Верховний Суд
У Х В А Л А
18 січня 2018 року
м. Київ
справа № 2-2811/11
провадження № 61-2131 зп 18
Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:
головуючого - Крата В. І.,
суддів: Антоненко Н. О., Журавель В. І.,
розглянув у порядку спрощеного позовного провадження заяву судді Журавель В. І. про самовідвід у справі за заявою ОСОБА_1 про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 19 квітня 2017 року у справі за позовом заступника прокурора Одеської області в інтересах ОСОБА_1 до приватного акціонерного товариства судноплавної компанії "Сі Трайдент", Міністерства інфраструктури України про стягнення коштів та за позовом ОСОБА_1 до приватного акціонерного товариства судноплавної компанії "Сі Трайдент", Міністерства інфраструктури України про стягнення коштів та відшкодування моральної шкоди,
ВСТАНОВИВ :
Відповідно до підпункту 4 пункту 1 розділу XIII Перехідних положень ЦПК України (1618-15) у редакції Закону України № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" (2147а-19) касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.
Відповідно до вимог статті 33 ЦПК України, автоматизованою системою розподілу справ визначено колегію суддів у складі судді-доповідача Крата В. І. та суддів: Антоненко Н. О. та Журавель В. І. для розгляду заяви ОСОБА_1 про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 19 квітня 2017 року у справі за позовом заступника прокурора Одеської області в інтересах ОСОБА_1 до ПрАТ СК "Сі Трайдент", Міністерства інфраструктури України про стягнення коштів та за позовом ОСОБА_1 до ПрАТ СК "Сі Трайдент", Міністерства інфраструктури України про стягнення коштів та відшкодування моральної шкоди.
Відповідно до пункту 5 частини першої статті 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об'єктивності судді.
Згідно із частиною четвертою статті 37 ЦПК України суддя, який брав участь у перегляді справи в суді касаційної інстанції, не може брати участі в розгляді цієї справи в суді першої чи апеляційної інстанції, а також у новому її розгляді після скасування ухвали чи рішення суду касаційної інстанції.
З підстав, зазначених у статтях 36, 37 і 38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов'язані заявити самовідвід.
Суддею Журавель В. І. заявлено самовідвід у цій справі з підстав, визначених пунктом 5 частини першої статті 36, частини четвертої статті 37 ЦПК.
Заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.
Убачається, що 19 квітня 2017 року колегією суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, до складу якої входила суддя Журавель В. І., постановлено ухвалу про відхилення касаційної скарги ОСОБА_1 та залишення без змін рішення Суворовського районного суду міста Одеси від 16 червня 2015 року та ухвали апеляційного суду Одеської області від 26 травня 2016 року у цій цивільній справі.
Від ОСОБА_1 надійшла заява про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 19 квітня 2017 року.
Ураховуючи те, що суддя Журавель В. І. брала участь у вирішенні справи в суді касаційної інстанції та висловила свою правову позицію у цій справі, заява про самовідвід підлягає задоволенню.
Керуючись статтями 36, 37, 39, 40 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду
У Х В А Л И В :
Заяву судді Журавель В. І. про самовідвід у справі за заявою ОСОБА_1 про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 19 квітня 2017 року у справі за позовом заступника прокурора Одеської області в інтересах ОСОБА_1 до приватного акціонерного товариства судноплавної компанії "Сі Трайдент", Міністерства інфраструктури України про стягнення коштів та за позовом ОСОБА_1 до приватного акціонерного товариства судноплавної компанії "Сі Трайдент", Міністерства інфраструктури України про стягнення коштів та відшкодування моральної шкоди задовольнити.
Передати заяву для проведення повторного автоматизованого розподілу.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
В. І. Крат
Н. О. Антоненко
В.І. Журавель