Верховний Суд
УХВАЛА
24 січня 2018 року
м. Київ
справа № 462/257/16-ц
провадження № 61-3353ск18
Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Червинської М. Є. розглянув касаційну скаргу ОСОБА_1 на заочне рішення Залізничного районного суду м. Львова від 21 червня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Львівської області від 28 листопада 2017 року у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про відшкодування майнової та моральної шкоди,
ВСТАНОВИВ :
Підпунктом 14 пункту 1 розділу XIII Перехідних положень ЦПК України (1618-15) у редакції Закону України № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" (2147а-19) передбачено, що судові рішення, ухвалені судами апеляційної інстанції до набрання чинності цією редакцією Кодексу, набирають законної сили та можуть бути оскаржені в касаційному порядку протягом строків, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.
У січні 2018 року до касаційного суду надійшла касаційна скарга ОСОБА_1, здана до поштового відділення 26 грудня 2017 року, про що свідчить відбиток поштового штемпеля на конверті, тобто після закінчення строку на касаційне оскарження, встановленого частиною першою статті 325 ЦПК України у редакції, чинній на момент розгляду та вирішення справи судами попередніх інстанцій, і особа яка її подає, не порушує питання про поновлення цього строку.
Частиною третьою статті 393 ЦПК України встановлено, що касаційна скарга підлягає залишенню без руху і протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутися до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строку, навівши поважні причини для поновлення строку та подавши відповідні належні докази.
Також ОСОБА_1 не сплачено судовий збір у розмірі, визначеному підпунктом 7 пунктом 1 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір".
Ураховуючи, що предметом спору заявленого позову окрім вимог майнового характеру (стягнення майнової шкоди), пред'явлено також одну вимогу немайнового характеру (відшкодування моральної шкоди), частиною третьою статті 6 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що заявнику необхідно сплатити судовий збір за ставками, встановленими за подання касаційної скарги майнового та немайнового характеру.
Підпунктом 7 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що розмір судового збору за подання касаційної скарги на рішення суду становить 200 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги в розмірі оспорюваної суми.
Ураховуючи ціну позову у розмірі 91 905 грн та заявлену у справі одну вимогу немайнового характеру, заявник має сплатити судовий збір у розмірі 2 940 грн 50 коп.
Судовий збір за подання касаційної скарги до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду має бути перераховано або внесено до УДКСУ у Печерському районі м. Києва, код ЄДРПОУ: 38004897, банк отримувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, МФО: 820019, рахунок отримувача: 31213207700007, ККДБ: 22030102.
Порядок сплати судового збору визначено статтею 6 Закону України "Про судовий збір". На підтвердження сплати судового збору необхідно суду надати документ, що підтверджує його сплату, оскільки додана до касаційної скарги ксерокопія квитанції не є належним доказом сплати судового збору.
Також пунктом 2 частини другої, пунктом 1 частини четвертої статті 392 ЦПК України встановлено, що заявник повинен зазначити у касаційній скарзі свій реєстраційний номер облікової картки платника податків (за його наявності) або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, надавши копії виправленої касаційної скарги відповідно до кількості учасників справи.
Частиною другою статті 393 ЦПК України передбачено, що у разі, якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 392 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала.
Ураховуючи наведене, касаційну скаргу слід залишити без руху та надати заявникові строк для усунення її недоліків.
Керуючись статтею 185, 392, 393 ЦПК України (1618-15) ,
УХВАЛИВ :
Касаційну скаргу ОСОБА_1 на заочне рішення Залізничного районного суду м. Львова від 21 червня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Львівської області від 28 листопада 2017 року залишити без руху.
Надати для усунення зазначених вище недоліків строк до 09 лютого 2018 року, але який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.
У разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали настануть передбачені законом наслідки.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя
М. Є. Червинська