Верховний Суд
Ухвала
16 січня 2018 року
м. Київ
справа № 536/233/16-ц
провадження № 61-1485 ск 17
Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:
головуючого - Стрільчука В. А.,
суддів: Олійник А. С., Погрібного С. О., Ступак О. В., Усика Г. І. (суддя-доповідач),
учасники справи:
позивач - ОСОБА_1
відповідач - Максимівська сільська рада Кременчуцького району Полтавської області
розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 3 жовтня 2016 року у складі суддів: Одринської Т. В., Дорош А. І., Карпушина Г. Л.,
В С Т А Н О В И В :
У лютому 2016 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Максимівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області про визнання незаконними та скасування рішень сільської ради.
Позовна заява мотивована тим, що прийняті 25 квітня 2014 року Максимівською сільською радою Кременчуцького району Полтавської області рішення про відмову в затвердженні проекту землеустрою та про відміну свого рішення від 10 грудня 2012 року "Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки
ОСОБА_1 для ведення фермерського господарства" не відповідають вимогам Конституції України (254к/96-ВР) та чинного законодавства України, є невмотивованими та необґрунтованими.
Посилаючись на наведене, ОСОБА_1 просила суд: визнати незаконним та скасувати рішення 41 сесії 6 скликання Максимівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області від 25 квітня 2014 року "Про відміну рішення 28 сесії 6 скликання Максимівської сільської ради від
10 грудня 2012 року "Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки громадянці ОСОБА_1 для ведення фермерського господарства" - в частині, що стосується надання їй дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки; визнати незаконним та скасувати рішення 41 сесії 6 скликання Максимівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області від 25 квітня 2014 року "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки громадянці ОСОБА_1 для ведення фермерського господарства", яким відмовлено у затвердженні проекту землеустрою.
Рішенням Кременчуцького районного суду Полтавської області від 25 березня 2016 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено.
Визнано незаконним та скасовано рішення 41 сесії 6 скликання Максимівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області від 25 квітня 2014 року "Про відміну рішення 28 сесії 6 скликання Максимівської сільської ради від 10 грудня 2012 року "Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки громадянці ОСОБА_1 для ведення фермерського господарства" - в частині, що стосується надання громадянці ОСОБА_1 дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.
Визнано незаконним та скасовано рішення 41 сесії 6 скликання Максимівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області від 25 квітня 2014 року "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки громадянці ОСОБА_1 для ведення фермерського господарства", яким відмовлено у затвердженні проекту землеустрою.
Вирішено питання про розподіл судових витрат.
Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що єдиною законною підставою для відмови у затвердженні проекту землеустрою є його невідповідність вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів. Проект землеустрою, наданий позивачем, був погоджений у відділі Держземагенства у Кременчуцькому районі Полтавської області, а тому відмова відповідача у затвердженні спірного проекту землеустрою є необґрунтованою. Крім того, рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки позивачу є актом одноразового застосування та вичерпало свою дію фактом розроблення проекту землеустрою, у зв'язку із чим відміна даного рішення після його виконання є незаконною.
Ухвалою апеляційного суду Полтавської області від 3 жовтня 2016 року апеляційну скаргу ОСОБА_2 задоволено частково, рішення суду першої інстанції скасовано, провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Максимівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області про визнання незаконним та скасування рішень закрито. Роз'яснено сторонам у справі про право звернутись до суду з позовом в порядку адміністративного судочинства.
Судове рішення апеляційного суду мотивоване тим, що предметом позову у справі є рішення сільської ради про відмову у затвердженні розробленого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду. При його прийнятті відповідач був суб'єктом владних повноважень та здійснював владні управлінські функції, а тому зазначений спір відноситься до юрисдикції адміністративного суду.
У жовтні 2016 року ОСОБА_1 звернулася з касаційною скаргою, у якій просила скасувати ухвалу апеляційного суду Полтавської області від
3 жовтня 2016 року та залишити в силі рішення Кременчуцького районного суду Полтавської області від 25 березня 2016 року, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга мотивована тим, що спірна земельна ділянка вже була визначена як об'єкт цивільних прав, її формування відбувалось з дозволу Максимівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, а тому зазначений спір підсудний суду цивільної юрисдикції. Крім того, права ОСОБА_2, яка не брала участь у розгляді справи та звернулась до суду апеляційної інстанції з апеляційною скаргою на рішення суду першої інстанції, ніяким чином не порушені, оскільки рішення Максимівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області є актами індивідуальної дії і стосуються ОСОБА_1
Відповідно до статті 388 ЦПК України судом касаційної інстанції у цивільних справах є Верховний Суд.
4 січня 2018 року справу передано до Верховного Суду.
Частиною другою статті 389 ЦПК України передбачено, що підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.
Відповідно до частини шостої статті 403 ЦПК України справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної чи суб'єктної юрисдикції.
Згідно з частиною першою статті 404 ЦПК України питання про передачу справи на розгляд палати, об'єднаної палати або Великої Палати Верховного Суду вирішується судом за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи.
Ураховуючи, що ОСОБА_1 оскаржує ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 3 жовтня 2016 року з підстав порушення правил предметної юрисдикції, колегія суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду вважає необхідним передати справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду.
Керуючись статтями 403, 404 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду
У Х В А Л И В :
Справу за позовом ОСОБА_1 до Максимівської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області про визнання незаконними та скасування рішень за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу апеляційного суду Полтавської області від 3 жовтня 2016 року передати на розгляд Великої Палати Верховного Суду.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий:
Судді:
В. А. Стрільчук
А. С. Олійник
С.О. Погрібний
О.В. Ступак
Г. І. Усик