ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22 вересня 2010 року
м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України в складі:
головуючого Григор'євої Л.І.,
суддів: Балюка М.І., Данчука В.Г.,
Гуменюка В.І., Косенка В.Й.,-
розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до комунального підприємства "Власівські мережі", третя особа – відділ громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Світловодського міського відділу управління Міністерства внутрішніх справ України в Кіровоградській області, про визнання наймачем жилого приміщення та визнання права на постійне проживання за касаційною скаргою Власівської селищної ради м. Світловодська Кіровоградської області на ухвалу апеляційного суду Кіровоградської області від 30 березня 2010 року,
встановила:
Рішенням Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 28 липня 2009 року задоволено позов ОСОБА_3 до комунального підприємства "Власівські мережі", третя особа – відділ служби у справах громадянства імміграції та реєстрації фізичних осіб Світловодського міського відділу управління Міністерства внутрішніх справ України в Кіровоградській області. Визнано ОСОБА_3 наймачем АДРЕСА_1 Світловодського району Кіровоградської області. Визнано право на постійне проживання в зазначеній квартирі з подальшою реєстрацією відділом служби у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Світловодського міського відділу управління Міністерства внутрішніх справ України в Кіровоградській області. Ухвалою апеляційного суду Кіровоградської області від 30 березня 2010 року апеляційне провадження за апеляційною скаргою Власівської селищної ради м. Світловодська Кіровоградської області закрито.
У поданій до Верховного Суду України касаційній скарзі Власівська селищна рада м. Світловодська Кіровоградської області просить скасувати ухвалу апеляційного суду, посилаючись на порушення апеляційним судом норм процесуального права.
Відповідно до п. 2 розд. ХІІІ "Перехідні положення" Закону України від 7 липня 2010 року № 2453-VІ "Про судоустрій і статус суддів" (2453-17) касаційні скарги (подання) на рішення загальних судів у кримінальних і цивільних справах, подані до Верховного Суду України до 15 жовтня 2010 року і призначені (прийняті) ним до касаційного розгляду, розглядаються Верховним Судом України в порядку, який діяв до набрання чинності цим Законом.
У зв’язку із цим справа підлягає розгляду за правилами Цивільного процесуального кодексу України (1618-15) від 18 березня 2004 року в редакції, чинній до введення в дію Закону від 7 липня 2010 року.
Касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Закриваючи апеляційне провадження за апеляційною скаргою Власівської селищної ради м. Світловодська Кіровоградської області апеляційний суд, посилаючись на підп. 1, 2 п. "а" ст. 30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" виходив із відсутності у Власівської селищної ради права на апеляційне оскарження, оскільки, на думку суду, виконавчий комітет Власівської селищної ради м. Світловодська Кіровоградської області, до повноважень якого, зокрема, відноситься управління об’єктами житлово-комунального господарства, є окремою юридичною особою, який повноважень оскаржувати рішення суду першої інстанції в апеляційному порядку Власівській селищній раді м. Світловодська Кіровоградської області, не передавав.
Однак з висновком апеляційного суду не можна погодитись із таких підстав.
Установлено, що оскаржуваним рішенням визнано ОСОБА_3 наймачем АДРЕСА_1 Світловодського району Кіровоградської області, яка належить до комунальної власності територіальної громади м. Світловодська. Визнано за нею право на постійне проживання в зазначеній квартирі з подальшою реєстрацією відділом служби у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Світловодського міського відділу управління Міністерства внутрішніх справ України в Кіровоградській області.
Рішення ухвалено судом за участю відповідача – комунального підприємства "Власівські мережі" Власівської селищної ради м. Світловодська Кіровоградської області – та третьої особи відділу громадянства імміграції та реєстрації фізичних осіб Світловодського міського відділу управління Міністерства внутрішніх справ України в Кіровоградській області.
Оскаржуючи рішення суду, Власівська селищна рада м. Світловодська Кіровоградської області посилалась на порушення зазначеним рішенням її прав як власника спірного житла.
Дійшовши на підставі ст. 13 ЖК України та ст. 30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" висновку про відсутність у Власівської селищної ради м. Світловодська Кіровоградської області, права на апеляційне оскарження рішення суду, апеляційний суд належним чином не врахував норми матеріального права щодо правового становища та обсягу повноважень селищної ради.
Згідно зі ст. 327 ЦК України управління майном, що є у комунальній власності, здійснює безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.
Систему органів місцевого самоврядування, засади їх організації і діяльності та їх правовий статус визначено в Законі України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) (далі – Закон).
Стаття 1 цього Закону визначає раду (виборний орган) як представницький орган місцевого самоврядування, який відповідно до закону наділяється правом представляти інтереси територіальних громад і приймати від її імені рішення та виконавчі органи, які відповідно до Конституції України (254к/96-ВР) та цього Закону створюються сільськими, селищними, міськими, районними в містах (у разі їх створення) радами для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування у межах, визначених цим та іншими законами.
Згідно із чч. 1, 5, 8 ст. 60 Закону правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності, які належать територіальній громаді, здійснюють від імені територіальної громади та в їх інтересах органів місцевого самоврядування. Право комунальної власності територіальної громади захищається законом на рівних умовах з правами власності інших суб’єктів. Об’єкти права комунальної власності не можуть бути вилучені у територіальних громад і передані іншим суб’єктам права власності без згоди безпосередньо територіальної громади або відповідного рішення ради чи уповноваженого нею органу, за винятком випадків, передбачених законом.
Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.
Повноваження сільських, селищних, міських рад визначено в главі І Закону (280/97-ВР) .
За цим же Законом (280/97-ВР) територіальна громада – це жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр (ст. 1 Закону).
Згідно із ч. 3 ст. 11 Закону у сільських радах, що представляють територіальні громади, які налічують до 500 жителів, за рішенням відповідної територіальної громади або сільської ради виконавчий орган ради може не створюватися. У цьому випадку функції виконавчого органу ради (крім розпоряджання земельними та природними ресурсами) здійснює сільський голова одноособово.
Стаття 12 Закону визначає повноваження сільського, селищного, міського голови, який очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради.
Як убачається з матеріалів справи, апеляційна скарга подана Власівською селищною радою м. Світловодська Кіровоградської області в інтересах територіальної громади за підписом селищного голови (а.с. 41-43).
За таких обставин висновок апеляційного суду про відсутність у Власівської селищної ради м. Світловодська Кіровоградської області права на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції не можна визнати обґрунтованим, у зв’язку із чим ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню з передачею питання про прийняття апеляційної скарги на новий розгляд до апеляційного суду.
Керуючись ст. ст. 336, 342 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
ухвалила:
Касаційну скаргу Власівської селищної ради м. Світловодська Кіровоградської області задовольнити.
Ухвалу апеляційного суду Кіровоградської області від 30 березня 2010 року скасувати, передати питання про прийняття апеляційної скарги на новий розгляд до апеляційного суду Кіровоградської області.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий
Судді:
Л.І. Григор’єва
М.І. Балюк
В.І. Гуменюк
В.Г. Данчук
В.Й. Косенко