Верховний Суд
Постанова
Іменем України
14 березня 2018 року
м. Київ
справа № 552/4192/17-ц
провадження № 61-4289 св 18
Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:
Луспеника Д. Д. (суддя-доповідач), Гулька Б.І., Черняк Ю. В.,
учасники справи:
позивач - ОСОБА_4,
представник позивача - ОСОБА_5,
відповідач - Полтавська обласна рада,
представники відповідача: Полтавцева Анастасія Сергіївна, Шершень Олександр Миколайович,
третя особа - ОСОБА_8,
представник третьої особи - ОСОБА_9
розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 на рішення Київського районного суду м. Полтави у складі судді Васильєвої Л. М.
від 17 жовтня 2017 року та постанову апеляційного суду Полтавської області у складі колегії суддів: Кривчун Т. О., Пилипчук Л. І., Чумак О. В., від 21 грудня 2017 року
В С Т А Н О В И В :
У липні 2017 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до Полтавської обласної ради, третя особа - ОСОБА_8, про визнання незаконним та скасування рішення обласної ради.
Позовна заява мотивована тим, що він звертався до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Полтавської обласної ради, в якому просив визнати протиправним та скасувати пункт 2 рішення 14 сесії Полтавської обласної ради VІІ скликання "Про укладання трудових контрактів з керівником суб'єктів господарювання спільної власності територіальних громад області, які пройшли конкурсний відбір" від 6 березня 2017 року, яким призначено на умовах трудового контракту ОСОБА_8 на посаду генерального директора комунального підприємства Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" (далі - КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал") строком на 5 років, як такого, що пройшов конкурсний відбір.
У процесі розгляду вказаної справи, ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 21 лютого 2017 року зупинено дію рішення комісії з конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал", викладеного у розділі V протоколу № 3 від 30 січня 2017 року в частині визнання переможцем конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора комунального підприємства Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" ОСОБА_8
Незважаючи на наявність такої заборони, голова Полтавської обласної ради виніс питання про призначення ОСОБА_8 на вищевказану посаду на розгляд сесії обласної ради, де це питання було розглянуто, що є порушенням чинного законодавства. Крім того, конкурсною комісією навмисно затягувалось питання про проведення повторного конкурсу щодо обрання кандидата на заміщення посади генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" та у визначений
частині десятій статті 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" строк не було повідомлено громаду про час і місце скликання сесії та питання, які передбачені для розгляду на засіданні ради.
Ураховуючи викладене, ОСОБА_4 просив суд визнати незаконним та скасувати рішення 14 сесії Полтавської обласної ради VІІ скликання від 6 березня 2017 року "Про укладення трудових контрактів з керівниками суб'єктів господарювання спільної власності територіальних громад області, які пройшли конкурсний відбір" в частині призначення на умовах трудового контракту ОСОБА_8 на посаду генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" строком на 5 років, як такого, що пройшов конкурсний відбір та доручення голові обласної ради укласти від імені обласної ради трудовий контракт з даним керівником, вирішити питання про розподіл судових витрат.
Рішенням Київського районного суду м. Полтави від 17 жовтня 2017 року у задоволенні позову ОСОБА_4 відмовлено.
Відмовляючи у задоволенні позову ОСОБА_4 суд першої інстанції виходив із того, що рішення 14 сесії Полтавської обласної ради VІІ скликання від 6 березня 2017 року, яким призначено на умовах трудового контракту ОСОБА_8 на посаду генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" було постановлено із дотриманням вимог законодавства.
Постановою апеляційного суду Полтавської області від 21 грудня 2017 року апеляційну скаргу ОСОБА_4 відхилено.
Рішення Київського районного суду м. Полтави від 17 жовтня 2017 року залишено без змін.
Апеляційний суд, залишаючи рішення суду першої інстанції без змін, виходив із того, що при проведенні конкурсу та прийнятті рішення
14 сесії Полтавської обласної ради VІІ скликання від 6 березня 2017 року "Про укладення трудових контрактів з керівниками суб'єктів господарювання спільної власності територіальних громад області, які пройшли конкурсний відбір" в частині призначення на умовах трудового контракту ОСОБА_8 на посаду генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" строком на 5 років порушень вимог закону встановлено не було.
28 грудня 2017 року ОСОБА_4 подав до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду касаційну скаргу, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просив скасувати оскаржувані судові рішення та ухвалити нове рішення про задоволення позову у повному обсязі.
Касаційна скарга мотивована тим, що укладення трудового договору із переможцем конкурсу на підставі рішення 14 сесії Полтавської обласної ради VII скликання "Про укладання трудових контрактів з керівниками суб'єктів господарювання спільної власності територіальних громад області, які пройшли конкурсний відбір" від 6 березня 2017 року № 377 відбулося всупереч наявності ухвали Полтавського окружного адміністративного суду від 21 лютого 2017 року, якою було зупинено дію рішення комісії з конкурсного відбору на заміщення вакантної посади в частині визнання переможцем конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" ОСОБА_8
Суди не надали правової оцінки що станом на момент прийняття судом першої інстанції оскаржуваного рішення, жодного чинного рішення конкурсного комітету про затвердження результатів за наслідками проведеного повторного конкурсу та визначення переможця на заміщення вакантної посади генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" не існувало і не існує.
