ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
13 жовтня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Григор'євої Л.І.,
суддів: Гуменюка В.І., Охрімчук Л.І.,
Луспеника Д.Д., Романюка Я.М.,-
розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовом садівницького товариства "Ветеран" Шевченківського району м. Києва до ОСОБА_3, Києво-Святошинської районної державної адміністрації, Києво-Святошинського районного відділу земельних ресурсів, треті особи: управління водного господарства у м. Києві та Київській області, Головне управління юстиції в Київській області, садівницьке товариство "Ромашка", садівницьке товариство "Ветеран" Подільського району м. Києва, садівницьке товариство "Ветеран" Старокиївського району м. Києва – про визнання недійсними розпоряджень, встановлення нікчемності договору, застосування наслідків недійсності договору, зобов’язання повернути земельну ділянку й орендну плату, скасування державної реєстрації за касаційною скаргою садівницького товариства "Ветеран" Шевченківського району м. Києва на рішення апеляційного суду Київської області від 19 липня 2010 року,
встановила:
У січні 2008 року позивач звернувся до суду із зазначеним позовом, мотивуючи вимоги тим, що 17 листопада 1986 року виконавчим комітетом Київської обласної ради народних депутатів прийнято рішення № 337 "Про вилучення земель з користування колгоспів, радгоспів та інших землекористувачів та надання їх підприємствам, установам та організаціям для виробничих потреб і для розміщення колективних садів". Цим рішенням вилучено зі складу земель радгоспу "Шпитьківський" та надано земельні ділянки для розміщення колективних садів непрацюючих інвалідів Великої Вітчизняної війни районним виконавчим комітетам м. Києва: Ленінському – 5 га, Подільському – 5 га, Шевченківському – 5 га.
29 листопада 2004 року Києво-Святошинською районною державною адміністрацією Київської області (далі – Києво-Святошинська РДА) прийняте розпорядження № 501 "Про передачу у довгострокову оренду земельної ділянки ОСОБА_3 для сінокосіння в межах Шпитьківської сільської ради площею 0,0644 га", згідно з яким було вирішено вилучити із земель запасу Шпитьківської сільської ради та передати ОСОБА_3 в оренду строком на 49 років земельну ділянку площею 0, 0644 га для сінокосіння.
22 грудня 2004 року ОСОБА_3 та Києво-Святошинською РДА укладено договір оренди зазначеної земельної ділянки строком на 49 років.
Посилаючись на те, що зазначеним розпорядженням порушені права садівницького товариства "Ветеран" Шевченківського району (далі – СТ "Ветеран" Шевченківського району) щодо користування спірною земельною ділянкою, позивач просив визнати договір оренди земельної ділянки нікчемним, застосувати наслідки недійсності договору оренди земельної ділянки від 22 грудня 2004 року, зобов’язати ОСОБА_3 повернути земельну ділянку площею 0, 0644 га у користування СТ "Ветеран" Шевченківського району шляхом укладення акту приймання-передачі, зобов’язати Києво-Святошинську РДА повернути ОСОБА_3 отриману орендну плату за користування земельною ділянкою, зобов’язати Києво-Святошинський відділ земельних ресурсів скасувати державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки.
Рішенням Києво-Святошинського районного суду Київської області від 18 березня 2010 року позов задоволено частково. Скасовано розпорядження Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області від 29 листопада 2004 року № 501; визнано недійсним договір оренди земельної ділянки від 22 грудня 2004 року; зобов’язано ОСОБА_3 повернути СТ "Ветеран" Шевченківського району земельну ділянку площею 0,0644 га, що розташована на території Шпитьківської сільської ради Києво-Святошинського району ; зобов’язано Києво-Святошинський державний відділ земельних ресурсів скасувати державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки від 22 грудня 2004 року.
Рішенням апеляційного суду Київської області від 19 липня 2010 року рішення районного суду скасовано, у задоволенні позову відмовлено.
У поданій до Верховного Суду України касаційній скарзі СТ "Ветеран" Шевченківського району просить скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Відповідно до п. 2 розд. ХІІІ "Перехідні положення" Закону України від 7 липня 2010 року № 2453-VІ "Про судоустрій і статус суддів" (2453-17) касаційні скарги (подання) на рішення загальних судів у кримінальних і цивільних справах, подані до Верховного Суду України до 15 жовтня 2010 року і призначені (прийняті) ним до касаційного розгляду, розглядаються Верховним Судом України в порядку, який діяв до набрання чинності цим Законом.
У зв’язку із цим справа підлягає розгляду за правилами Цивільного процесуального кодексу України (1618-15) від 18 березня 2004 року в редакції, чинній до введення в дію Закону від 7 липня 2010 року.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Судами встановлені такі обставини.
