ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
22 вересня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі:
головуючого
Патрюка М.В.,
суддів:
Жайворонок Т.Є.,
Лященко Н.П.,
Мазурка В.А.,
Перепічая В.С., -
розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6 до відкритого акціонерного товариства трест "Краснодоншахтобуд", третя особа – відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області, про стягнення компенсації та відшкодування моральної шкоди за касаційною скаргою ОСОБА_6 на рішення апеляційного суду м. Києва від 19 березня 2009 року,
в с т а н о в и л а:
У листопаді 2007 року ОСОБА_6 звернувся до суду з указаним позовом, зазначаючи, що 23 січня 2006 року відкрите акціонерне товариство трест "Краснодоншахтобуд" (далі – ВАТ трест "Краснодоншахтобуд") виплатило йому одноразову допомогу в розмірі 10 952 грн. 55 коп. і заборгованість за щомісячними сумами відшкодування шкоди в розмірі 991 грн. 97 коп. Але під час виплати вказаних коштів відповідачем не було нараховано та виплачено компенсацію втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати.
Посилаючись на викладене, позивач просив стягнути з відповідача компенсацію втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати одноразової допомоги та щомісячних сум відшкодування шкоди в розмірі 4 370 грн. 63 коп., компенсацію втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати втраченого заробітку в розмірі 2 263 грн. 51 коп. і 2 тис. грн. на відшкодування моральної шкоди.
Рішенням Солом’янського районного суду м. Києва від 3 жовтня 2008 року позов задоволено частково. Стягнуто з ВАТ трест "Краснодоншахтобуд" на користь ОСОБА_6 компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати в розмірі 2 154 грн. 54 коп. і 2 тис. грн. на відшкодування моральної шкоди.
Додатковим рішенням Солом’янського районного суду м. Києва від 19 січня 2009 року стягнуто з ВАТ трест "Краснодоншахтобуд" на користь ОСОБА_6 компенсацію втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати одноразової допомоги та щомісячних сум відшкодування шкоди в розмірі 4 370 грн. 63 коп.
Рішенням апеляційного суду м. Києва від 19 березня 2009 року рішення суду першої інстанції в частині задоволення позовних вимог про стягнення компенсації втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків виплати одноразової допомоги та щомісячних сум відшкодування шкоди в розмірі 4 370 грн. 63 коп. і додаткове рішення цього ж суду скасовано, ухвалено в цій частині нове рішення, яким у задоволенні вказаних вимог відмовлено. Рішення районного суду в частині задоволення позовних вимог про відшкодування моральної шкоди змінено: зменшено розмір стягнутої з ВАТ трест "Краснодоншахтобуд" на користь ОСОБА_6 моральної шкоди з 2 тис. грн. до 1 тис. грн. У решті – рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_6 посилається на невідповідність висновків апеляційного суду обставинам справи, неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права й просить скасувати рішення апеляційного суду і залишити в силі рішення суду першої інстанції та додаткове рішення цього суду.
Касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з’ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.
Частково скасовуючи та змінюючи рішення суду першої інстанції й додаткове рішення цього суду, апеляційний суд виходив із того, що не підлягають компенсації втрати частини доходу у зв’язку з порушенням строків виплати суми, які носять одноразовий характер. Також апеляційний суд дійшов висновку про необхідність зменшення розміру стягнутої на користь позивача моральної шкоди, яка підлягає відшкодуванню на підставі ст. 237-1 КЗпП України.
Проте з такими висновками апеляційного суду повністю погодитись не можна.
Судами встановлено, що 23 січня 2006 року відповідачем сплачено позивачу заборгованість за щомісячними сумами відшкодування шкоди в розмірі 991 грн. 97 коп. (за вересень – грудень 2000 року та січень – березень 2001 року) і одноразову допомогу за жовтень 2000 року в розмірі 10 952 грн. 55 коп. відповідно до висновку МСЕК від 18 вересня 2000 року.
Але згідно з наказом ВАТ трест "Краснодоншахтобуд" від 4 листопада 2005 року № 57 позивачу доплачено щомісячні суми відшкодування шкоди за період з грудня 1999 року до липня 2000 року в розмірі 991 грн. 97 коп. (а.с. 52).