Окрім того, зазначав, що до повноважень депутата обласної ради Пісоцького А. А., згідно положень статті 19 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", не належить внесення на розгляд ради питань щодо затвердження на сесії обласної ради претендента на заміщення вакантної посади генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал", як такого, що пройшов конкурсний відбір.
Також касаційна скарга мотивована тим, що оспорюваним рішенням Полтавської обласної ради від 6 березня 2017 року порушуються його права, оскільки він приймав учать у даному конкурсі, зайняв друге місце та розраховував, що його проведення відбудеться згідно вимог чинного законодавства.
Учасники справи відзив на касаційну скаргу не подали.
Згідно з частиною третьою статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.
Касаційна скарга задоволенню не підлягає.
Згідно з положенням частини другої статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до вимог частин першої статті 400 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Встановлено й це вбачається із матеріалів справи, що судові рішення ухвалено з дотриманням норм матеріального та процесуального права, а доводи касаційної скарги цих висновків не спростовують.
Судом установлено, що розпорядженням голови Полтавської обласної ради Біленького О. Ю. "Про оголошення конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора комунального підприємства Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" від 12 грудня 2016 року
№ 284 оголошено про проведення конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" та створено конкурсну комісію для проведення конкурсу (а.с. 93, т. 1).
Відповідно до Протоколу № 3 засідання комісії з конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора КП "Полтававодоканал" від 30 січня 2017 року, за результатами голосування переможцем конкурсного відбору на заміщення посади генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" визнано ОСОБА_8 Друге місце за результатами голосування зайняв ОСОБА_4 (а.с. 83-91, т. 1).
Відповідно до статті 4 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципах: народовладдя; законності; гласності; колегіальності; поєднання місцевих і державних інтересів; виборності; правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених цим та іншими законами; підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб; державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування; судового захисту прав місцевого самоврядування.
Пунктом 20 частини першої статті 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачено, що виключно на пленарних засіданнях районної, обласної ради вирішуються такі питання: вирішення в установленому законом порядку питань щодо управління об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, що перебувають в управлінні районних і обласних рад; призначення і звільнення їх керівників.
Відповідно до рішення 13 сесії Полтавської обласної ради VІІ скликання "Про укладення трудових контрактів з керівниками суб'єктів господарювання спільної власності територіальних громад області, які пройшли конкурсний відбір" від 31 січня 2017 року № 345 трудовий контракт з ОСОБА_8 на заміщення вакантної посади генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал", як таким, що успішно пройшов конкурсний відбір, проведений 30 січня 2017 року, укладено не було (а. с. 71-72, т. 1).
Відповідно до пункту 9 Протоколу пленарного засідання 14 сесії Полтавської обласної ради VII скликання від 6 березня 2017 року, конкурсною комісією було винесено на голосування питання про затвердження кандидатури ОСОБА_8 на заміщення посади генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" шляхом внесення відповідних змін до проекту рішення обласної ради "Про укладення трудових контрактів з керівниками суб'єктів господарювання спільної власності територіальних громад області, які пройшли конкурсний відбір".
6 березня 2017 року 14 сесією Полтавської обласної ради VІІ скликання "Про укладення трудових контрактів з керівниками суб'єктів господарювання спільної власності територіальних громад області, які пройшли конкурсний відбір" було прийнято рішення № 377, пунктом 2 якого було призначено на умовах трудового контракту ОСОБА_8 на посаду генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" строком на п'ять років, як такого, що пройшов конкурсний відбір (а.с. 26-27, т.1,).
Доводи касаційної скарги про те, що станом на момент прийняття судом першої інстанції оскаржуваного рішення жодного чинного рішення конкурсного комітету про затвердження результатів за наслідками проведеного повторного конкурсу та визначення переможця на заміщення вакантної посади генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" ще не існувало та і не існує до цього часу, є безпідставними, оскільки комісією з конкурсного відбору не оголошувався повторний конкурс на заміщення спірної вакантної посади. При цьому, ОСОБА_8 було призначено на посаду шляхом внесення відповідних змін до проекту рішення обласної ради "Про укладення трудових контрактів з керівниками суб'єктів господарювання спільної власності територіальних громад області, які пройшли конкурсний відбір".
