ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
1 грудня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Верховного Суду України в складі:
головуючого
Яреми А.Г.,
суддів:
Левченка Є.Ф., Охрімчук Л.І., Романюка Я.М., Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6, ОСОБА_7, яка діє в інтересах неповнолітнього ОСОБА_8, до Гнідинської сільської ради Бориспільського району Київської області, ОСОБА_9, третя особа – служба у справах дітей Бориспільської районної державної адміністрації Київської області, про визнання права на земельну ділянку, визнання недійсними рішення Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 березня 1997 року та державного акта на право приватної власності на земельну ділянку від 19 серпня 1997 року, витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння та за зустрічним позовом ОСОБА_9 до ОСОБА_6, ОСОБА_7, яка діє в інтересах неповнолітнього ОСОБА_8, треті особи: Головне управління юстиції у Київській області, служба у справах дітей Бориспільської районної державної адміністрації Київської області, про визнання недійсними свідоцтв про право на спадщину,
в с т а н о в и л а:
У лютому 2008 року ОСОБА_6 та ОСОБА_7, яка діє в інтересах неповнолітнього ОСОБА_8, звернулись до суду з позовом до Гнідинської сільської ради Бориспільського району Київської області, ОСОБА_9 про визнання права на земельну ділянку, визнання недійсними рішення Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 березня 1997 року та державного акта на право приватної власності на земельну ділянку від 19 серпня 1997 року, витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння.
Зазначали, що ОСОБА_10 був сином ОСОБА_6 та батьком ОСОБА_8
Рішенням Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 10 жовтня 1995 року ОСОБА_10 для будівництва та обслуговування жилого будинку було надано земельну ділянку площею 0,24 га, що знаходиться в АДРЕСА_1.
На підставі зазначеного рішення 17 травня 1996 року ОСОБА_10 було видано державний акт на право приватної власності на земельну ділянку.
ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_10 помер.
14 листопада 2007 року на ім`я ОСОБА_6, ОСОБА_8, були видані свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,24 га, що знаходиться в АДРЕСА_1.
Посилаючись на те, що під час оформлення спадщини їм стало відомо про те, що 19 серпня 1997 року ОСОБА_9 на підставі рішення Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 березня 1997 року було видано державний акт на право приватної власності на земельну ділянку, належну ОСОБА_10, просили визнати за ними право на зазначену земельну ділянку на підставі свідоцтв про право на спадщину за законом; визнати недійсним рішення Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 березня 1997 року; скасувати державний акт на право приватної власності на землю, виданий 19 серпня 1997 року ОСОБА_9
У квітні 2008 року ОСОБА_9 звернулась до суду із зустрічним позовом про визнання недійсними свідоцтв про право на спадщину.
Зазначала, що рішенням виконавчого комітету Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 10 жовтня 1995 року ОСОБА_10 для будівництва та обслуговування жилого будинку було надано земельну ділянку площею 0,24 га в АДРЕСА_1.
На підставі зазначеного рішення 17 травня 1996 року ОСОБА_10 було видано державний акт на право приватної власності на земельну ділянку.
Проте у зв`язку з відсутністю коштів ОСОБА_10 звернувся до Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області із заявою про відмову від наданої йому земельної ділянки.
Рішенням виконавчого комітету Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 листопада 1996 року "Про вилучення земельної ділянки, переданої в особисту власність ОСОБА_10, та анулювання державного акта на право власності на земельну ділянку" за наслідками розгляду заяви ОСОБА_10 про відмову від земельної ділянки розміром 0,25 га в АДРЕСА_1 скасовано рішення виконавчого комітету Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 10 жовтня 1995 року про передачу в особисту власність ОСОБА_10 вказаної земельної ділянки розміром 0,25 га, анульовано державний акт на право приватної власності на земельну ділянку від 17 травня 1996 року, вилучено зазначену земельну ділянку в запас сільської ради.
