Верховний Суд
У Х В А Л А
23 січня 2018 року
м. Київ
справа № 674/1249/15-ц
провадження № 61-3395 зп 18
Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Погрібного С. О. розглянув заяву ОСОБА_1 про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 13 вересня 2017 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, шляхом знесення самочинно збудованих будівель,
В С Т А Н О В И В :
ОСОБА_1 12 грудня 2017 року звернулася із заявою про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ13 вересня 2017 року.
Відповідно до підпункту 1 пункту 1 розділу XIII "Перехідні положення" ЦПК України (1618-15) у редакції Закону України № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" (2147а-19) заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України у цивільних справах, які подані та розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку колегією у складі трьох або більшої непарної кількості суддів за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.
Подана заява про перегляд судового рішення не може бути прийнята касаційним судом до розгляду, оскільки скаржником у порушення вимог абзацу третього частини першої статті 358 ЦПК України в редакції Закону, чинного на момент подання зазначеної заяви до суду, до заяви не додано документ, що підтверджує сплату судового збору.
Порядок сплати та розмір судового збору визначено Законом України від 8 липня 2011 року "Про судовий збір" (3674-17) . Згідно із статтею 3 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється за подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення, заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рішення третейського суду, заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду та заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України.
Сума судового збору за подачу позовної заяви у цій категорії справи становить 0,2 розміру мінімальної заробітної плати.
Пунктом 8 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що за подання заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України ставка судового збору встановлена в розмірі 130 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.
Взявши до уваги зміст оскаржуваного судового рішення, заявникові необхідно сплатити судовий збір за подання заяви про перегляд судових рішень у розмірі 316,68 гривень.
Судовий збір за подання заяви про перегляд судових рішень до Верховного Суду має бути перераховано або внесено до УДКСУ у Печерському районі м. Києва, код ЄДРПОУ: 38004897, банк отримувача: ГУ ДКСУ у м. Києві, МФО: 820019, рахунок отримувача: 31213207700007, ККДБ: 22030102.
Порядок сплати судового збору визначено статтею 6 Закону України "Про судовий збір". На підтвердження сплати судового збору необхідно суду надати документ, що підтверджує його сплату.
Крім того, відповідно до статті 355 ЦПК України заява про перегляд судових рішень у цивільних справах може бути подана виключно з підстав: 1) неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що спричинило ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах; 2) неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм процесуального права - при оскарженні судового рішення, яке перешкоджає подальшому провадженню у справі або яке прийнято з порушенням правил підсудності або встановленої законом компетенції судів щодо розгляду цивільних справ; 3) встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні даної справи судом; 4) невідповідності судового рішення суду касаційної інстанції викладеному у постанові Верховного Суду України висновку щодо застосування у подібних правовідносинах норм матеріального права.
За змістом пунктів другого та третього частини 1 статті 358 ЦПК України до заяви додаються копії судових рішень, про перегляд яких подано заяву, і копії різних за змістом судових рішень, в яких має місце неоднакове застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах.
Отже, заявнику необхідно внести уточнення до заяви та зазначити які саме норми матеріального права неоднаково застосовано судом (судами) касаційної інстанції, в чому полягає їх неоднакове застосування, а також надати копії різних за змістом судових рішень судів касаційної інстанції, які свідчать про неоднаковість застосування цих норм.
Відповідно до частини 2 статті 359 ЦПК України у разі встановлення, що заяву подано без додержання вимог статей 357 та 358 цього Кодексу, заявник письмово повідомляється про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов'язаний їх усунути.
Згідно із пунктом першим частиною 4 статті 359 ЦПК України заява повертається заявнику, якщо заяву подано без додержання вимог статей 357 та 358 цього Кодексу і заявник не усунув недоліки протягом установленого строку.
Керуючись статтями 358, 359 ЦПК України в редакції Закону від 18 березня 2004 року, Суд
У Х В А Л И В :
Надати ОСОБА_1 строк до 22 лютого 2018 року для усунення недоліків заяви про перегляд судових рішень.
У разі невиконання у встановлений строк цієї ухвали заява про перегляд судових рішень вважатиметься неподаною та буде повернута заявникові.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя
С. О. Погрібний