ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
і м е н е м у к р а ї н и
22 грудня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Патрюка М.В.,
суддів: Григор’євої Л.І., Жайворонок Т.Є.,
Гуменюка В.І., Луспеника Д.Д.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4, ОСОБА_5, третя особа – комунальне підприємство "Виробниче ремонтно-експлуатаційне житлове об’єднання № 6" м. Запоріжжя (далі – КП "ВРЕЖО № 6" м. Запоріжжя) про усунення перешкод у користуванні житловим приміщенням, вселення, визначення порядку користування житловим приміщенням, зміну договору найму житлового приміщення та за зустрічним позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3, КП "ВРЕЖО № 6" м. Запоріжжя про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, за касаційною скаргою ОСОБА_3 на рішення апеляційного суду Запорізької області від 15 квітня 2010 року,
в с т а н о в и л а:
У грудні 2008 року ОСОБА_3 звернувся до суду з вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що він зареєстрований і постійно мешкає в трикімнатній квартирі АДРЕСА_1. Крім нього, у квартирі зареєстровані та мешкають його колишня дружина – ОСОБА_4, яка є наймачем квартири, та син – ОСОБА_5 Загальна площа квартири становить 68,3 кв.м, житлова площа – 39 кв.м; усі кімнати у квартирі ізольовані.
Посилаючись на те, що відповідачі чинять йому перешкоди в користуванні квартирою, замінили замки та вхідні двері у квартирі, позивач просив про усунення перешкод у користуванні вищезазначеним житловим приміщенням, зобов’язати відповідачів надати йому ключі від квартири, вселити його до спірної квартири, змінити договір найму житлового приміщення, виділити йому в користування жилу кімнату площею 13, 8 кв.м та визнати його наймачем за окремим договором найму на ізольовану кімнату площею 13, 8 кв.м у квартирі АДРЕСА_1.
У листопаді 2009 року ОСОБА_4 подала зустрічний позов про визнання ОСОБА_3 таким, що втратив право користування житловим приміщенням; зобов’язання КП "ВРЕЖО № 6" м. Запоріжжя зробити перерахування квартирних і комунальних платежів та з дня набрання чинності рішенням суду нарахувати суми квартирної плати й комунальних платежів виходячи з кількості зареєстрованих у квартирі осіб без урахування ОСОБА_3; зобов’язання відділу паспортної служби Хортицького району зняти з реєстраційного обліку ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1. Посилалася на те, що з жовтня 2006 року ОСОБА_3 не мешкає в спірній квартирі, не виконує своїх обов’язків щодо сплати вартості за користування квартирою та вартості комунальних послуг.
Рішенням Хортицького районного суду м. Запоріжжя від 15 грудня 2009 року позовні вимоги ОСОБА_3 задоволено частково: зобов’язано ОСОБА_4, ОСОБА_5 усунути перешкоди в користуванні ОСОБА_3 житловим приміщенням – квартирою АДРЕСА_1; зобов’язано відповідачів видати позивачу ключі від вхідних дверей указаної квартири та вселити його. Зустрічні вимоги ОСОБА_4 залишено без задоволення.
Рішенням апеляційного суду Запорізької області від 15 квітня 2010 року рішення районного суду скасовано й ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог ОСОБА_3 і часткове задоволення зустрічних вимог ОСОБА_4 Визнано ОСОБА_3 таким, що втратив право користування житловим приміщенням – квартирою АДРЕСА_1. У частині вимог ОСОБА_4 про перерахування квартирних і комунальних платежів відмовлено. Провадження в частині зустрічних вимог про зобов’язання зняти з реєстраційного обліку ОСОБА_3 закрито.
У касаційній скарзі ОСОБА_3 просить скасувати рішення, ухвалене судом апеляційної інстанції, і залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на порушення апеляційним судом норм матеріального та процесуального права.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.
Рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги цивільного процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а за їх відсутності – на підставі закону, що регулює подібні відносини, або виходячи із загальних засад і змісту законодавства України.
Обґрунтованим визнається рішення, в якому повно відображені обставини, що мають значення для даної справи, висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні.
При цьому згідно зі ст. 214 ЦПК України рішення суду повинно відповідати на питання: чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.
Проте зазначеним вимогам рішення апеляційного суду не відповідає.
Ухвалюючи оскаржуване рішення, апеляційний суд посилаючись на норми ч. 1 ст. 71, 72 ЖК України дійшов передчасного висновку про наявність підстав для визнання ОСОБА_3 таким, що втратив право користування спірним житловим приміщенням. Такого висновку суд дійшов на підставі показань свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7, квитанцій про оплату ОСОБА_4 комунальних послуг та квартирної плати, акта від 9 квітня 2010 року (а.с. 163) складеного працівниками ЖРЕД № 31 м. Запоріжжя та довідки ЖЕД № 17 (а.с. 6). До того ж, як на доказ відсутності ОСОБА_3 у спірній квартирі, суд апеляційної інстанції зіслався на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи від 10 жовтня 2008 року (а.с. 67), з тексту якої слідує, що станом на жовтень 2008 року ОСОБА_3 мешкав у квартирі, що суперечить доводам ОСОБА_4 про непроживання позивача у квартирі з жовтня 2006 року.
В свою чергу, судом не було прийнято до уваги доводи ОСОБА_3 про його відсутність у спірній квартирі з поважних причин, зокрема встановлення у спірній квартирі металевих дверей та відсутність у нього ключів від неї.
Цим доводам суд апеляційної інстанції оцінки не дав.
Викладене свідчить про те, що допущені апеляційним судом порушення норм процесуального права призвели до неправильного вирішення справи, а тому рішення апеляційного суду підлягає скасуванню з передачею справи на новий апеляційний розгляд відповідно до ч. 2 ст. 338 ЦПК України.
Керуючись ст. 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верхового Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити частково.
Рішення апеляційного суду Запорізької області від 15 квітня 2010 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий М.В. Патрюк Судді: Л.І. Григор’єва В.І. Гуменюк Т.Є. Жайворонок Д.Д. Луспеник