішення П'ятихатського районного суду Дніпропетровської області від 12 травня 2017 рокузалишено без змін.
Судове рішення апеляційного суду мотивовано тим, що спірний договір оренди укладений терміном на 49 років без застережень, передбачених статтею 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", тобто про те, що договір укладено на строк до моменту отримання власниками нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок державних актів на право приватної власності на земельну ділянку, унаслідок чого позивач як власник земельної частки (паю) не може отримати виділену йому земельну ділянку у власність з виділенням меж у натурі та оформленням державного акту на право приватної власності на неї.
У грудні 2017 року СФГ "Черьомушки" подало до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційну скаргу, у якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просило оскаржувані судові рішення скасувати й передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Касаційна скарга мотивована тим, що позивач отримав у спадщину земельну частку (пай), площею 7,12 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), тобто без уточнення розміщення цієї частки, без визначення кадастрового номеру цієї ділянки та державної реєстрації права власності на цю земельну ділянку.
При цьому, суди не звернули уваги на те, що розпорядженням голови П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської областівід 22 червня 2016 року позивачу було виділено земельну ділянку (пай) площею 6,75 га ріллі (пай НОМЕР_2, поле НОМЕР_1), тобто розміри земельних ділянок відрізняються. Крім того, статтею 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" визначено, що нерозподілені (невитребувані) паї можуть передаватися в оренду на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, а позивач такого державного акту суду не надав, отже, він не є власником земельної ділянки.
У березні 2018 року П'ятихатська районна державна адміністрація Дніпропетровської областіподала до суду відзив на касаційну скаргу, в якому зазначила, що 7 грудня 2017 року за заявою ОСОБА_3 було припинено право оренди СФГ "Черьомушки" на земельну ділянку, площею 83,6297 га, кадастровий номер НОМЕР_3, про що внесено відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Зазначена земельна ділянка була поділена на земельні ділянки, сформовані нові земельні ділянки, яким були присвоєні кадастрові номери.
16 лютого 2018 року ОСОБА_3 зареєстрував право власності на земельну ділянку, площею 6,75 га, розташовану на території Саївської сільської ради П'ятихатського району Дніпропетровської області
Згідно зі статтею 388 ЦПК України судом касаційної інстанції у цивільних справах є Верховний Суд.
У березні 2018 року справа передана до Верховного Суду.
Касаційна скарга підлягає задоволенню.
Частиною третьою статті 3 ЦПК України передбачено, що провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.
Згідно з частиною першою статті 402 ЦПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу.
Відповідно до положень частини другої статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до частини першої статті 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.
Зазначеним вимогам закону судові рішення не відповідають.
Судами встановлено, що відповідно до розпорядження від 21 січня 2009 року № 26-р-09 в.о. голови П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду фермерському господарству "Черьомушки" із земель невитребуваних паїв на території Саївської сільської ради" затверджено проект землеустрою про виділення СФГ "Черьомушки" в оренду земельної ділянки площею 93,6768 га ріллі, у тому числі 83,6297 га - ріллі, 6,6105 га - ріллі, 3,4366 га - ріллі із земель невитребуваних паїв для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, строком на 49 років у межах колишнього КСП ім. Ватутіна на території Саївської сільської ради П'ятихатського району Дніпропетровської області та вирішено передати зазначену земельну ділянку в оренду СФГ "Черьомушки".
На підставі зазначеного вище розпорядження 27 січня 2009 року між П'ятихатською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області та СФГ "Черьомушки" було укладено договір оренди земельної ділянки, площею 83,6297 га ріллі, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель невитребуваних паїв, яка знаходиться на території Саївської сільської ради П'ятихатського району Дніпропетровської області. Договір зареєстрований у Жовтоводському відділі Дніпропетровської регіональної філії державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 20 березня 2009 року за № 040913801222, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_3.
ОСОБА_3 вважав, що договором оренди, укладеним між П'ятихатською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області та СФГ "Черьомушки", порушено його права, так як він не може оформити право власності на земельну ділянку, а, крім того, договір оренди землі укладено з порушенням вимог Закону України "Про оренду землі" (161-14) .
Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 11 квітня 2016 року П'ятихатською державною нотаріальною конторою Дніпропетровської області, ОСОБА_3 є спадкоємцем права на земельну частку (пай) розміром 7,12 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) із земель, що розташовані у КСП ім. Ватутіна у с. Саївка П'ятихатського району Дніпропетровської області, що належало його батьку, ОСОБА_7, померлому ІНФОРМАЦІЯ_1, на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_4, виданого ОСОБА_7 П'ятихатською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області 25 квітня 1997 року.
Розпорядженням голови П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області від 22 квітня 2016 року № Р-111/0/364/16 "Про виділення гр. ОСОБА_3 земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) на території Саївської сільської ради" затверджено виділити ОСОБА_3 земельну частку (пай) в натурі (на місцевості), площею 6,75 га ріллі (пай НОМЕР_2, поле НОМЕР_1), для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель, що належали колишньому КСП ім. Ватутіна на території Саївської сільської ради П'ятихатського району Дніпропетровської області.
