ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
22 грудня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Верховного Суду України в складі:
головуючого
Яреми А.Г.,
суддів:
Балюка М.І., Охрімчук Л.І., Романюка Я.М., Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом Вінницького регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" до ОСОБА_6, треті особи: Державна спеціалізована фінансова установа "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву", Вінницька обласна державна адміністрація, про розірвання кредитного договору та стягнення суми,
в с т а н о в и л а:
У вересні 2008 року Вінницьке регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" звернулось до суду з позовом до ОСОБА_6 про розірвання кредитного договору та стягнення суми.
Зазначало, що 5 листопада 2003 року між ним та відповідачем було укладено кредитний договір, за умовами якого ОСОБА_6 отримав у власність 56 331 грн. прямого адресного (цільового) кредиту за рахунок коштів обласного бюджету на будівництво житла.
Відповідно до пп. 3.1, 4.2.1, 4.2.3, 3.3 вказаного договору позичальник зобов`язаний протягом десяти календарних днів з моменту отримання Вінницьким регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" довідки-характеристики в бюро технічної інвентаризації на збудоване за рахунок коштів кредиту житло укласти з Вінницьким регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" договір про іпотеку цього житла; протягом семи робочих днів підписати акт приймання-передачі квартири; протягом двадцяти робочих днів надати Вінницькому регіональному управлінню Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" довідку про зняття з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і доручення на представника Вінницького регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" для подальшого оформлення документів про право власності на житло; протягом десяти календарних днів з моменту укладення договору про іпотеку збудованого житла застрахувати це майно на користь Вінницького регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" та щорічно надавати Вінницькому регіональному управлінню Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" підтвердження чинності договору страхування заставленого житла; у період погашення кредиту та сплати процентів за користування ним надсилати Вінницькому регіональному управлінню Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" до 15 квітня кожного року інформацію про рівень своїх доходів і членів своєї сім`ї за попередні дванадцять місяців.
Посилаючись на те, що відповідач зазначених умов кредитного договору не виконує та має заборгованість зі сплати кредиту, просило розірвати кредитний договір; стягнути з ОСОБА_6 на його користь 56 331 грн. заборгованості зі сплати кредиту, 1 376 грн. 85 коп. пені, 1 706 грн. 62 коп. процентів.
У подальшому Вінницьке регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" збільшило заявлені позовні вимоги і, посилаючись на те, що відповідно до акта звіряння розрахунків між Вінницьким регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному будівництву" і товариством з обмеженою відповідальністю "Вінницький регіональний молодіжний житловий комплекс" різниця між фактичною вартістю збудованої квартири АДРЕСА_1 та перерахованими коштами позичальника за будівництво квартир становить 13 547 грн., просило, крім іншого, стягнути з ОСОБА_6 на його користь зазначену суму грошових коштів.
Рішенням Ленінського районного суду м. Вінниці від 24 грудня 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Вінницької області від 24 березня 2009 року, у задоволенні позовних вимог Вінницького регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" відмовлено.
У касаційній скарзі Вінницьке регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" просить скасувати ухвалені у справі судові рішення й ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Судом установлено, що 5 листопада 2003 року між Вінницьким регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" та ОСОБА_6 у порядку надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім`ям та одиноким громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла було укладено кредитний договір, за умовами якого ОСОБА_6 отримав прямий адресний (цільовий) кредит на будівництво житла у сумі 46 871 грн. за рахунок коштів з обласного бюджету.
Додатковою угодою до кредитного договору, укладеною 22 липня 2005 року, розмір кредиту, наданого ОСОБА_6, було збільшено до 56 331 грн.
Рішенням Ленінського районного суду м. Вінниці від 25 грудня 2007 року, яке вступило в законну силу, у зв`язку зі сплатою ОСОБА_6 боргу за кредитним договором за ним визнано право власності на квартиру АДРЕСА_1 та зобов`язано Вінницьке регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" передати йому в натурі зазначену квартиру.
Згідно із ч. 3 ст. 61 ЦПК України обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.
Установивши, що ОСОБА_6 виконав покладені на нього обов`язки по сплаті кредиту та процентів і що зазначені обставини встановлені рішенням Ленінського районного суду м. Вінниці від 25 грудня 2007 року, яке вступило в законну силу, суди дійшли обґрунтованого висновку про відмову в задоволенні позовних вимог Вінницького регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву".
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Установлено та вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов’язкового скасування судових рішень.
Ураховуючи викладене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити в задоволенні касаційної скарги.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Вінницького регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" відхилити.
Рішення Ленінського районного суду м. Вінниці від 24 грудня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Вінницької області від 24 березня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.Г. Ярема
Судді:
М.І. Балюк
Л.І. Охрімчук
Я.М. Романюк
Ю.Л. Сенін