Верховний Суд
Ухвала
9 січня 2018 року м. Київ справа № 344/9736/15-ц провадження № 61-1752ск 17
Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Черняк Ю. В. розглянув касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 24 липня 2017 року та рішення апеляційного суду Івано-Франківської області від 15 листопада 2017 року у справі за позовом публічного акціонерного товариства комерційного банку "ПриватБанк" до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,
ВСТАНОВИВ :
Відповідно до пунктів 4 і 14 розділу XIII Перехідних положень ЦПК України (1618-15) у редакції Закону України № 2147-VIII від 3 жовтня 2017 року "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" (2147а-19) касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу;судові рішення, ухвалені судами апеляційної інстанції до набрання чинності цією редакцією Кодексу, набирають законної сили та можуть бути оскаржені в касаційному порядку протягом строків, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.
Касаційна скарга ОСОБА_1 на вказані судові рішення надійшла з пропуском строку на касаційне оскарження судових рішень.
До касаційної скарги додано клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження судових рішень.
У клопотанні заявником порушено питання про поновлення строку на касаційне оскарження судових рішенням з посиланням на те, що строк пропущено з поважних причин, оскільки повний текст рішення апеляційного суду Івано-Франківської області від 15 листопада 2017 року ним було отримано 28 листопада 2017 року.
Відповідно до статті 325 ЦПК України 2004 року, в редакції, що діяла на момент вчинення процесуальної дії, касаційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду. У разі пропущення зазначеного строку з причин, визнаних поважними, суддя касаційної інстанції за заявою особи, яка подала скаргу, може поновити цей строк.
Зважаючи на те, що строк на касаційне оскарження ОСОБА_1 пропущено з поважних причин, вважаю за можливе поновити його.
Доводи, наведені в касаційній скарзі, містять підстави для відкриття касаційного провадження, передбачені частиною другою статті 389 ЦПК.
До касаційної скарги додано клопотання про зупинення виконання рішення апеляційного суду Івано-Франківської області від 15 листопада 2017 року.
Відповідно до частини восьмої статті 394 ЦПК України за наявності клопотання особи, яка подала касаційну скаргу, суд у разі необхідності вирішує питання про зупинення виконання рішення (ухвали) суду.
Оскільки заявником не надано доказів про проведення виконавчих дій щодо виконання оскаржуваного рішення суду апеляційної інстанції, суддя дійшов висновку, що у задоволенні клопотання необхідно відмовити.
Керуючись статтею 394, 395 ЦПК України (1618-15) ,
УХВАЛИВ :
Поновити ОСОБА_1 строк на касаційне оскарження рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 24 липня 2017 року та рішення апеляційного суду Івано-Франківської області від 15 листопада 2017 року.
Відкрити касаційне провадження у даній справі.
Витребувати з Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області цивільну справу № 344/9736/15-ц за позовом публічного акціонерного товариства комерційного банку "ПриватБанк" до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення заборгованості.
Клопотання ОСОБА_1 про поновлення строку на касаційне оскарження задовольнити.
У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про зупинення виконання рішення суду відмовити.
Надіслати учасникам справи копії касаційної скарги та доданих до неї документів, роз'яснити їм право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК, у строк до 9 лютого 2018 року.
Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.
Суддя Ю. В. Черняк