Посилання ОСОБА_4 у касаційній скарзі на те, що оскаржуваним рішенням Полтавської обласної ради від 6 березня 2017 року порушуються права в частині його можливого призначення на вищевказану посаду є безпідставним, оскільки за результатом конкурсної комісії він не набрав достатньої кількості голосів, тому питання про його призначення не могло розглядатися на 14 сесії Полтавської обласної ради VII скликання, а оскаржуване ним рішення про призначення відповідача на посаду не створює для нього правових наслідків та не впливає на стан його суб'єктних прав і обов'язків.
Порушень вимог закону при постановленні оскаржуваного рішення 14 сесії Полтавської обласної ради VII скликання "Про укладення трудових контрактів з керівниками суб'єктів господарювання спільної власності територіальних громад області, які пройшли конкурсний відбір" від 6 березня 2017 року № 377, не встановлено.
Доводи касаційної скарги що укладення трудового договору із переможцем конкурсу відбулося всупереч наявності ухвали Полтавського окружного адміністративного суду від 21 лютого 2017 року про зупинення дії рішення комісії з конкурсного відбору в частині визначення переможцем конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" ОСОБА_8, є необґрунтованими з урахуванням наступного.
Відповідно до статті 129-1 Конституції України судове рішення є обов'язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.
Як убачається з матеріалів справи, ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду у складі судді Бойка С. С. від 21 лютого 2017 року в справі № 816/255/17 за адміністративним позовом ОСОБА_4 до голови Полтавської обласної ради Біленького О. Ю., Полтавської обласної ради в особі комісії з конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал", третя особа - в.о. генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" ОСОБА_8, про визнання протиправними та скасування рішень, зобов'язання вчинити певні дії, клопотання ОСОБА_4 про забезпечення адміністративного позову задоволено частково. Забезпечено адміністративний позов шляхом зупинення дії рішення комісії з конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора комунального підприємства Полтавської обласної ради "Полтававодоканал", викладеного у розділі V протоколу № 3 від 30 січня 2017 року в частині визнання переможцем конкурсного відбору на заміщення вакантної посади генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" ОСОБА_8, (а. с. 37-38, т. 1).
Постановою Полтавського окружного адміністративного суду від 6 квітня 2017 року у складі судді Бойка С. С. вищевказаний позов ОСОБА_4 задоволено.
Визнано протиправним та скасовано пункт 2 рішення 14 сесії Полтавської обласної ради VII скликання від 6 березня 2017 "Про укладання трудових контрактів з керівниками суб'єктів господарювання спільної власності територіальних громад області, які пройшли конкурсний відбір" про призначення на умовах трудового контракту ОСОБА_8 на посаду генерального директора КП Полтавської обласної ради "Полтававодоканал" строком на 5 років, як такого, що пройшов конкурсний відбір. Вирішено питання про розподіл судових витрат (а.с. 22-24, т. 1).
Ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду у складі суддів: Калитки О. М., Калиновського В. А., Кононенко З. О., від 7 червня 2017 року апеляційні скарги Полтавської обласної ради та генерального директора КП ПОР "Полтававодоканал" ОСОБА_8, задоволено частково.
Постанову Полтавського окружного адміністративного суду від 6 квітня 2017 року, скасовано. Провадження у справі закрито (а.с.17-21, т. 1).
Таким чином, суди відмовляючи у задоволенні позову, з дотриманням вимог статей 212 - 214, 315 ЦПК України, у редакції, чинній на час розгляду справи, повно та всебічно з'ясували обставини справи, виходили з того, що рішення 14 сесії Полтавської обласної ради VII скликання "Про укладання трудових контрактів з керівниками суб'єктів господарювання спільної власності територіальних громад області, які пройшли конкурсний відбір" від 6 березня 2017 року № 377 було прийнято в період дії ухвали Полтавського окружного адміністративного суду від 21 лютого 2017 року.
Проте, як убачається з пункту 9 Протоколу пленарного засідання 14 сесії Полтавської обласної ради VII скликання від 6 березня 2017 року на час постановлення спірного рішення вона не набрала законної сили.
Окрім того, ухвала Полтавського окружного адміністративного суду від 21 лютого 2017 року та постанова Полтавського окружного адміністративного суду від 6 квітня 2017 року були скасовані ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 7 червня 2017 року, оскільки постановлені з порушенням вимог чинного законодавства.
Отже, висновки судів першої та апеляційної інстанції відповідають обставинам справи, які встановлені відповідно до вимог процесуального закону, а також узгоджуються з нормами матеріального права, які судами правильно застосовані.
Інші доводи касаційної скарги висновків судів не спростовують, на законність судових рішень не впливають.
Відповідно до частини третьої статті 401 ЦПК України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Керуючись статтями 400, 401, 416 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу ОСОБА_4 залишити без задоволення.
Рішення Київського районного суду м. Полтави від 17 жовтня 2017 року та постанову апеляційного суду Полтавської області від 21 грудня 2017 року залишити без змін.
Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.
Судді:
Д. Д. Луспеник
Б. І. Гулько
Ю. В. Черняк