ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
22 грудня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Верховного Суду України в складі:
головуючого
Яреми А.Г.,
суддів:
Балюка М.І., Охрімчук Л.І., Романюка Я.М., Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, обласного комунального підприємства Львівської обласної ради "Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки", треті особи: ОСОБА_5, приватний нотаріус Львівського міського нотаріального округу Попович Галина Іванівна, товариство з обмеженою відповідальністю "Карпатбудінвест", приватне підприємство "Інвестиції Маркетинг Консалтинг", про визнання недійсними договорів купівлі-продажу нежилих та жилих приміщень, визнання недійсними витягів про реєстрацію права власності на нерухоме майно, визнання права власності на жиле приміщення,
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2006 року ОСОБА_5. звернувся до суду з позовом до приватного підприємства "Інвестиції Маркетинг Консалтинг" про визнання права власності на об’єкт інвестування.
Зазначав, що 8 лютого 2005 року між ним і приватним підприємством "Інвестиції Маркетинг Консалтинг" було укладено договір про пайову участь у будівництві, за умовами якого підприємство прийняло його в пайову участь у будівництво жилого будинку АДРЕСА_1 і зобов’язалось передати йому у власність квартиру після закінчення будівельних робіт та здачі будинку до експлуатації, термін якої було встановлено - другий квартал 2005 року, а пайовик зобов’язався оплатити вартість квартири в два етапи: 80 процентів вартості в сумі 136 тис. грн. не пізніше чотирнадцяти днів після підписання договору, 20 процентів вартості квартири в сумі 34 тис. грн. після закінчення будівельних робіт.
Посилаючись на те, що підприємство взятих на себе зобов’язань щодо будівництва будинку не виконало, припинило фінансово-господарську діяльність, директор підприємства затриманий за шахрайство, а він сплатив 80 процентів вартості квартири, просив визнати за ним право власності на двокімнатну квартиру площею 72 кв. м у будинку АДРЕСА_1
У лютому 2007 року ОСОБА_1. звернувся до суду з позовом до ОСОБА_5., приватного підприємства "Інвестиції Маркетинг Консалтинг", товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатбудінвест" про визнання недійсним договору про пайову участь у будівництві та визнання права власності.
Зазначав, що 11 лютого 2004 року між ним і товариством з обмеженою відповідальністю "Карпатбудсервіс" було укладено договір про пайову участь у будівництві, відповідно до умов якого товариство прийняло його в пайову участь у будівництво жилого будинку АДРЕСА_1 та зобов’язалось передати йому у власність квартиру після закінчення будівельних робіт та здачі будинку до експлуатації, термін якої було встановлено - третій квартал 2004 року, а пайовик зобов’язався оплатити вартість квартири в три етапи: 40 процентів вартості в сумі 55 200 грн. після підписання договору, 40 процентів вартості квартири в сумі 55 200 грн. не пізніше 1 березня 2004 року та 20 процентів вартості квартири в сумі 27 600 грн. після закінчення будівельних робіт.
31 травня 2005 року між ним і директором товариства було складено акт закінчення будівельних робіт.
Посилаючись на те, що він взяті на себе зобов’язання за договором про пайову участь у будівництві виконав і почав здійснювати ремонтні роботи у квартирі, проте товариством побудований жилий будинок не було введено в експлуатацію, директора товариства було затримано за вчинення шахрайських дій і йому стало відомо про позовні вимоги ОСОБА_5., просив визнати недійсним договір про пайову участь у будівництві, укладений 8 лютого 2005 року між ОСОБА_5. та приватним підприємством "Інвестиції Маркетинг Консалтинг", визнати за ним право власності на двокімнатну квартиру площею 72,26 кв. м у будинку АДРЕСА_1
У подальшому, доповнивши заявлені позовні вимоги, зазначав, що 18 травня 2006 року між ОСОБА_2 і ОСОБА_3 було укладено договір купівлі-продажу нежилого приміщення літ. "А-3" за адресою: АДРЕСА_1, в якому проводиться реконструкція з прибудовою та надбудовою мансардного поверху.