А як убачається з копій фіскальних чеків, заборгованість за щомісячними сумами відшкодування шкоди в розмірі 991 грн. 97 коп. та одноразову допомогу в розмірі 10 952 грн. 55 коп. ВАТ трест "Краснодоншахтобуд" перераховано ОСОБА_6 16 січня 2006 року (а.с. 101).
Отже, судами належним чином не з’ясовано період заборгованості за щомісячними сумами відшкодування шкоди та час сплати цієї заборгованості й одноразової допомоги, що впливає на правильність розрахунку компенсації.
Водночас відповідно до п. 4 Правил відшкодування власником підприємства, установи і організації або уповноваженим ним органом шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров’я, пов’язаним з виконанням ним трудових обов’язків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23 червня 1993 року № 472 (472-93-п) (зі змінами та доповненнями) (далі – Правила), відшкодування шкоди, заподіяної працівнику ушкодженням здоров’я (надалі – потерпілому) складається з: виплати втраченого заробітку (або відповідної його частини) залежно від ступеня втрати потерпілим професійної працездатності; виплати в установлених випадках одноразової допомоги потерпілому (членам сім’ї та утриманцям померлого); компенсації витрат на медичну та соціальну допомогу (посилене харчування, протезування, сторонній догляд тощо). За наявності факту моральної шкоди потерпілому відшкодовується моральна шкода.
Згідно із п. 43 Правил (472-93-п) , якщо потерпілому або особам, які мають право на відшкодування шкоди, з вини власника своєчасно не визначено або не виплачено суми відшкодування шкоди, то ця сума виплачується без обмеження протягом будь-якого терміну і підлягає коригуванню у зв’язку із зростанням цін на споживчі товари та послуги у порядку, встановленому ст. 34 Закону України "Про оплату праці".
Статтею 34 Закону України "Про оплату праці", введеною в дію з 1 січня 1997 року, визначено, що компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку із порушенням строків її виплати провадиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством.
Згідно із п. 2 Положення про порядок компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 1997 року № 1427 (1427-97-п) , компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати заробітної плати, нарахованої працівникові за період роботи починаючи з 1 січня 1998 року, якщо індекс цін на споживчі товари і тарифів на послуги за цей період зріс більш як на один відсоток.
З 1 січня 2001 року набрав чинності Закон України від 19 жовтня 2000 року № 2050-ІІІ "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати" (2050-14) . З метою реалізації цього Закону постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2001 року № 159 (159-2001-п) затверджено Порядок проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати. Згідно з указаним Порядком у разі затримки виплати компенсації підлягають лише щомісячні суми відшкодування шкоди, нараховані за період, починаючи з 1 січня 2001 року.
Тобто, відповідно до законодавства своєчасно не виплачені суми відшкодування шкоди, зокрема одноразова допомога за період з 1 січня 1998 року до 31 грудня 2000 року, підлягають компенсації на підставі Положення від 20 грудня 1997 року № 1427 (1427-97-п) , а з 1 січня 2001 року – лише щомісячні суми відшкодування шкоди на підставі Порядку від 21 лютого 2001 року № 159 (159-2001-п) .
Однак апеляційний суд у порушення вимог ст. 213 ЦПК України зазначених положень закону та обставин справи не врахував, унаслідок чого дійшов передчасного висновку про те, що одноразова допомога не підлягає компенсації у зв’язку з порушенням строків її виплати.
Не звернув суд апеляційної інстанції увагу і на те, чи можуть за своїм призначенням виплати втраченого заробітку (або відповідної його частини), залежно від ступеня втрати потерпілим професійної працездатності, носити одноразовий характер.
З урахуванням взаємопов’язаності позовних вимог, з’ясування викладеного впливає на правильність вирішення спору і щодо вимог про відшкодування моральної шкоди, тому рішення апеляційного суду і в цій частині підлягає скасуванню.
За таких обставин визнати рішення апеляційного суду законним і обґрунтованим не можна, тому воно підлягає скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Керуючись ст. ст. 336, 338 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верхового Суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_6 задовольнити частково.
Рішення апеляційного суду м. Києва від 19 березня 2009 року скасувати, справу передати на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
М.В. Патрюк
Судді:
Т.Є. Жайворонок
Н.П. Лященко
В.А. Мазурок
В.С. Перепічай