• Відшкодування податку


 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

ЗАКОНИ УКРАЇНИ
168/97-ВР — від 03.04.97 р. «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями, надруковано у «Віснику» № 11-12/2003);
1060-ХІІ — від 23.05.91 р. «Про освіту» (зі змінами та доповненнями);
1783-III — від 01.06.2000 р. «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість» ;
2984-III — від 17.01.2002 р. «Про вищу освіту» (зі змінами та доповненнями)

ПОСТАНОВИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
№ 61 — від 21.01.98 р. «Про перелік послуг з вищої, середньої, професійно-технічної та початкової освіти, операції з надання яких звільняються від оподаткування ПДВ» (зі змінами та доповненнями);
№ 1270 — від 26.09.2001 р. «Про впорядкування відшкодування податку на додану вартість та розрахунків з бюджетом» (зі змінами та доповненнями)

НАКАЗИ
№ 165 — ДПА України від 30.05.97 р. «Про затвердження форм податкової накладної, книги обліку придбання та книги обліку продажу товарів (робіт, послуг), порядку їх заповнення» (зареєстровано в Мін’юсті України 23.06.97 р. за № 233/2037, зі змінами та доповненнями);
209/72 — ДПА України та Головного управління Держказначейства України від 02.07.97 р.
«Про затвердження Порядку відшкодування податку на додану вартість» (зі змінами
та доповненнями, зареєстровано в Мін’юсті України 18.07.97 р. за № 263/2067)

Підприємство займається експортом продукції та подає розрахунок експортного відшкодування. Яку сплату коштами при цьому враховувати: за товари (роботи, послуги), отримані саме в даний податковий період, чи за товари незалежно від періоду їх отримання? Чи враховується при цьому сплата коштами за векселі, які були видані постачальникам таких товарів?

Законом № 1783-III визначено окремий порядок проведення бюджетного відшкодування від’ємної різниці між податковими зобов’язаннями i податковим кредитом звітного періоду, якщо платником у цьому звітному періоді здійснювалися експортні операції. Розрахунок експортного відшкодування подається за наслідками податкового місяця (п. 8.1 Закону № 168/97-ВР). Тобто із загальної суми податкового кредиту звітного періоду (згідно з книгою придбання товарів (робіт, послуг)) до розрахунку експортного відшкодування приймається лише та частина сум ПДВ, яка фактично отримана у даному звітному періоді й оплачена постачальникам виключно в грошовій формі. Оплата коштів постачальникам має бути проведена з 1 числа звітного місяця до дня подання розрахунку експортного відшкодування до органу податкової служби, включаючи день подання розрахунку.
Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва та основних фондів, що підлягають амортизації (пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР). Датою виникнення права платника податку на податковий кредит вважається дата здійснення першої з подій. Оскільки у випадку, що розглядається, фактично першою подією є отримання від постачальника товару, то сума ПДВ за отриманий товар повинна бути включена до складу податкового кредиту за датою отримання товару, а погашення векселя коштами є другою подією.

Чи можливе проведення відшкодування від’ємного значення ПДВ шляхом зарахування його в рахунок сплати акцизного збору?

Відповідно до вимог Порядку відшкодування ПДВ, затвердженого наказом № 209/72, одним із шляхів здійснення відшкодування ПДВ з бюджету є зарахування суми відшкодування в рахунок інших податків, зборів (обов’язкових платежів), які надходять до Державного бюджету України.
Оскільки акцизний збір сплачується до державного бюджету, то у разі підтвердження документальними перевірками суми ПДВ, належної до відшкодування, та за умови настання терміну відшкодування таких сум законодавчі підстави для заборони здійснення такого відшкодування відсутні.

Який порядок відшкодування ПДВ з операції, якщо товар, за яким виник податковий кредит, повернено продавцю i за наслідком цього скориговано податкове зобов’язання з ПДВ?

Відповідно до вимог наказу № 165 у разі, коли після продажу товарів (робіт, послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації за продаж товарів (робіт, послуг), податок, нарахований у зв’язку з таким продажем, перераховується відповідно до змін бази оподаткування. При цьому продавець зменшує суму податкового зобов’язання на суму зайво нарахованого податку та виписує розрахунок коригування кількісних i вартісних показників до податкової накладної, а покупець відповідно збільшує суму податкового зобов’язання на таку саму суму в період, протягом якого було зменшено суму компенсації продавцю. Отже, оскільки товар, придбаний у продавця, було повернено йому, то покупцем в обов’язковому порядку за такою операцією повинно бути проведено, відповідно, збільшення податкових зобов’язань та подання уточненої декларації.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 18 травень 2003 року