Верховний Суд
У Х В А Л А
23 січня 2018 року
м. Київ
справа № 553/4211/15-ц
провадження № 61-1806 ск 18
Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Олійник А. С. розглянув касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Полтаваобленерго", в інтересах якого діє адвокат Олійник Олег Юрійович, на рішення Ленінського районного суду м. Полтави від 30 серпня 2017 року та рішення апеляційного суду Полтавської області від 16 листопада 2017 року у справі за позовом ОСОБА_2 до публічного акціонерного товариства "Полтаваобленерго" про відновлення становища, яке існувало до порушення прав, визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі,
ВСТАНОВИВ :
8 грудня 2017 року публічне акціонерне товариство "Полтаваобленерго", в інтересах якого діє адвокат ОлійникОлег Юрійович, подав до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційну скаргу на вказані вище судові рішення.
Відповідно до підпункту 4 пункту 1 розділу ХIII "Перехідні положення" ЦПК України (1618-15) , у редакції Закону України №-2147-VIII від 3 жовтня 2017 року (2147а-19) "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Цивільного процесуального кодексу України (1618-15) , Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) та інших законодавчих актів", касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цієї редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.
Згідно частини першої статті 325 ЦПК України (на момент ухвалення судом апеляційної інстанції судового рішення) касаційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду.
З огляду на зазначене, останній день строку на касаційне оскарження рішення апеляційного суду Полтавської області від 16 листопада 2017 року припадав на 6 грудня 2017 року.
Подана касаційна скарга не може бути прийнята касаційним судом до розгляду, а отже, вирішено питання про відкриття касаційного провадження, оскільки подана заявником з пропуском строку на касаційне оскарження судових рішень.
У клопотанні, доданого до касаційної скарги, публічне акціонерне товариство "Полтаваобленерго", в інтересах якого діє адвокат Олійник О. Ю. порушує питання про поновлення строку на касаційне оскарження, посилаючись на те, що строк пропущено з поважних причин, оскільки копію оскаржуваного судового рішення він отримав лише 23 листопада 2017 року.
Відповідно до частини першої статті 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.
Разом з тим, наведені заявником підстави для поновлення пропущеного процесуального строку на касаційне оскарження не дають достатніх підстав для визнання їх поважними, оскільки на їх підтвердження не надано відповідних доказів.
Отже, заявнику необхідно надати докази на підтвердження поважності пропуску строку, а у разі неможливості їх подання - вказати інші підстави для поновлення строку, оскільки його безпідставне поновлення є порушенням вимог статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.
Відповідно до вимог частин другої, третьої статті 393 ЦПК України у разі якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 392 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала. Касаційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 390 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, наведені нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутися до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строку або навести інші підстави для поновлення строку.
Керуючись статтями 185, 393 ЦПК,
УХВАЛИВ:
Касаційну скаргупублічного акціонерного товариства "Полтаваобленерго", в інтересах якого діє адвокат Олійник Олег Юрійович, на рішення Ленінського районного суду м. Полтави від 30 серпня 2017 року та рішення апеляційного суду Полтавської області від 16 листопада 2017 року залишити без руху.
Надати для усунення зазначених вище недоліків строк до 23 лютого 2018 року, але який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.
У разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали касаційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута заявникові.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя
А. С. Олійник