17 листопада 1986 року виконавчим комітетом Київської обласної ради народних депутатів прийнято на підставі ст. 16 ЗК Української РСР від 8 липня 1970 року рішення № 337 "Про вилучення земель з користування колгоспів, радгоспів та інших землекористувачів і надання їх підприємствам, установам та організаціям для виробничих потреб і для розміщення колективних садів" (а.с. 9-10).
Відповідно до цього рішення зі складу земель радгоспу "Шпитівський" вилучено та надано районним виконавчим комітетам м. Києва для розміщення колективних садів непрацюючих інвалідів Великої Вітчизняної війни земельні ділянки: Ленінському (Старокиївському) – 5 га, Подільському – 5 га та Шевченківському – 5 га (а.с. 11).
У 1987 році виконавчим комітетом Києво-Святошинської районної Ради народних депутатів передано Шевченківському районному виконавчому комітету м. Києва у безстрокове користування 5 га землі в межах згідно з планом користування та видано Державний акт на право постійного користування землею серії Б №085256 (а.с. 22-25).
Земля надана для організації садівницького товариства непрацюючих інвалідів і учасників Великої Вітчизняної війни (а.с. 22-23).
Рішенням виконавчого комітету Києво-Святошинської Ради народних депутатів Київської області від 20 жовтня 1987 року № 308/1 зареєстровані статути садівницьких товариств, які утворені при виконавчих комітетах Ленінської, Подільської та Шевченківської рад народних депутатів м. Києва під назвою "Ветеран" у кількості 235 чол. та дозволено освоєння територій садівницьких товариств після розробки проекту організації території колективного саду, погодження його із обласною землевпорядною службою, органами архітектурно-будівельного, санітарного та пожежного нагляду та затвердження проекту (а.с. 12, 66).
Статутом СТ "Ветеран", заснованого при Шевченківському районному виконавчому комітеті м. Києва та затвердженого 18 травня 1987 року, передбачено облаштування 76 ділянок (а.с. 66).
СТ "Ветеран" Шевченківського району є юридичною особою, зареєстрованою в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України як обслуговуючий кооператив за адресою: Київська обл., Києво-Святошинський р-н с. Лісне, вул. Озерна, 52 (ідентифікаційний код – 222 00 403) (а.с. 118).
Згідно зі статутом СТ "Ветеран" Шевченківського району в редакції від 18 серпня 2000 року його повноваження поширюються на всю територію земельної ділянки площею 5 га, розташованої в с. Лісне на вулиці Озерній, 52 (а.с. 13-14).
Згідно з нормами ст.ст. 19, 135, 136 ЗК Української РСР від 8 липня 1970 року, введеного в дію 1 січня 1971 року та чинного на час виникнення спірних правовідносин, садівницьке товариство, організоване для ведення колективного садівництва на земельній ділянці, наданій з цією метою виступає належним користувачем земель, відведених для колективного садівництва. Садівницьке товариство використовує цю ділянку відповідно до цілей, визначених статутом, зареєстрованим виконавчим комітетом районної Ради депутатів трудящих.
За рішенням загальних зборів садівницькі товариства вправі закріпляти за окремими сім’ями земельні ділянки в індивідуальне користування та залишати частину земельної ділянки в загальному користуванні.
Товариство здійснює забудову земельної ділянки відповідно до розробленого проекту організації території колективного саду, затвердженого районним виконавчим комітетом.
З урахуванням зазначеного суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про те, що землекористувачем земельної ділянки площею 5 га, виділеної відповідно до Державного акта на право постійного користування землею серії Б № 085256, який не скасовано і не визнано недійсним, є СТ "Ветеран" Шевченківського району, яке є платником земельного податку за землі загального користування кооперативу, в тому числі за земельну ділянку № 8, яка за рішенням загальних зборів не розподілена між членами товариства і залишена в загальному користуванні (а.с. 74, 111).
Судом першої інстанції також встановлено, що освоєння земельної ділянки площею 5 га, виділеної виконавчому комітету Шевченківської районної ради народних депутатів на підставі рішення виконавчого комітету від 20 жовтня 1987 року №308/1 та розподіл земельних ділянок між районами відбулося згідно з генеральним планом освоєння земельної ділянки СТ "Ветеран", погодженого з відповідними службами і відповідно до якого фактично здійснена забудова (а.с. 120).
За цим планом та відповідно до Державного акту на право постійного користування землею серії Б № 085256,земельна ділянка, користувачем якої є СТ "Ветеран" Шевченківського району, межує із землями дирекції будівництва меліоративних систем Київської області (А-Б); землями СТ "Ветеран" виконавчого комітету Ленінського району м. Києва (Б-В); землями приміського лісництва Київського лісгоспу (В-Г) та землями радгоспу "Шпитівський" (Г-А) (а.с. 23-24, 120).
