Верховний Суд
Ухвала
10 січня 2018 року м. Київ справа № 347/2433/15 провадження № 61-387 ск 18
Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Луспеника Д. Д. розглянув касаційну скаргу ОСОБА_1, в особі представника за довіреністю - ОСОБА_2, на рішення Косівського районного суду Івано-Франківської області від 12 жовтня 2017 року та ухвалу апеляційного суду Івано-Франківської області від 05 грудня 2017 року у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1, Слобідської сільської ради Косівського району, Івано-Франківської області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом відновлення межових знаків, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку; за зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення незаконно збудованого будинку,
В С Т А Н О В И В :
Рішенням Косівського районного суду Івано-Франківської області від 12 жовтня 2017 року у задоволенні позову ОСОБА_3 та зустрічного позову ОСОБА_1 відмовлено.
Ухвалою апеляційного суду Івано-Франківської області від 05 грудня 2017 року рішення суду першої інстанції залишено без змін.
20 грудня 2017 року ОСОБА_1, в особі представника за довіреністю - ОСОБА_2, подала касаційну скаргу на вказані судові рішення, яка надійшла до Верховного Суду 03 січня 2018 року.
Касаційну скаргу слід повернути особі, що її подала, з таких підстав.
Згідно частини першої статті 60 ЦПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.
У пункті 18 розділу XІІІ "Перехідні положення" ЦПК України (1618-15) встановлено, що положення цього Кодексу застосовуються з урахуванням підпункту 11 пункту 16-1 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України (254к/96-ВР) .
Відповідно до підпункту 11 пункту 16-1 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України (254к/96-ВР) , з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" (1401-19) представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року.
Частиною третьою статті 131-2 Конституції України визначено, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.
Згідно з частиною другою статті 15 ЦПК України представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.
Відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 393 ЦПК України касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом також, якщо, зокрема, касаційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.
Касаційна скарга підписана представником за довіреністю - ОСОБА_2, проте відсутні дані, що вона являється адвокатом, тобто підписана особою, яка не має права її підписувати.
Враховуючи наведене, касаційна скарга підлягає поверненню особі, що її подала.
Керуючись статтею 393 ЦПК України,
У Х В А Л И В :
Касаційну скаргу ОСОБА_1, в особі представника за довіреністю -ОСОБА_2, на рішення Косівського районного суду Івано-Франківської області від 12 жовтня 2017 року та ухвалу апеляційного суду Івано-Франківської області від 05 грудня 2017 року у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 та Слобідської сільської ради про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом відновлення межових знаків, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення незаконно збудованого будинку повернути особі, що її подала.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Суддя Д. Д. Луспеник