Рішенням виконавчого комітету Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 листопада 1996 року "Про вилучення земельної ділянки та відміну рішення про надання дозволу на будівництво індивідуального житлового будинку" вилучено із землекористування ОСОБА_10 земельну ділянку площею 0,25 га в АДРЕСА_1 за його згодою, скасовано рішення виконавчого комітету Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 19 січня 1995 року про виділення земельної ділянки та надання дозволу ОСОБА_10 на будівництво індивідуального житлового будинку й будівельний паспорт, виданий на підставі цього рішення.
З указаним рішенням виконавчого комітету Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області ОСОБА_10 було ознайомлено.
Рішенням Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 березня 1997 року земельну ділянку площею 0,25 га передано їй у власність.
Посилаючись на те, що на момент смерті ОСОБА_10 спірна земельна ділянка на праві приватної власності належала їй, просила визнати недійсними свідоцтво про право на спадщину за законом на ? частину земельної ділянки в АДРЕСА_1, видане 14 листопада 2007 року на ім`я ОСОБА_6, і свідоцтво про право на спадщину за законом на ? частину зазначеної земельної ділянки, видане 14 листопада 2007 року на ім`я ОСОБА_8
Рішенням Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 2 червня 2010 року позовні вимоги ОСОБА_6, ОСОБА_7, яка діє в інтересах неповнолітнього ОСОБА_8, задоволено частково. Визнано право ОСОБА_6 та неповнолітнього ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, на земельну ділянку площею 0,24 га, що розташована на території Гнідинської сільської ради Бориспільського району Київської області, яка була надана для будівництва та обслуговування жилого будинку ОСОБА_10, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, на підставі свідоцтв про право на спадщину за законом від 14 листопада 2007 року.
Визнано недійсним рішення виконавчого комітету Гнідинської сільської ради (народних депутатів) Бориспільського району Київської області від 28 листопада 1996 року "Про вилучення земельної ділянки, переданої в особисту власність ОСОБА_10, та скасування державного акта на право власності на земельну ділянку".
Визнано недійсним рішення виконавчого комітету Гнідинської сільської ради (народних депутатів) Бориспільського району Київської області від 28 листопада 1996 року "Про вилучення земельної ділянки та відміну рішення про надання дозволу на будівництво індивідуального житлового будинку".
Визнано недійсним рішення Гнідинської сільської ради (народних депутатів) Бориспільського району Київської області від 28 березня 1997 року в частині передачі ОСОБА_9 земельної ділянки в розмірі 0,24 га в приватну власність для обслуговування житлових будинків і ведення підсобного господарства.
Визнано недійсним державний акт на право приватної власності на землю, виданий на ім`я ОСОБА_9 на земельну ділянку площею 0,25 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, що розташована в АДРЕСА_1, від 28 березня 1997 року.
Витребувано зазначену земельну ділянку з незаконного володіння ОСОБА_9 на користь ОСОБА_6 та неповнолітнього ОСОБА_8, в інтересах якого діє ОСОБА_7
У задоволенні зустрічних позовних вимог ОСОБА_9 про визнання недійсними свідоцтв про право на спадщину відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Київської області від 9 вересня 2010 року рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 2 червня 2010 року скасовано та ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог ОСОБА_6 та ОСОБА_7, яка діє в інтересах неповнолітнього ОСОБА_8, про визнання права на земельну ділянку, визнання недійсними рішення Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 березня 1997 року та державного акта на право приватної власності на земельну ділянку від 19 серпня 1997 року, витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння відмовлено. Зустрічні позовні вимоги ОСОБА_9 задоволено. Визнано недійсним свідоцтво про право на спадщину за законом на ? частину земельної ділянки площею 0,24 га, що розташована на території АДРЕСА_1, видане на ім`я ОСОБА_6 14 листопада 2007 року. Визнано недійсним свідоцтво про право на спадщину за законом на ? частину земельної ділянки площею 0,24 га, що розташована на території АДРЕСА_1, видане на ім`я ОСОБА_8 14 листопада 2007 року.
