ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
і м е н е м у к р а ї н и
20 жовтня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого
Яреми А.Г.,
суддів:
Левченка Є.Ф.,
Романюка Я.М.,
Охрімчук Л.І.,
Сеніна Ю.Л.,
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_7, третя особа – відкрите акціонерне товариство Банк "Фінанси та кредит", про визнання права власності на спадкове майно за касаційною скаргою ОСОБА_7 на рішення Київського районного суду м. Одеси від 7 липня 2009 року та ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 24 грудня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2008 року ОСОБА_6 звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабуся – ОСОБА_8, після чого відкрилася спадщина у вигляді АДРЕСА_1, а також вкладів у відкритому акціонерному товаристві Банку "Фінанси та Кредит".
Згідно із заповітом від 11 березня 2008 року ОСОБА_8 вказану квартиру заповіла йому. Спадщину він прийняв у встановленому порядку, подавши заяву до нотаріальної контори.
Під час оформлення спадщини він дізнався, що на зазначені вклади ОСОБА_8 зробила розпорядження банку на ім'я працівника цього банку - ОСОБА_7
Вважаючи, що ОСОБА_8 не мала намірів оформлювати таке розпорядження на сторонню особу та підпис на розпорядженні не належить його бабусі, позивач просив визнати розпорядження банку недійсним.
У подальшому ОСОБА_6 уточнив підстави позову та свої вимоги. Посилаючись на положення ст. 1228 ЦК України, ст. 46 Закону України "Про банки і банківську діяльність" і вважаючи, що за наявності спадкоємця власника рахунку, яким він є, розпорядження банку не породжує будь-яких юридичних прав, позивач просив визнати за ним право власності на зазначені вклади з нарахованими відсотками, що знаходяться у відкритому акціонерному товаристві Банку "Фінанси та Кредит", в порядку спадкування за законом.
Рішенням Київського районного суду м. Одеси від 7 липня 2009 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Одеської області від 24 грудня 2009 року, позов задоволено в повному обсязі; знято арешт з вкладів з відсотками зі скасуванням ухвали Київського районного суду м. Одеси про накладення арешту на вклади з відсотками.
В обгрунтування касаційної скарги ОСОБА_7 посилається на невідповідність висновків судів обставинам справи, неправильне застосування судами норм матеріального права, порушення норм процесуального права та ставить питання про скасування судових рішень та закриття провадження в справі.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Задовольняючи позов, суд першої інстанції, з висновком якого погодився й суд апеляційної інстанції, виходив із того, що відповідно до ч. 2 ст. 1228 ЦК України право на вклад входить до складу спадщини, оскільки єдиним спадкоємцем за законом є позивач, то лише він має право на вклади як спадкоємець за законом.
Проте з такими висновками судів погодитися не можна.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Частиною 1 ст. 1228 ЦК України встановлено, що вкладник має право розпорядитися правом на вклад у банку (фінансовій установі) на випадок своєї смерті, склавши заповіт або зробивши відповідне розпорядження банку (фінансовій установі).
Згідно з ч. 2 ст. 1228 ЦК України право на вклад входить до складу спадщини незалежно від способу розпорядження ним.
Отже, ч. 1 указаної статті встановлює два можливих види вираження волі спадкодавця-вкладника: заповіт, спеціальне розпорядження банківській установі. Тобто, якщо спадкодавець зробив розпорядження банківській установі або застереження щодо вкладу в загальному заповіті, то вклад переходить у власність особи, вказаної в розпорядженні чи заповіті. Свідоцтво про право на спадщину на грошовий вклад видається спадкоємцям за законом на загальних підставах лише в разі, якщо розпорядження банку чи застереження у заповіті не було.
Положення про те, що право на вклад входить до складу спадщини незалежно від способу розпорядження ним, визначає, що порядок і умови переходу прав на вклад відповідають звичайній процедурі спадкування; до оформлення права на такий вклад у порядку спадкування застосовується режим оформлення спадщини; право на частину вкладу можуть отримати й спадкоємці за правом на обов'язкову частку, якщо такі є.
Судами встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_8 (а.с. 73), після чого відкрилася спадщина у вигляді АДРЕСА_1, а також вкладів у відкритому акціонерному товаристві Банку "Фінанси та Кредит".
Згідно із заповітом від 11 березня 2008 року ОСОБА_8 вказану квартиру заповіла ОСОБА_6 (а.с. 78)
Відповідно до заповідальних розпоряджень від 24 квітня 2007 року, 11 липня 2007 року ОСОБА_8 заповіла зазначені вклади ОСОБА_7 (а.с. 95, 96)
В установлений законодавством строк ОСОБА_6 та ОСОБА_7 подали до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини (а.с. 71, 72).
Проте суди на викладене належної уваги не звернули; у порушення ст. 213 ЦПК України неправильно застосували положення ч. 2 ст. 1228 ЦК України; не застосували до спірних правовідносин чч. 1, 3 ст. 1228 ЦК України; не врахували наявність розпоряджень банку, зроблених ОСОБА_8 на ім'я відповідачки, яка в установлений строк звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, що призвело до неправильного вирішення справи.
За таких обставин оскаржувані в касаційному порядку судові рішення підлягають скасуванню із передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_7 задовольнити частково.
Рішення Київського районного суду м. Одеси від 7 липня 2009 року та ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 24 грудня 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.Г. Ярема
Судді Верховного Суду України:
Є.Ф. Левченко
Л.І. Охрімчук
Я.М. Романюк
Ю.Л. Сенін