ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
3 листопада 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого
Гуменюка В.І.,
суддів:
Балюка М.І., Луспеника Д.Д., Данчука В.Г., Мазурка В.А.,-
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" в особі виробничої одиниці "Амвросіївкатепломережа" про захист прав споживача за касаційною скаргою обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" на рішення Амвросіївського районного суду Донецької області від 28 грудня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 25 лютого 2010 року,
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2009 року ОСОБА_6 звернулась із зазначеним позовом, посилаючись на те, що вона є власником АДРЕСА_1. Маючи намір відмовитися від послуг централізованого теплопостачання позивачка звернулась до виконкому Амвросіївської міської ради про надання дозволу на таке відключення. Рішенням комісії з розгляду питань щодо відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання утвореної при виконкомі Амвросіївської міської ради від 10 вересня 2009 року ОСОБА_6 надано дозвіл на відключення її АДРЕСА_1 від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води. 28 вересня 2009 року ОСОБА_6 звернулася до відповідача з заявою про розірвання договору на постачання теплової енергії та відключення квартири від мережі централізованого опалення. Однак, відповідь від ОКП "Донецьктеплокомуненерго" в особі виробничої одиниці "Амвросіївкатепломережа" позивачка не отримала і договір на постачання теплової енергії не розірвано. Ураховуючи викладене, ОСОБА_6 просила задовольнити її позовні вимоги та розірвати договір на постачання теплової енергії, укладений між сторонами, а також зобов’язати відповідача видати технічні умови відключення від мереж централізованого теплопостачання належної позивачці на праві власності АДРЕСА_1.
Рішенням Амвросіївського районного суду Донецької області від 28 грудня 2009 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Донецької області від 25 лютого 2010 року, позов задоволено. Зобов’язано ОКП "Донецьктеплокомуненерго" в особі виробничої одиниці "Амвросіївкатепломережа" надати ОСОБА_6 технічні умови відключення від мереж централізованого теплопостачання належної їй на праві власності АДРЕСА_1.
У касаційній скарзі ОКП "Донецьктеплокомуненерго" просить скасувати ухвалені у справі судові рішення та ухвалити рішення про відмову у задоволенні позову, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення судом норм процесуального права.
Касаційна скарга підлягає задоволенню частково з таких підстав.
Задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_6, суд першої інстанції, з яким погодився і суд апеляційної інстанції, виходив з того, що відмова ОСОБА_6 у наданні технічних умов відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води порушує її право на реалізацію наданого дозволу на проведення таких дій, а також обмежує право позивача на розпорядження своїм майном на власний розсуд. ОКП "Донецьктеплокомуненерго" в особі виробничої одиниці "Амвросіївкатепломережа" здійснює свої повноваження на підставі Закону України "Про житлово – комунальні послуги" (1875-15) , Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (630-2005-п) . Відмовляючи ОСОБА_6 у наданні технічних умов відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води відповідач вийшов за межі своїх повноважень.
Проте з такими висновками суду погодитися не можна.
Відповідно до пункту 2 Розділу XIII "Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (2453-17) № 2453 – VI від 7 липня 2010 року касаційні скарги (подання) на рішення загальних судів у кримінальних і цивільних справах, подані до Верховного Суду України до 15 жовтня 2010 року і призначені (прийняті) ним до касаційного розгляду, розглядаються Верховним Судом України в порядку, який діяв до набрання чинності цим Законом (2453-17) .
У зв’язку з цим справа підлягає розгляду за правилами Цивільного процесуального Кодексу України (1618-15) від 18 березня 2004 року в редакції, яка була чинною до змін, внесених згідно із Законом України "Про судоустрій і статус суддів" (2453-17) № 2453 – VI від 7 липня 2010 року.
Відповідно до статті 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.
Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно з законом.
Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з’ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Установлено, що ОСОБА_6 є власником АДРЕСА_1
Рішенням комісії з розгляду питань щодо відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання утвореної при виконкомі Амвросіївської міської ради від 10 вересня 2009 року ОСОБА_6 надано дозвіл на відключення її АДРЕСА_1 від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води.
При цьому відключення дозволено за умовами: отримання технічних умов; замовлення проекту індивідуального теплопостачання і відокремлення від мереж централізованого опалення; узгодження проектної документації з організаціями, які видали технічні умови; забезпечення температурного режиму у приміщенні не нижче + 18 град.С, або виконання теплоізоляції огороджувальних конструкцій, які відокремлюють приміщення від сусіднього; участі у витратах по проектуванню з балансіровки будинків та виконання робіт, згідно розробленої документації (а.с. 5).
При вирішені спору суд керувався Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмови споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерством будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року № 4 (z1478-05) та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 9 грудня 2005 року за № 1478/11758 (z1478-05) .
Однак, цей нормативно-правовий акт прийнято на виконання п. 25 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (630-2005-п) , і він встановлює лише порядок відключення окремих житлових квартир від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води.
В той же час умови, за яких таке відключення допускається встановлено п. 26 Правил (630-2005-п) надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, відповідно до якого відключення споживачів від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про теплопостачання" (2633-15) схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.
Це положення кореспондується з п. 2.2 Порядку (630-2005-п) відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, та п. 2.2.2 цього ж Порядку (630-2005-п) , який встановлює відсутність затвердженої органом місцевого самоврядування оптимізованої схеми перспективного розвитку системи теплопостачання населеного пункту та невідповідність їй прийнятого комісією для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання рішення як підставу для відмови у наданні дозволу на відключення.
Судом не з’ясовано чи передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про теплопостачання" (2633-15) схемою теплопостачання технічна можливість відключення квартири позивача від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води, та чи буде при цьому забезпечена безперебійна робота інженерного обладнання будинку, чи вжито заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.
Судом також не звернуто уваги, що рішення комісії з розгляду питань щодо відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання утвореної при виконкомі Амвросіївської міської ради від 10 вересня 2009 року пов’язує можливість відключення квартири ОСОБА_6 при наявності певних умов (а.с. 5).
Крім того, за змістом рішення суду повинно бути мотивовано із зазначенням встановлених судом обставин, які мають значення для справи, їх юридичної оцінки, а також визначених відповідно до них правовідносин.
У рішенні суду необхідно наводити мотиви, з яких суд вважає встановленою наявність або відсутність фактів, якими обґрунтовувались вимоги та заперечення, чи були порушені, не визначені або оспорені права, свободи чи інтереси, за захистом яких особа звернулася до суду, із зазначенням норм закону, на підставі яких вирішено справу, з аргументацією своїх висновків щодо прийняття рішення.
Суд застосовуючи до спірних правовідносин Закон України "Про захист прав споживачів" (1023-12) не навів переконливих мотивів про можливість його застосування.
Отже, судом першої інстанції не з’ясовано всі обставини справи, не досліджено всі докази та не надано їм оцінки.
З’ясування цих обставин має суттєве значення для правильного вирішення спору.
Апеляційний суд на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права уваги не звернув і помилково залишив рішення суду без змін.
Оскільки порушення норм матеріального та процесуального права призвело до неправильного вирішення справи, рішення суду першої інстанції та ухвала суду апеляційної інстанції підлягають скасуванню, а справа направленню на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись статтями 336, 338, 345 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" задовольнити частково.
Рішення Амвросіївського районного суду Донецької області від 28 грудня 2009 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 25 лютого 2010 року скасувати, а справу направити до суду першої інстанції для розгляду іншим суддею.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий В.І. Гуменюк Судді: М.І. Балюк В.Г. Данчук Д.Д. Луспеник В.А. Мазурок