12 березня 2007 року ОСОБА_3 за договором купівлі-продажу провів відчуження квартири АДРЕСА_1 на користь ОСОБА_4
Посилаючись на те, що під час укладення зазначеного договору купівлі-продажу ОСОБА_2. ввів ОСОБА_3. в оману, оскільки надбудова мансардного поверху повинна була здійснюватись за рахунок вільних квартир, а квартира АДРЕСА_1 вільною не була, оскільки він як пайовик сплатив повну вартість квартири, і що зазначена квартира була відчужена ОСОБА_3 на користь ОСОБА_4 усупереч ухвалі Шевченківського районного суду м. Львова від 13 листопада 2006 року про накладення арешту, просив, крім іншого, визнати договір купівлі-продажу нежилого приміщення, укладений 18 травня 2006 року між ОСОБА_2 і ОСОБА_3, в частині відчуження квартири АДРЕСА_1 і договір купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1, укладений 12 березня 2007 року між ОСОБА_3 і ОСОБА_4., недійсними; визнати недійсними витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно на ім`я ОСОБА_3. в частині квартири АДРЕСА_1 та витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно - квартиру АДРЕСА_1 на ім`я ОСОБА_4; визнати за ним право власності на зазначену квартиру.
Ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 1 вересня 2008 року позовну заяву ОСОБА_5. залишено без розгляду з підстав, передбачених п. 5 ч. 1 ст. 207 ЦПК України.
Рішенням Шевченківського районного суду м. Львова від 2 жовтня 2008 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Львівської області від 23 березня 2009 року, позовні вимоги ОСОБА_1. задоволено: визнано недійсними договір купівлі-продажу нежилого приміщення, укладений 18 травня 2006 року між ОСОБА_2 і ОСОБА_3, в частині відчуження квартири АДРЕСА_1 і договір купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1, укладений 12 березня 2007 року між ОСОБА_3 та ОСОБА_4; визнано недійсними витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно на ім`я ОСОБА_3. в частині квартири АДРЕСА_1 та витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно - квартиру АДРЕСА_1 на ім`я ОСОБА_4; визнано за ОСОБА_1. право власності на квартиру АДРЕСА_1.
У касаційній скарзі ОСОБА_3 просить скасувати ухвалені у справі судові рішення, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
У касаційній скарзі ОСОБА_4. просить скасувати ухвалені у справі судові рішення та ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга ОСОБА_3. підлягає задоволенню, а касаційна скарга ОСОБА_4 частковому задоволенню з таких підстав.
Задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_1., суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, виходив з того, що під час укладення договору купівлі-продажу від 18 травня 2006 року, ОСОБА_2. ввів ОСОБА_3. в оману, оскільки не повідомив про право ОСОБА_1. на квартиру АДРЕСА_1, а під час укладення договору купівлі-продажу від 12 березня 2007 року відчужувана квартира АДРЕСА_1 перебувала під арештом відповідно до ухвали Шевченківського районного суду м. Львова від 13 листопада 2006 року, тому вказані договори купівлі-продажу слід визнати недійсними в частині відчуженні зазначеної квартири.
Проте з такими висновками судів погодитись не можна.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.
Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом.
Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Згідно зі ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин; 5) чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; 6) як розподілити між сторонами судові витрати; 7) чи є підстави допустити негайне виконання судового рішення; 8) чи є підстави для скасування заходів забезпечення позову.
Ухвалені у справі судові рішення зазначеним вимогам закону не відповідають.
Судом установлено, що 23 грудня 2003 року між ОСОБА_2 і закритим акціонерним товариством "Оріон" було укладено договір купівлі-продажу, за умовами якого ОСОБА_2. набув право власності на нежиле приміщення, що знаходиться на АДРЕСА_1
5 січня 2004 року між ОСОБА_2 і товариством з обмеженою відповідальністю "Карпатбудінвест" було укладено договір довірчого управління зазначеним нежилим приміщенням.
11 лютого 2004 року товариство з обмеженою відповідальністю "Карпатбудінвест" уклало з ОСОБА_1. договір про пайову участь у будівництві будинку АДРЕСА_1 за умовами якого ОСОБА_1. було прийнято у пайову участь у будівництво квартири загальною площею 72,26 кв. м у зазначеному будинку.
18 травня 2006 року ОСОБА_2. провів відчуження належного йому нежилого приміщення на користь ОСОБА_3.
Розпорядженням Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради від 31 березня 2006 року було погоджено ОСОБА_2. подальшу експлуатацію самовільно реконструйованого нежилого приміщення з прибудовою та надбудовою мансардного поверху під багатоквартирний жилий будинок за умови отримання в управлінні архітектури та містобудування вихідних даних на проектування, розроблення через ліцензовану проектну організацію робочої документації та погодження її в установленому порядку, реєстрації будівництва в міській інспекції Держархбудконтролю, вирішення питання землекористування, оформлення в установленому порядку акта введення в експлуатацію.