У касаційній скарзі ОСОБА_6 просить скасувати рішення апеляційного суду й залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Судом установлено, що ОСОБА_10 був сином ОСОБА_6 та батьком ОСОБА_8
Рішенням Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 10 жовтня 1995 року ОСОБА_10 для будівництва та обслуговування жилого будинку було надано земельну ділянку площею 0,24 га в АДРЕСА_1.
На підставі зазначеного рішення 17 травня 1996 року ОСОБА_10 було видано державний акт на право приватної власності на земельну ділянку.
Рішенням виконавчого комітету Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 листопада 1996 року "Про вилучення земельної ділянки, переданої в особисту власність ОСОБА_10, та анулювання державного акта на право власності на земельну ділянку" за наслідками розгляду заяви ОСОБА_10 про відмову від земельної ділянки розміром 0,25 га в АДРЕСА_1 скасовано рішення виконавчого комітету Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 10 жовтня 1995 року про передачу в особисту власність ОСОБА_10 вказаної земельної ділянки розміром 0,25 га, анульовано державний акт на право приватної власності на земельну ділянку від 17 травня 1996 року, вилучено зазначену земельну ділянку в запас сільської ради.
Рішенням виконавчого комітету Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 листопада 1996 року "Про вилучення земельної ділянки та відміну рішення про надання дозволу на будівництво індивідуального житлового будинку" вилучено із землекористування ОСОБА_10 земельну ділянку площею 0,25 га в АДРЕСА_1 за його згодою, скасовано рішення виконавчого комітету Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 19 січня 1995 року про виділення земельної ділянки та надання дозволу ОСОБА_10 на будівництво індивідуального житлового будинку та будівельний паспорт, виданий на підставі цього рішення.
Рішенням Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 березня 1997 року зазначену земельну ділянку передано у власність ОСОБА_9
19 серпня 1997 року ОСОБА_9 отримала державний акт на право приватної власності на земельну ділянку площею 0,25 га в АДРЕСА_1.
ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_10 помер.
14 листопада 2007 року ОСОБА_6 та неповнолітній ОСОБА_8 отримали свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,24 га в АДРЕСА_1.
Згідно із ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.
Установивши, що за життя ОСОБА_10 рішення виконавчого комітету Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 листопада 1996 року "Про вилучення земельної ділянки, переданої в особисту власність ОСОБА_10, та анулювання державного акта на право власності на земельну ділянку" та рішення виконавчого комітету Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 листопада 1996 року "Про вилучення земельної ділянки та відміну рішення про надання дозволу на будівництво індивідуального житлового будинку" не оскаржував; рішенням Гнідинської сільської ради народних депутатів Бориспільського району Київської області від 28 березня 1997 року зазначену земельну ділянку передано у власність ОСОБА_9, яка 19 серпня 1997 року отримала державний акт на право приватної власності на земельну ділянку площею 0,25 га в АДРЕСА_1, встановила паркан і розпочала будівництво жилого будинку на ній, апеляційний суд дійшов обґрунтованого висновку про те, що спірна земельна ділянка не входила до складу спадщини померлого ОСОБА_10, тому свідоцтва про право на спадщину за законом, видані 14 листопада 2007 року ОСОБА_6 та неповнолітньому ОСОБА_8, є недійсними.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Установлено й це вбачається з матеріалів справи, що оскаржуване судове рішення ухвалене з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов’язкового скасування судового рішення.
Ураховуючи викладене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити в задоволенні касаційної скарги.
Керуючись ст. ст. 336, 337 ЦПК України, колегія суддів Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_6 відхилити.
Рішення апеляційного суду Київської області від 9 вересня 2010 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.Г. Ярема
Судді:
Є.Ф. Левченко
Л.І. Охрімчук
Я.М. Романюк
Ю.Л. Сенін