Розпорядженням голови П`ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області від 6 травня 2016 року № Р-131/0/364-16 прийнято рішення про припинення СФГ "Черьомушки" права оренди на земельну ділянку площею 83,6297 га ріллі (кадастровий номер НОМЕР_3) на території Саївської сільської ради П'ятихатського району Дніпропетровської області, зобов'язано СФГ "Черьомушки" повернути земельну ділянку до земель невитребуваних паїв сільської ради у зв'язку з витребуванням земельних ділянок власниками земельних часток (паїв), для забезпечення осіб, які мають право на земельну частку (пай) земельними ділянками із земель невитребуваних паїв.
За положеннями частин першої та третьої статті 215 ЦК підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).
Відповідно до частини другої статті 15 Закону України "Про оренду землі", в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, а також порушення вимог статей 4-6, 11, 17, 19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.
За змістом статті 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки.
У пункті 29 договору оренди земельної ділянку від 27 січня 2009 року, укладеного між СФГ "Черьомушки" та П`ятихатською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області, визначено, що орендар земельної ділянки зобов'язаний у разі звернення громадян-власників сертифікатів та громадян, які отримали право на землю за рішенням суду, забезпечити земельними частками (паями).
Тобто, застереження, передбачене статтею 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", у договорі оренди землі зазначено.
Вирішуючи спір, суди не врахували, що на час укладення спірного договору оренди позивач не набув права власності на земельну ділянку (пай), яка б входила до складу земельної ділянки, переданої в оренду СФГ "Черьомушки", не було надано підтвердження набуття ним такого права власності (державного акту на право приватної власності на земельну ділянку) і під час розгляду справи судом.
Крім того, позивачем отримано свідоцтво про право на спадщину на земельну частку (пай) розміром 7,12 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі, а розпорядженням районної державної адміністрації йому було виділено в натурі земельну ділянку (пай) площею 6,75 га ріллі. Відтак, позивачем не доведено, що спір стосується однієї й тої самої земельної ділянки, а судові рішення ґрунтуються на припущеннях, що заборонено частиною четвертою статті 60 ЦПК України 2004 року.
Частиною першою пункту 289.1 статті 289 ПК України і частиною першою статті 13 Закону України "Про оцінку земель" передбачено, що для визначення розміру орендної плати для земель державної та комунальної власності обов'язково проводиться та використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок, яка являє собою капіталізований рентний дохід (дохід, який можна отримати із землі як фактора виробництва залежно від якості та місця розташування земельної ділянки), визначений за встановленими та затвердженими нормативами (стаття 1 Закону України "Про оцінку земель").
Разом з тим, нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки - частки (паї) не є землями державної чи комунальної власності та відносяться до земель приватної власності, а, отже, проведення нормативної грошової оцінки землі відповідно до Закону України "Про оцінку земель" (1378-15) та отримання висновку державної експертизи проекту землеустрою щодо нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок не є обов'язковим.
Відтак, посилання позивача на не проведення нормативної грошової оцінки землі як на підставу для визнання спірного договору оренди недійсним безпідставні і такі доводи позову визнані необґрунтованими й районним судом.
Таким чином, колегія суддів вважає, що підстав, передбачених статтями 203, 215 ЦК України, статтею 15 "Про оренду землі", для визнання договору оренди землі, укладеного між відповідачами, немає і позивач своїх вимог не довів, його права оспореним ним договором не порушені.
Також судами не враховано, що перехід права власності на земельну ділянку до іншої особи (у тому числі у порядку спадкування) не є підставою для зміни умов чи припинення договору оренди, якщо інше не передбачено договором оренди землі (частина четверта статті 32 Закону України "Про оренду землі").
Зважаючи на те, що у справі не вимагається збирання або додаткової перевірки чи оцінки доказів, обставини справи встановлені судом повно, але допущено неправильне застосування норм матеріального права, оскаржувані судові рішення підлягають скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.
Відповідно до ст. 412 ЦПК України підставами для скасування судових рішень повністю або частково і ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення є неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права.
Керуючись статтями 400, 409, 412, 416 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу селянського (фермерського) господарства "Черьомушки" задовольнити частково.
Рішення П'ятихатського районного суду Дніпропетровської області від 12 травня 2017 року та ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 15 листопада 2017 року скасувати.
У задоволенні позову ОСОБА_3 до селянського (фермерського) господарства "Черьомушки", П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, треті особи: управління Держгеокадастру у П'ятихатському районі Дніпропетровської області, Саївська сільська рада П'ятихатського району Дніпропетровської області, про визнання розпорядження районної державної адміністрації та договору оренди земельної ділянки недійсними відмовити.
Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
Д. Д. Луспеник
О. В. Білоконь
Б. І. Гулько
Є. В. Синельников
Ю. В. Черняк