ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
17 листопада 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Григор’євої Л.І.,
суддів: Балюка М.І., Данчука В.Г.,
Луспеника Д.Д., Охрімчук Л.І.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості та звернення стягнення на предмет застави за касаційною скаргою публічного акціонерного товариства акціонерний банк "Укргазбанк" на рішення Сумського районного суду Сумської області від 11 листопада 2009 року та рішення апеляційного суду Сумської області від 19 січня 2010 року,
в с т а н о в и л а:
У вересні 2009 року публічне акціонерне товариство акціонерний банк "Укргазбанк" (далі – ПАТ АБ "Укргазбанк") звернулось до суду з указаним позовом, зазначаючи, що 25 липня 2007 року між банком і ОСОБА_3 було укладено кредитний договір, за умовами якого банк зобов’язався надати відповідачу кредит для придбання автомобіля в розмірі 18 446 доларів США строком до 23 липня 2014 року зі сплатою процентів за користування кредитом у розмірі 11,9% річних. У разі виникнення простроченої заборгованості відповідно до п. 3.1.9 кредитного договору на залишок простроченої заборгованості за простроченим кредитом проценти нараховуються в розмірі 12,9% річних, починаючи з дня виникнення простроченої заборгованості. Оскільки ОСОБА_3 своїх зобов’язань за кредитним договором щодо своєчасного повернення кредиту та процентів належним чином не виконував, станом на 11 серпня 2009 року в нього утворилась заборгованість перед банком у розмірі 15 479 доларів США 41 цента й пеня за прострочення строків сплати процентів і строків повернення кредиту в розмірі 1 548 грн. 30 коп. З метою забезпечення виконання зобов’язань за кредитним договором 25 липня 2007 року між сторонами було укладено договір застави автомобіля "Skoda", моделі Octavia Tour 1.6і, 2007 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_1.
Посилаючись на викладене, уточнивши позовні вимоги, позивач просив стягнути з відповідача заборгованість за кредитним договором у розмірі 14 873 доларів США 01 цента й пеню в розмірі 2 476 грн. 20 коп.
рішенням Сумського районного суду Сумської області від 11 листопада 2009 року стягнуто з ОСОБА_3 на користь ПАТ АБ "Укргазбанк" 121 311 грн. 55 коп. заборгованості за кредитом, 1 252 грн. 09 коп. судового збору та 120 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, звернувши стягнення на предмет застави – автомобіль "Skoda", моделі Octavia Tour 1.6і, 2007 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_1, що належить ОСОБА_3
рішенням апеляційного суду Сумської області від 19 січня 2010 року рішення суду першої інстанції змінено. Резолютивну частину рішення викладено в такій редакції: "Стягнути з ОСОБА_3 на користь публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" 121 311 грн. 55 коп. заборгованості за кредитом, у тому числі й шляхом звернення стягнення на предмет застави – автомобіль "Skoda" НОМЕР_1". У решті – рішення суду залишено без змін.
У касаційній скарзі ПАТ АБ "Укргазбанк" посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування судами норм матеріального та норм процесуального права й порушує питання про зміну судових рішень у частині визначення валюти, в якій підлягає стягнення заборгованість за кредитним договором.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Задовольняючи частково позовні вимоги ПАТ АБ "Укргазбанк", суд першої інстанції виходив із того, що валюта України є єдиним законним засобом платежу на території України, який приймається без обмежень для оплати будь-яких вимог і зобов’язань, тому дійшов висновку про необхідність стягнення заборгованості за кредитним договором не у валюті США, а в національній валюті; разом з тим зазначив, що стягнення заборгованості за кредитним договором повинне бути здійснено лише шляхом звернення стягнення на предмет застави.
Апеляційний суд, змінивши рішення суду першої інстанції, виходив із того, що резолютивна частина рішення не в повній мірі відповідає обсягу відповідальності відповідача з огляду на положення умов договору та вимог ст. ст. 1054, 526 ЦК України.
Проте з такими висновками судів повністю погодитися не можна.
Судом установлено, що 25 липня 2007 року між позивачем і ОСОБА_3 було укладено кредитний договір, за умовами якого банк зобов’язався надати ОСОБА_3 кредит у розмірі 18 446 доларів США строком до 23 липня 2014 року зі сплатою процентів за користування кредитом у розмірі 11,9% річних, а останній зобов’язався здійснювати повернення кредиту відповідно до умов договору. Відповідач своїх договірних зобов’язань не виконував, станом на 19 жовтня 2009 року в нього утворилась заборгованість перед банком у розмірі 14 873 доларів США 01 цента та пеня за прострочення строків сплати процентів і строків повернення кредиту в розмірі 2 476 грн. 20 коп. З метою забезпечення виконання зобов’язань за кредитним договором 25 липня 2007 року між сторонами було укладено договір застави автомобіля "Skoda", моделі Octavia Tour 1.6і, 2007 року випуску, державний номерний знак НОМЕР_1.
ПАТ АБ "Укргазбанк" має необхідні ліцензії та дозволи на здійснення валютних операцій відповідно до вимог Закону України "Про банки і банківську діяльність" (2121-14) та Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання та валютного контролю" (15-93) .
Згідно зі ст. 526 ЦК України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного судочинства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Тобто належним виконанням зобов’язання з боку відповідача є повернення кредиту в строки, у розмірі та в валюті, визначеними кредитним договором.
Виходячи з того, що як укладення, так і виконання договірних зобов’язань в іноземній валюті не суперечить чинному законодавству, суд має право ухвалити рішення про стягнення грошової суми в іноземній валюті з правовідносин, які виникли під час здійснення валютних операцій, у випадках і в порядку, установлених законом (ч. 2 ст. 192, ч. 3 ст. 533 ЦК України, Декрет Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання та валютного контролю" (15-93) ).
Зазначений висновок знайшов своє відображення й у п. 14 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18 грудня 2009 року № 14 "Про судове рішення у цивільній справі" (v0014700-09) .
За таких обставин ухвалені у справі судові рішення в частині стягнення боргу за кредитним договором і процентів за користування кредитом не в валюті, визначеній договором, а в національній валюті України підлягають зміні.
У решті – судові рішення відповідають вимогам закону та матеріалам справи.
Керуючись ст. ст. 336, 341, 344, 346 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
в и р і ш и л а :
Касаційну скаргу публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" задовольнити.
рішення Сумського районного суду Сумської області від 11 листопада 2009 року та рішення апеляційного суду Сумської області від 19 січня 2010 року в частині стягнення з ОСОБА_3 на користь публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" заборгованості за кредитним договором у розмірі 121 311 грн. 55 коп. змінити.
Стягнути з ОСОБА_3 на користь публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" заборгованість за кредитним договором у розмірі 14 873 доларів США 01 цента та пеню в розмірі 2 476 грн. 20 коп.
У решті – судові рішення залишити без змін.
рішення оскарженню не підлягає.
Головуючий Л.І. Григор’єва Судді: М.І. Балюк В.Г. Данчук Д.Д. Луспеник Л.І. Охрімчук