Верховний Суд
Ухвала
26 січня 2018 року м. Київ справа № 461/8489/16-ц провадження № 61-3312 ск 18
Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Кузнєцова В. О. розглянув касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу апеляційного суду Львівської області від 23 жовтня 2017 року у справі за позовом ОСОБА_1 до публічного акціонерного товариства Туристично-готельного комплексу "Дністер" про визнання цивільно-правового договору трудовим; стягнення недоплачених розрахункових сум; стягнення виплат за листком непрацездатності; стягнення трьохмісячної вихідної допомоги; середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні; відшкодування моральної шкоди; виплату компенсації відповідно до порядку нарахування та виплат дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі - умови зростання заробітної плати; повернення посвідчення,
ВСТАНОВИВ:
26 грудня 2017 року ОСОБА_1 направив поштою до Верховного Суду касаційну скаргу на вказане судове рішення, що підтверджується поштовим штемпелем на конверті, тобто з пропуском строку, встановленого частиною першою статті 390 ЦПК України, відповідно до вимог якої касаційна скарга може бути подана протягом тридцяти днів з дня набрання законної сили рішенням апеляційного суду.
У клопотанні, доданому до касаційної скарги заявник просить поновити строк на касаційне оскарження.
Зважаючи на те, що строк на касаційне оскарження пропущений заявником з поважних причин, оскільки копію ухвали він отримав лише після спливу строку на її оскарження, суд вважає за можливе поновити його.
Подана касаційна скарга не може бути прийнята касаційним судом до розгляду та вирішено питання про відкриття касаційного провадження, оскільки у порушення вимог пункту 3 частини четвертої статті 392 ЦПК України до касаційної скарги не додано документ, що підтверджує сплату судового збору.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 посилається на те, що він звільнений від сплати судового збору на підставі пункту 1 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір".
'Відповідно пункту 1 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір" від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.
Зі змісту касаційної скарги та долучених до неї матеріалів вбачається, що ОСОБА_1 оскаржується ухвала апеляційного суду Львівської області від 23 жовтня 2017 року у справі за позовом про визнання цивільно-правового договору трудовим; стягнення недоплачених розрахункових сум; стягнення виплат за листком непрацездатності; стягнення трьохмісячної вихідної допомоги; середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні; відшкодування моральної шкоди; виплату компенсації відповідно до порядку нарахування та виплат дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі - умови зростання заробітної плати; повернення посвідчення, тобто положення пункту 1 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір" не розповсюджуються на вказані правовідносини.
Таким чином, посилання на пункт 1 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір" не є обґрунтованими, а тому відсутні підстави для звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання касаційної скарги.
Відповідно до підпункту 9 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" (у редакції, чинній на день пред'явлення позову) за подання до суду касаційної скарги на ухвалу суду фізичною особою ставка судового збору становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Згідно зі статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" з 1 січня 2017 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 1 600 грн.
Отже, ураховуючи характер спору та клопотання у скарзі, заявнику необхідно сплати судовий збір у розмірі 320 грн.
Судовий збір за подання касаційної скарги до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду має бути перераховано або внесено до УДКСУ у Печерському районі м. Києва, код ЄДРПОУ: 38004897, банк отримувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, МФО: 820019, рахунок отримувача: 31213207700007, ККДБ: 22030102.
Порядок сплати судового збору визначено статтею 6 Закону України "Про судовий збір". На підтвердження сплати судового збору необхідно суду надати документ, що підтверджує його сплату.
Відповідно до вимог частини другої статті 393 ЦПК України у разі, якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 392 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала.
Керуючись статтями 185, 393 ЦПК України,
УХВАЛИВ:
Поновити ОСОБА_1 строк на касаційне оскарження ухвали апеляційного суду Львівської області від 23 жовтня 2017 року.
Касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу апеляційного суду від 23 жовтня 2017 року залишити без руху.
Надати для усунення зазначених вище недоліків строк до 27 лютого 2018 року, але який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.
У разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали касаційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута заявникові.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя В. О. Кузнєцов