Верховний Суд
Ухвала
16 січня 2018 року м. Київ справа № 686/12350/16-ц провадження № 61-1402 зп 18
Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Ступак О. В. розглянув заяву представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про перегляд рішення апеляційного суду Хмельницької області від 07 лютого
2017 року та ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 04 вересня 2017 року у справі за позовом ОСОБА_1 до публічного акціонерного товариства "УкрСиббанк", третя особа - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ЛітвінчукІгор Анатолійович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню,
ВСТАНОВИВ :
26 грудня 2017 року представником ОСОБА_1 - ОСОБА_2 подано до Верховного Суду заяву про перегляд рішення апеляційного суду Хмельницької області від 07 лютого 2017 року та ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 04 вересня 2017 року з підстав невідповідності судового рішення суду касаційної інстанції викладеному у постанові Верховного Суду України висновку щодо застосування у подібних правовідносинах норм матеріального права.
15 грудня 2017 року набув чинності Закон України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" (2147а-19) (далі - Закон від 3 жовтня 2017 року), за яким судом касаційної інстанції у цивільних справах є Верховний Суд (стаття 388 ЦПК).
Згідно з частиною третьою статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи. У зв'язку із цим заява про перегляд судових рішень розглядається за правилами, що діють після набрання чинності цієї редакції Кодексу.
Чинним Цивільно-процесуальним кодексом України (1618-15) не передбачена процесуальна можливість перегляду судових рішень Верховним Судом з підстав невідповідності судового рішення суду касаційної інстанції викладеному у постанові Верховного Суду України висновку щодо застосування у подібних правовідносинах норм матеріального права.
Відповідно до частини першої статті 423 ЦПК України рішення, постанова або ухвала суду, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті лише за нововиявленими або виключними обставинами.
Отже, порядок перегляду судових рішень за підстав наведених у заяві не передбачений процесуальним законодавством, за таких обставин суд повертає заяву особі, що її подала.
Керуючись розділом 6 "Перехідні положення" Закону України від 3 жовтня 2017 року, пунктом 1 постанови Пленуму Верховного Суду № 2 від 30 листопада 2017 року "Про визначення дня початку роботи Верховного Суду" (v0002780-17) , статтею 3 ЦПК України,
УХВАЛИВ :
Заяву представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про перегляд рішення апеляційного суду Хмельницької області від 07 лютого
2017 року та ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 04 вересня 2017 року у справі за позовом ОСОБА_1 до публічного акціонерного товариства "УкрСиббанк", третя особа - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ЛітвінчукІгор Анатолійович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню повернути особі, що її подала.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя О. В. Ступак