ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
6 жовтня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Верховного Суду України в складі:
головуючого
Яреми А.Г.,
суддів:
Левченка Є.Ф., Охрімчук Л.І., Романюка Я.М., Сеніна Ю.Л., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради, Львівської міської ради, третя особа – Львівське комунальне підприємство "Шляхово-ремонтне підприємство Шевченківського району" про відшкодування матеріальної та моральної шкоди,
в с т а н о в и л а:
У травні 2008 року ОСОБА_6 звернувся до суду з позовом до Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради, Львівської міської ради про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.
Зазначав, що він 18 квітня 2008 року о 21 годині 30 хвилин, керуючи належним йому на праві власності автомобілем по вул. Шевченка у м. Львові, потрапив у велику вибоїну на дорозі, у зв`язку з чим автомобіль зазнав технічних пошкоджень.
Посилаючись на те, що зазначена дорожньо-транспортна пригода сталася внаслідок незадовільного експлуатаційного утримання автомобільних доріг, просив стягнути з Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради та Львівської міської ради на його користь 3 233 грн. 59 коп. на відшкодування шкоди, завданої пошкодженням транспортного засобу, 2 тис. грн. на відшкодування моральної шкоди, 49 грн. 50 коп. вартості послуг з технічного огляду автомобіля, 528 грн. 51 коп. інфляційних втрат.
Рішенням Шевченківського районного суду м. Львова від 9 грудня 2008 року у задоволенні позовних вимог ОСОБА_6 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Львівської області від 2 березня 2009 року рішення Шевченківського районного суду м. Львова від 9 грудня 2008 року скасовано та ухвалено нове рішення, яким позовні вимоги ОСОБА_6 задоволено. Стягнуто з Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради на його користь 3 233 грн. 59 коп. на відшкодування матеріальної шкоди, 528 грн. 51 коп. індексу інфляції, 49 грн. 50 коп. вартості витрат на послуги огляду автомобіля, 500 грн. на відшкодування моральної шкоди та понесені судові витрати. Зобов`язано Львівську міську раду у випадку відсутності у Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради коштів, необхідних для відшкодування шкоди, завданої ОСОБА_6 пошкодженням належного йому транспортного засобу, виділити такі кошти.
У касаційних скаргах Шевченківська районна адміністрація Львівської міської ради та Львівська міська рада просять скасувати рішення апеляційного суду й залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права.
Касаційні скарги не підлягають задоволенню з таких підстав.
Установлено, що ОСОБА_6 18 квітня 2008 року о 21 годині 30 хвилин, керуючи належним йому на праві власності автомобілем по вул. Шевченка у м. Львові, потрапив у велику вибоїну на дорозі, у зв`язку з чим автомобіль зазнав технічних пошкоджень.
Відповідно до ст. ст. 16, 17 Закону України "Про автомобільні дороги" від 8 вересня 2005 року в улиці і дороги міст та інших населених пунктів знаходяться у віданні органів місцевого самоврядування і є коммунальною власністю.
Управління функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів здійснюється відповідними органами місцевого самоврядування, у віданні яких вони знаходяться.
Згідно із ст. 21 зазначеного Закону органи місцевого самоврядування, що управляють функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, відповідають за: 1) стан вулиць і доріг міст та інших населених пунктів відповідно до діючих норм, у тому числі щодо безпеки руху транспортних засобів і пішоходів; 2) якість робіт з проектування, будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг міст та інших населених пунктів; 3) розміщення технічних засобів організації дорожнього руху, об'єктів дорожнього сервісу та рекламоносіїв; 4) відшкодування збитків користувачам вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що виникли через їх незадовільний стан, у порядку, визначеному законом.
Установивши, що вулиця Шевченка у м. Львові, на якій трапилась дорожньо-транспортна пригода, перебуває у комунальній власності та знаходиться у віданні Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради, яка зобов`язана утримувати проїзну частину вулиці в належному стані, дорожньо-транспортна пригода сталася внаслідок наявності вибоїни на проїзній частині, що підтверджується схемою дорожньо-транспортної пригоди, суд апеляційної інстанції дійшов обґрунтованого висновку про покладення обов`язку по відшкодуванню завданої позивачу матеріальної та моральної шкоди на Шевченківську районну адміністрацію Львівської міської ради.
Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України суд касаційної інстанції не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні суду чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.
Установлено й це вбачається з матеріалів справи, що оскаржуване судове рішення ухвалене з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарг цих висновків не спростовують.
Відсутні й передбачені ст. 338 ЦПК України підстави для обов’язкового скасування судового рішення.
Ураховуючи викладене, колегія суддів вважає за необхідне відмовити в задоволенні касаційних скарг.
Керуючись ст. ст. 336, 337 ЦПК України, колегія суддів Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Касаційні скарги Львівської міської ради та Шевченківської районної адміністрації Львівської міської ради відхилити.
Рішення апеляційного суду Львівської області від 2 березня 2009 року залишити без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
А.Г. Ярема
Судді:
Є.Ф. Левченко
Л.І. Охрімчук
Я.М. Романюк
Ю.Л. Сенін