Рішенням Києво-Святошинської районної ради від 29 листопада 2004 року № 501 "Про передачу в довгострокову оренду земельної ділянки ОСОБА_3 для сінокосіння в межах Шпитьківської сільської ради" передано в оренду строком на 49 років земельну ділянку площею 0, 0644 га для сінокосіння (а.с. 77).
22 грудня 2004 року Києво-Святошинською державною адміністрацією в особі заступника голови ОСОБА_5 та ОСОБА_3 укладено договір оренди земельної ділянки площею 0, 0644 га, в межах Шпитьківської сільської ради строком на 49 років (а.с. 78-81).
Задовольняючи позов СТ "Ветеран" Шевченківського району про скасування розпорядження про надання ОСОБА_3 в оренду спірної земельної ділянки та визнання недійсним договору оренди цієї земельної ділянки із зобов’язанням повернути її в користування товариства, суд першої інстанції обґрунтовано виходив з того, що частина наданої ОСОБА_3 земельної ділянки перебувала у постійному користуванні СТ "Ветеран" на підставі Державного акту на право постійного користування землею серії Б № 085256 і вилучена із його користування з порушенням вимог закону.
Зазначений висновок суду першої інстанції ґрунтується на матеріалах справи і вимогах закону.
Так, згідно ситуаційної схеми надана ОСОБА_3 земельна ділянка межує із земельними ділянками ОСОБА_6 (А-Б); ОСОБА_7 (Д-Е), ОСОБА_8 (Е-А); землями СТ "Ветеран", ТОВ "Бучанка" (Г-Д) та землями загального користування (проїзд) (Б-В) (а.с. 88).
Оцінюючи відповідно до вимог ст. 212 ЦПК України досліджені в процесі в процесі розгляду справи докази: план земельної ділянки згідно із Державним актом серії Б (масштаб 1:2000), генеральний план забудови СТ "Ветеран" (масштаб 1: 1000), ситуаційну схему та описи меж земельної ділянки, наданої ОСОБА_3 (масштаб 1:500), акт обміру території земельної ділянки СТ "Ветеран" Шевченківського району від 6 травня 2007 року, протокол засідання правління СТ "Ветеран" від 24 вересня 2000 року щодо земельної ділянки № 8; лист Управління земельних ресурсів у Києво-Святошинському районі Київської області від 24 листопада 2009 року, довідку правління СТ "Ветеран" про сплату земельного податку, письмові пояснення та пояснення сторін та інших осіб в судовому засіданні, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про те, що надана в оренду ОСОБА_3 земельна ділянка частково накладається на земельну ділянку СТ "Ветеран" Шевченківського району (ділянка № 8) (а.с. 22-26, 73-76, 85-87, 106, 111, 113, 159, 161, 165).
Так, та обставина, що надана в оренду ОСОБА_3 земельна ділянка накладається на частину земельної ділянки СТ "Ветеран" Шевченківського району (земельна ділянка № 8) підтверджується матеріалами справи: державним актом, генеральним планом забудови СТ "Ветеран", ситуаційною схемою та описом меж земельної ділянки, актом обміру території земельної ділянки СТ "Ветеран" від 6 травня 2007 року та не спростовуються іншими доказами.
Відповідно до ст. 116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону. Надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або у користуванні, провадиться лише після вилучення (викупу) її в порядку, передбаченому цим Кодексом.
З огляду на зазначене суд першої інстанції обґрунтовано задовольнив позовні вимоги СТ "Ветеран", права якого порушені наданням земельної ділянки ОСОБА_3, яка у встановленому законом порядку у товариства не вилучалась.
Скасовуючи законне і обґрунтоване рішення суду першої інстанції, апеляційний суд без врахування всіх обставин справи та оцінки доказів у їх сукупності дійшов помилкового висновку про недоведеність позову.
При цьому апеляційний суд відхиляючи як доказ генеральний план забудови СТ "Ветеран" Шевченківського району від 1987 року безпідставно послався на невідповідність його вимогам Закону України "Про планування і забудову територій" від 20 квітня 2000 року (1699-14) , який набув чинності з дня його опублікування і на правовідносини, які виникли до набуття ним чинності, не поширюється.
Таким чином, оскільки апеляційним судом скасовано судове рішення, ухвалене згідно із законом на підставі ст. 339 ЦПК України рішення апеляційного суду підлягає скасуванню із залишенням в силі рішення суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 339 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
ухвалила:
Касаційну скаргу садівницького товариства "Ветеран" Шевченківського району м. Києва задовольнити.
Рішення апеляційного суду Київської області від 19 липня 2010 року скасувати, залишити в силі рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 18 березня 2010 року.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий Л.І. Григор’єва Судді: В.І. Гуменюк Д.Д. Луспеник Л.І. Охрімчук Я.М. Романюк