Рішенням Шевченківського районного суду м. Львова від 30 червня 2006 року встановлено факт володіння ОСОБА_3 на праві власності приміщеннями загальною площею 1 004,7 кв. м, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 до складу яких входить квартира АДРЕСА_1 загальною площею 79,2 кв. м.
12 березня 2007 року ОСОБА_3 провів відчуження зазначеної квартири АДРЕСА_1 на користь ОСОБА_4
Ухвалою апеляційного суду Львівської області від 11 лютого 2008 року рішення Шевченківського районного суду м. Львова від 30 червня 2006 року скасовано, позовну заяву ОСОБА_3. про встановлення факту володіння на праві приватної власності приміщеннями будинку АДРЕСА_1 у м. Львові залишено без розгляду.
Відповідно до ст. ст. 1029, 1031 ЦК України за договором управління майном одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов`язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача).
Договір управління майном може засвідчувати виникнення в управителя права довірчої власності на отримане в управління майно.
Договір управління нерухомим майном підлягає нотаріальному посвідченню і державній реєстрації.
Заперечуючи проти заявлених позовних вимог, ОСОБА_2., ОСОБА_3, ОСОБА_4. зазначали, що договір довірчого управління нежилим приміщенням, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 укладений 5 січня 2004 року між ОСОБА_2 і товариством з обмеженою відповідальністю та підприємством "Карпатбудінвест", є неукладеним, оскільки такий договір відповідно до вимог ст. 1031 ЦК України підлягав і нотаріальному посвідченню, і державній реєстрації, однак такі вимоги сторонами договору дотримані не були, тому він не створив прав та обов’язків для сторін; крім того, під час укладення договору купівлі-продажу спірного нерухомого майна 18 травня 2006 року ОСОБА_2. був власником цього майна на достатніх правових підставах, тому підстави для визнання недійсним договору купівлі-продажу, укладеного 18 травня 2006 року між ОСОБА_2 і ОСОБА_3, в частині відчуження квартири АДРЕСА_1, відсутні, і що оскільки ОСОБА_1. стороною договору купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1, укладеного 12 березня 2007 року між ОСОБА_3 та ОСОБА_4., не був, він не може ставити питання про визнання цього договору недійсним.
Суд першої інстанції в порушення ст. ст. 213, 214 ЦПК України на зазначені положення закону уваги не звернув; обставин справи у достатній мірі не з`ясував; доводів ОСОБА_2, ОСОБА_3. про те, що у момент розпорядження ними спірним нерухомим майном вони були власниками цього майна на достатніх правових підставах і що ОСОБА_1. не може ставити питання про недійсність договору купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1, укладеного 12 березня 2007 року між ОСОБА_3 та ОСОБА_4., оскільки він стороною цього договору не був, належним чином не перевірив і не врахував, що договір довірчого управління нерухомим майном від 5 січня 2004 року, на підставі якого товариство з обмеженою відповідальністю "Карпатбудінвест" 11 лютого 2004 року уклало з ОСОБА_1. договір про пайову участь у будівництві будинку АДРЕСА_1 не створив прав та обов`язків для його сторін, оскільки вчинений з порушенням вимог ст. 1031 ЦК України щодо форми правочину, тому є неукладеним; крім того, не перевірив суд і належність спірного нерухомого майна до житлового фонду з огляду на те, що на підставі договору купівлі-продажу від 18 травня 2006 року ОСОБА_2. провів відчуження на користь ОСОБА_3 належного йому нежилого приміщення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 а на підставі договору купівлі-продажу від 12 березня 2007 року ОСОБА_3 провів відчуження на користь ОСОБА_4 квартири АДРЕСА_1.
Апеляційний суд на зазначене уваги не звернув; у порушення вимог ст. ст. 303, 315 ЦПК України в достатній мірі не перевірив доводів апеляційної скарги; в ухвалі не зазначив конкретних обставин і фактів, що спростовують такі доводи, і залишив рішення суду першої інстанції без змін.
За таких обставин ухвалені в справі судові рішення підлягають скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції з підстав, передбачених ч. 2 ст. 338 ЦПК України.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити.
Касаційну скаргу ОСОБА_4 задовольнити частково.
Рішення Шевченківського районного суду м. Львова від 2 жовтня 2008 року та ухвалу апеляційного суду Львівської області від 23 березня 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.Г. Ярема
Судді:
М.І. Балюк
Л.І. Охрімчук
Я.М. Романюк
Ю.Л. Сенін